Tereprali: Roma nyert, Szalay 6. a Türkmén Desert Race-n

TÓTH ANITA (TÜRKMÉNBASI)TÓTH ANITA (TÜRKMÉNBASI)
Vágólapra másolva!
2018.09.15. 13:07
null
Érdekes új világot, izgalmas új sivatagot ismertek meg az elmúlt napokban (Fotó: Opel Dakar Team)
Érdekes új világot, izgalmas új sivatagot ismertek meg az elmúlt napokban – szombaton pedig eljött az ünneplés ideje. A kétszeres Dakar-győztes Nani Roma nyerte meg az első Türkmén Desert Race-t, amelyen Szalay Balázs hatodikként végzett.

 

A tengerparton teljesítették a verseny utolsó húsz kilométerét, lélegzetelállító látványt nyújtva: az egyik oldalon a Kaszpi-tenger, a másikon a vakítóan fehér hotelek és házak (ha még nem említettük volna, a türkmén elnök kedvenc színe a fehér, ezért ez az uralkodó szín az országban), közte pedig a homokos parton a színes versenyautók.

Sokuk számára nem volt ez újdonság, hiszen például Dakarban, Peruban, Chilében vagy éppen Marokkóban is rendszeresen jelölnek ki szakaszt a „nagy víz” partján – éppen a látvány miatt. Így azután azt is tudják, hogy ez a homok más, mint a sivatagi: nedvesebb, süppedősebb, könnyebb benne elakadni – arról is nem is beszélve, hogy ha túl közel megy az ember a vízhez, bevihetik a hullámok. Ez azonban persze nem történt meg – az ötnapos verseny véghajrájában már senki sem kockáztatott. Főleg nem a kétszeres Dakar-győztes Nani Roma, aki összességében nagyon könnyedén nyerte meg ezt a versenyt, még úgy is, hogy az ötből „csak” két szakaszt nyert meg. Ugyanis miután legfőbb riválisa, Harry Hunt váltóhiba miatt kiszállt a küzdelemből, a rutinos spanyolnak már teljesen mindegy volt, hogy az utolsó két szakaszon a fiatal brit gyorsabb volt nála.

BUNKOCZI LÁSZLÓ, AZ OPEL DAKAR TEAM NAVIGÁTORA
Nem szeretem az olyan rohanós szakaszokat, mint a szombati volt, mert túl sok a rizikó abban, ha százhúsz kilométer per óra az átlagsebesség. Az ugyanis azt jelenti, hogy az apró dűnéken olykor százhetven-száznyolcvannal is mentünk. A lényeg azonban, hogy itt vagyunk a célban, méghozzá tisztességes, jó eredményt elérve. Ráfért már a csapatra ez a siker – ha előre odaadják a hatodik helyet, szó nélkül aláírom. Bónuszként pedig egy klassz, új világot ismertünk meg – a maga furcsaságaival együtt.

Csendes nap volt az utolsó, nem stresszeltünk, csak próbáltuk élvezni a versenyzést – mondta Nani Roma a célban. – Nagyon jó érzés, hogy a magyar világkupa-futam után itt is nyertünk, lendületet ad.”

A második helyen a korábban magyar bajnoki címet is szerző cseh Miroslav Zapletal ért célba („Nem taktikáztunk, csak álltunk a gázon...” – mondta), de számunkra még érdekesebb, hogy a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős meg tudta tartani hatodik helyét az összetettben. Az elmúlt két-három évben ez a páros legjobb nemzetközi eredménye – a Karakum sivatag tehát szerencsét hozott neki.

A rajt után nem sokkal egy vad dromedár-csorda rohant felénk, nem úgy tűnt, hogy a hosszú lábú állatok nagyon megijedtek volna a hangos versenyautótól, úgyhogy inkább lassítottunk – mondta Szalay, aki a szakaszt kilencedikként fejezte be. – A szakasz vége a tengerparton egyértelműen a verseny csúcspontja volt – gyönyörű helyszínen autóztunk. Ami pedig a hatodik helyet illeti: örülök neki. Ez a realitás, a valós tudásunkat tükrözi az eredmény, akik megelőztek minket, jobbak voltak nálunk, vagy többet kockáztattak. Az elmúlt öt napban az autónk jól muzsikált – apró technikai gondjaink voltak, ami benne van a sportban – ez jó alap, lehet rá építkezni.”

 

Az Opel Dakar Team párosa a sivatagi viadal kihívásain túl a felfedezés öröméért is érkezett Türkmenisztánba – ez volt a 35. ország, amelyben versenyeztek, s bár a pilóta hiányolta a magas dűnéket (amelyekre csak nagy nehézségek árán küzdi fel magát az ember, de annál jobb érzés a tetején átbukva a másik oldalon leszánkázni), azért nagyon élvezte, hogy megismerhette a Karakum-sivatagot.

TÜRKMÉN DESERT RACE

5. nap, Gamislija Plain–Avaza (össztáv: 246.65 km, ebből szelektív szakasz: 234.01 km). Autósok: 1. Harry Hunt, Wouter Rosegaar (brit, holland, Peugeot 3008 Maxi) 1:59:10, 2. Roma, Haro (spanyol, Mini John Cooper) 2:53 p h., 3. Serradori, Lurquin (francia, belga, MCM Buggy) 5:57 p h, ...9. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel Crossland X) 21:54 p h. Kamionosok: 1. Siarhej Vjazovics, Pavel Haranyin, Andrej Zsihulin (fehérorosz, MAZ) 2:13:54.
A végeredmény. Autósok:
1. Nani Roma, Alex Haro 13:46:39, 2. Zapletal, Sykora (cseh, Hummer) 1:08:47 ó h., 3. Annamammedov, Akmiradov (türkmén, Mini John Cooper) 1:43:54 ó h., ...6. Szalay Balázs, Bunkoczi László 3:29:04 ó h. Kamionosok: 1. Siarhej Vjazovics, Pavel Haranyin, Andrej Zsihulin 15:14:17

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik