Tereprali: Szalayék „marsjárót” építettek Hollywoodnak

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.08.25. 17:08
null
A marsjáró (Fotó: dakar.hu/sajto)
Az Opel Dakar Team legújabb kalandja a Mentőexpedíció. Ezúttal nem arról van szó, hogy a csapat versenyzői, Szalay Balázs és Bunkoczi László segítettek valakin a sivatagban (bár ez is számtalanszor megtörtént, hiszen a Szahara tiszteletre és önzetlenségre nevel), hanem arról, hogy a csapat újabb szuperjárművet épített egy hollywoodi mozihoz.

 

Az első, ugye, a Die Hard 5. volt, amelyhez „orosz kamionokat” álmodott meg a Dakar-csapat, most pedig itt a The Martian (Mentőexpedíció), amelyhez „marsjáró” készült a halásztelki műhelyben.

A film a Marson játszódik, ahol Mark Watney asztronauta (akit Matt Damon alakít a filmben) megsérül egy viharban, és mivel a társai halottnak hiszik, magára hagyják. Csakhogy él, és egyedül kell kialakítania az életet egy ismeretlen, félelmetes bolygón, s közben meg kell próbálnia hazaüzenni, hogy megmenthessék. Mentőexpedíció indul...

A filmet Jordániában forgatták, ahol a Mars-járót a csapat tagjai, Darázsi Zsolt, Őri Péter és Kecskés István üzemeltették – másokkal ellentétben nekik legalább abszolút semmi újat nem tudott mutatni a sivatag. Sőt, a szervizcsapat tagjai a filmben is szerepelnek – ők a „NASA-szerelők”, akik felkészítik a Mars-járót a nagy kalandra.

„A Die Hard után ez volt a következő komolyabb filmes munkánk, s ez is nagyon különleges járműépítési feladat volt – nyilatkozta Szalay Balázs, az Opel Dakar Team pilótája és tulajdonosa. – A Mars-járónak nem csupán kinézetében, hanem funkciójában is meg kellett felelnie a követelményeknek. A három és fél méter széles és nyolc méter hosszú járművet a sivatagi versenytapasztalatokat felhasználva építettük fel – ránk bízták, mit hogyan csinálunk, csak azt határozták meg, hogy miként kell kinéznie. Tökéletesen működött – egy hónapig tesztelték és használták Jordániában. Nagyon jó érzés, hogy ilyen jól sikerült ez a munka, s hogy a Die Hard jó hírünket vitte. Hogy lesz-e folytatás? Úgy néz ki, hogy igen, de erről még nem szeretnék többet mondani...”

A The Martian, a Mentőexpedíció című filmet október 2-án mutatják be, hazánkban várhatóan novemberben kerül a mozikba.

(Fotó: dakar.hu/sajto)
(Fotó: dakar.hu/sajto)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik