RODICS DÁNIELnyomtatott 2006.10.20 15:10 Frissítve: 2023.01.24 08:21

Horváth Dórának azért néha honvágya van

Horváth Dóra, augusztus vége óta a napfényes Itáliában, az egyik leghíresebb egyetemi városban, Paviában tanul és röplabdázik. Nem is akárhogy, kezdőjátékosként 16 pont az átlaga! A 2004-ben a BSE-vel bajnok lett, 2006-ban a Vasassal Magyar Kupát nyert, többször szerepelt már a válogatottban is, és még mindig csak 18 éves! A 187 centi magas Horváth Dóra a budapesti Orsolya Rendi Szent Angéla Gimnázium elvégzése után a Paviai Egyetem tanulója lett, és a világ legjobb női röplabdabajnoksága, az olasz pontvadászat másodosztályában (A2 Liga) játszik.

Akadnak néha nehézségek, de egyébként minden szuper, nagyon jól érzem magam itt...
Akadnak néha nehézségek, de egyébként minden szuper, nagyon jól érzem magam itt...
– Megszokta már az új környezetet, az új országot?– Augusztus vége óta vagyok itt, akadnak néha nehézségek, de egyébként minden szuper, nagyon jól érzem magam itt – válaszolta Horváth Dóra, a Riso Scotti Pavia ütője. – Paviától tizenkilenc kilométerre lakom egy kisvárosban. A klub bérelte a lakást, az egyik csapattársammal élek itt. Sokan, sokfelé lakunk így szétszórva.

– Hol edzenek?
– Hetente két-három alkalommal ebben a városkában vannak a labdás edzések délutánonként, a többi alkalommal Paviában. A konditermi tréningek megint egy másik városban vannak, azért kell ennyit variálni, mert a paviai férfi kosárlabdacsapattal kell osztoznunk a termen.

– Hogy közlekedik a sok helyszín között?
– Autóval. Azt is a klubtól kaptam, de hétfőn cserélik ki, mert ez egy kis Fiat, s amikor beleülök, a fülemben van a lábam! A többiek betegre röhögik magukat, amikor látnak kikászálódni belőle. A száznyolcvanhét centimhez nem éppen ez az ideális megoldás, ezért kapok majd egy nagyobb Opelt.

– Mik azok a nehézségek, amelyeket említett?
– A honvágy. Nagyon tud hiányozni a magyar szó. Előbb telefonon, most pedig már MSN-en tartom a kapcsolatot az otthoniakkal, amikor valami problémám van, apukám volt osztálytársához fordulok segítségért, ő itt él, Paviában.

– Milyen az új csapat, a Riso Scotti Pavia?
– A tizenhat csapatos második liga tizedik helyén végzett tavasszal, a jelenlegi idényben szerintem a tabella első felében tudunk végezni. Tízfős a keretünk, két idegenlégiós van, egy brazil lány, és én. A csapat átlagéletkora remek, tizennyolc és harminckét év közötti játékosok alkotják az együttest. A felkészülésünk gyakorlatilag még mindig tart, hiszen az Olasz Kupa küzdelmeit edzőmeccseknek tekintjük. Új összetételű együttesünknek még sok csapatgyakorlat kell, hogy megfelelően összeálljon.

– Miként szerepeltek eddig a kupában?
– Három meccsből egyet nyertünk, kettőt vesztettünk, de azt az egy győzelmet is elvették tőlünk a brazil lány jogosulatlan szerepeltetése miatt. Szombat este játsszuk a következő meccset, este negyed kilenctől. Azért kezdődik ilyen későn, mert a tévé élőben közvetíti a meccset!

– Hogyan telik egy átlagos napja?
– Délelőtt két és fél-három órás kondiedzés, délután ugyanennyi idő, labdával. Az edzőnk szeret megfeledkezni a időről, de most nem panaszkodom, hiszen ezen a héten nem kellett kondiznunk, ez egy pihenősebb időszak.

– Nem titok, hogy nem csak röplabdázni, hanem tanulni ment Olaszországba.
– Így van, két hete kezdődött a suli, a Paviai Egyetem Kulturális örökségek tudománya nevű szakára járok.

– Ez aztán komolyan hangzik!
– Az is! Most, az első trimeszterben angolt, archeológiát – tehát római és görög történelmet –, latint, és középkori történelmet tanulok.