WTCR: négy magyarral a mezőnyben startol az idény Belgiumban

Börzöli BernadettBörzöli Bernadett
Vágólapra másolva!
2020.09.10. 18:33
null
Michelisz Norbert címvédőként áll rajthoz 2020-ban a WTCR-ben (Fotó: Twitter)
A hétvégén újra elindul a túraautó-világkupa (WTCR), az idénynyitó hétvégének a belgiumi Zolder ad otthont. Michelisz Norbert címvédőként vág neki a 2020-as szezonnak, míg a Zengő Motorsport két magyar versenyzővel és egy korábbi futamgyőztessel tér vissza a mezőnybe.

 

KILENC HÓNAP UTÁN ÚJRA A PÁLYÁN

A 2019-es idény utolsó versenyét december 15-én rendezték a malajziai Sepangban. Az eredeti tervek szerint az új szezon április elején kezdődött volna Marokkóban, ám később kiderült, hogy Marrákesben idén nem lesz verseny, ezért a Hungaroring adott volna otthont az idénynyitónak április végén.

Ekkorra azonban a koronavírus-járvány elérte Európát, és ahogyan sok más sporteseményt, a WTCR első hétvégéit is törölni kellett. Miután kissé sikerült visszaszorítani a vírust, a WTCR-ben is összeállíthatták az idei versenynaptárt, s bár végül nem sikerült elkezdeni a saját fordulóját az utolsó pillanatban lemondó Salzburgringen, szeptember 11-én elindulhat az első versenyhétvége Zolderben.

A ZOLDERI HÉTVÉGE PROGRAMJA
SZEPTEMBER 11., PÉNTEK
17.00: 1. szabadedzés
SZEPTEMBER 12., SZOMBAT
9.50: 2. szabadedzés
14.00: időmérő (Tv: Sport2, Eurosport2)
SZEPTEMBER 13., VASÁRNAP
10.30: 1. verseny (Tv: Sport1, Eurosport1)
14.15: 2. versenyt (Tv: Sport1, Eurosport2)

2020-ban 20 állandó tagja lesz a mezőnynek. Az első hétvégén szabadkártyásként viszont rajthoz áll a 2018-as kiírás állandó tagjának számító John Filippi, illetve Dylan O'Keeffe. Annak érdekében, hogy a jelentős csúszás ellenére minél több versenyt tudjanak rendezni idén, az első két hétvége után már nem két, hanem három futamot rendeznek egy-egy helyszínen.

NÉGY MAGYAR, KÖZTÜK EGY BAJNOK A MEZŐNYBEN

A magyar autósport szempontjából aligha alakulhatott volna jobban a tavalyi idény a WTCR-ben, hiszen a bajnoki cím Michelisz Norberté lett. Noha izgalmakból és aggodalomból egyáltalán nem volt hiány a malajziai szezonzárón, a magyar versenyző végül 23 ponttal végzett Esteban Guerrieri előtt az összetettben.

Michelisz 2020-ban is a WTCR mezőnyének tagja lesz a Hyundai színeiben, ahogyan Tassi Attila is marad a sorozatban a Hondával. A magyarok további örömére egy év kihagyás után visszatér a mezőnybe a Zengő Motorsport, ráadásul idén (a Cuprával együttműködve) három autót indít Zengő Zoltán alakulata.

Köztük két magyar versenyző kap lehetőséget Boldizs Bence és Kismarty-Lechner Gábor személyében, valamint csatlakozott a csapathoz az egyszeres futamgyőztes Mikel Azcona. Ezzel négy főre nőtt a WTCR-ben a magyar versenyzők száma.

MICHELISZ A 9. HELYEN A TESZTNAPON

A zolderi versenyhétvége programja péntek délután veszi kezdetét az első szabadedzéssel, a mezőny azonban már csütörtökön birtokba vehette a pályát. Ezen a napon ugyanis délelőtt 9 órától – egy egyórás ebédszünettel – egészen 17 óráig tesztelhettek a csapatok. Az élen végül a nemrégiben az Alfa Romeóhoz igazoló Jean-Karl Vernay és az audis Nathanaël Berthon végzett azonos köridővel, míg a harmadik a hondás Néstor Girolami lett.

Versenyzőink közül Tassi Attila zárt a legelőkelőbb helyen. A Hondával a második szezonját megkezdő fiatal pilóta az ötödik lett a tesztnapon, őt követte a magyarok szempontjából a kilencedik pozícióban végző Michelisz Norbert, aki azonban a legszorgalmasabb volt a mezőnyből, hiszen mindenkinél többször, egész pontosan 50-szer ért körbe a zolderi pályán.

A Zengő Motorsport versenyzői az utolsó két helyen végeztek, azonban Boldizs Bence egy kört sem tett meg a tesztnapon, míg Kismarty-Lechner Gábor is csupán hat körig jutott.

A teljes végeredmény:

Card

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik