RODICS DÁNIELnyomtatott 2006.09.30 23:03 Frissítve: 2023.01.24 08:19

Lagymatagon, görcsösen, meggyőzően

Kaposvári közönség előtt győzelemmel tért vissza Kántor Sándor! A Kométa-Kaposvár a Közép-európai Liga 3. fordulójában 3:2-re nyert a szlovák Humenne ellen, a mezőny legeredményesebb játékosa 22 ponttal Kántor Sándor lett.

Győzelemmel tért vissza Kántor Sándor
Győzelemmel tért vissza Kántor Sándor
A magyar bajnok Vegyész RC-Kazincbarcika szerdán hazai pályán 3:1-re nyert a VK Chemes Humenne ellen. A szlovák gárda a vereség után nem utazott haza, hanem a másik magyarországi röplabdás fellegvár, Kaposvár felé vette az irányt.
A Sport Televízió élőben közvetítette a meccset, a szakma prominens képviselői is sokat beszéltek az összecsapásról az elmúlt napokban, hiszen 12 év légióskodás után ez volt a kaposvári világklasszis, Kántor Sándor első meccse hazai közönség előtt.

A mindössze húsz év átlagéletkorú szlovák együttes ugyanolyan fiatalos lendülettel kezdte a meccset, mint Barcikán, a Kométa is jól játszott, eleinte nem lehetett panasz a színvonalra. A folytatásban azonban visszaesett a somogyi legénység, a vendégeknek viszont minden bejött. A kezdetben remeklő Kántor Sándor, Kovács Zoltán, Németh Szabolcs, Mózer Zoltán kvartett nem tudta tartósítani ötletes, fantáziadús, agresszív játékát, a homonnaiak viszont mindent megoldottak erőből, és – Roman Ondrusek, valamint Miroslav Matta vezérletével – meglepő magabiztossággal nyerték az első szettet.

Égtelen haragra gerjedtek a hazaiak, kezdetét vette a bosszúhadjárat! A második periódusban a Kométa nemes egyszerűséggel lemészárolta a tehetetlen látogatókat. Nem kétséges, összekapta magát a vendéglátó, maximális koncentrációval vetették bele magukat a küzdelembe a Kaposvár röplabdázói, és gyönyörű dolgokat műveltek. Élmény volt nézni az örömjátékot, Kántor Sándor ekkor megvillantotta kivételes tudását, nem véletlen, hogy mindössze tíz pontig jutott ebben a szettben a Humenne.

A harmadik szett a második hű mása volt, egészen a második technikai szünetig (16:7). Ekkor váratlanul megtorpantak a hazaiak, és felhozták a küzdelmet soha fel nem adó játékosokból álló szlovák együttest. A szettből hátralévő periódus részeredménye 9:9 volt, ez erőt adott a látogatóknak, és a negyedik szettben ismét egyenlő erők küzdelme zajlott a pályán.

Ez esetben is a második kötelező pihenő volt a vízválasztó, addig tudta tartani a lépést ellenfelével a Kométa, azután viszont északi szomszédaink eldöntötték a játszmát. A magyarok védekezése és mezőnymunkája kívánnivalót hagyott maga után, a csereként beállt Peter Tholt ráadásul remekül sáncolt, előbb 20:15, majd 24:20 volt az eredmény a Humenne javára. Majdnem megtörtént a csoda, a felzárkózás, 24:23 után azonban éppen az rontott el egy nyitást, akitől a legkevésbé várták: Kántor Sándor (2:2).

Az ötödik szettben az a Kaposvár lépett pályára, amely a második és a harmadik részben játszott. A döntő játszmában esélye sem volt a vendégeknek, a Kométa-Kaposvár ekkor ismét könnyed, szép röplabdát produkálva 3:2-re győzött.

A megnyert szettekben elismerésre méltóan, bravúrosan, figuratívan, remekül játszottak a somogyiak, a vesztes játszmákban viszont érthetetlenül gyengélkedtek. Ha ezt a hullámzást képesek lesznek mérsékelni, illetve megszüntetni, akkor valós eséllyel pályázhatnak a négyes döntőbe jutásra.

RÖPLABDA, KÖZÉP-EURÓPAI LIGA, FÉRFIAK

KOMÉTA-KAPOSVÁR SE - VK CHEMES HUMENNE-M4 (SZLOVÁK) 3:2
(–19, 10, 16, –23, 6)

Kaposvár, 200 néző. V: Prodanovic, Vedris (horvátok)
KAPOSVÁR: ifj. Laszczik 1, KÁNTOR 22, Kovács Z. 9, NÉMETH SZ. 19, MÓZER 14, Nagy J. 2. Cs: Molnár D. (liberó), BÁNHEGYI 2, Galesev 4. Edző: Mészáros Péter
HUMENNE: MATTA 2, HRINÁK 12, Pollák 9, Jakubov 3, ONDRUSEK 13, Kasper 7. Cs: Vajda (liberó), THOLT 7, Mikula, Sabol. Edző: Stefan Hronec
Az eredmény alakulása. 1. játszma: 7:8, 11:15, 16:20, 19:24. 2. játszma: 8:2, 15:6, 20:8, 24:10. 3. játszma: 8:4, 15:7, 20:13, 24:16. 4. játszma: 6:8, 14:15, 15:20, 20:24. 5. játszma: 5:1, 10:3, 14:4

MESTERMÉRLEG
Mészáros Péter:
– Lagymatagon kezdtünk, aztán görcsösséggé változott a túlzott akarás. A megnyert szettekben meggyőző teljesítményt nyújtottunk.
Stefan Hronec: – Óriási lehetőséget szalasztottunk el, de ma este csupán megszorítani tudtuk a helyenként sziporkázó Kaposvárt.