Tereprali: rajt az óvárosban a katari világkupafutamon

Vágólapra másolva!
2020.02.22. 13:52
null
Megvolt a gépátvétel
Az ünnepélyes rajtceremóniával elkezdődött a katari tereprali-világkupafutam, amelyen a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős képviseli a magyar színeket.

 

Az óváros főtere ünneplőbe öltözött, a sok csillogó üvegpalota szemkápráztató látványa után ez egy kicsit visszarepített a múltba. Itt, Dohának ezen az ikonikus helyszínén tartották meg szombaton a tereprali világkupa katari viadalának ünnepélyes rajtceremóniáját. Erre a napra a papírmunka – adminisztratív és technikai ellenőrzés – mellett ennyi volt a program, hogy a mezőny megmutassa magát a közönségnek.

A legnagyobb érdeklődés természetesen a háromszoros Dakar-győztes és sportlövészetben olimpiai bronzérmes Nasszer al-Attijah rajtját kísérte, ő nemzeti hős itt, Katarban, az életrajzát tanítják az iskolákban, és persze ő a verseny címvédője.

„Nagyon fontos verseny ez számomra, azért is, mert a hazámban rendezik, és mert ez az első az idén a Dakar után – nyilatkozta Nasszer al-Attijah. – Nem változtattunk az autón, de elküldtük Dél-Afrikába, hogy nézzék át, szedjék szét és rakják össze újra, legyen tökéletes állapotban a szezonrajtra. S hogy mit várok az előttünk álló öt naptól? Jó kis versenynek nézünk elébe!”


(Fotó: ODT/Edoardo Bauer)
(Fotó: ODT/Edoardo Bauer)

Ebben bízik a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős is, amelynek az idén anyagi okok miatt ki kellett hagynia a Dakart, úgyhogy nagyon hiányzott már neki a versenyzés. Katar lesz a negyvenedik ország, amelyben Szalay próbára teszi a gyorsaságát, s az első hírek alapján nem lesz könnyű dolga: a vetélytársak úgy tartják, a sziklás részek miatt ez egy rendkívül defektveszélyes, ugyanakkor a párhuzamos nyomok miatt navigációigényes verseny lesz.

Megvolt a gépátvétel
Megvolt a gépátvétel



És hosszú.

A versenyzők 2200 kilométert teljesítenek, amelyből 1428 km a mért szakaszok hossza, vagyis átlagosan 300 kilométernyi versenytáv jut minden napra.

„A szokásosnál később kezdődik számunkra a szezon, és nagyon hiányzott a januári megméretés, ezért is teszünk meg mindent annak érdekében, hogy jövőre ott legyünk a Dakar rajtjánál. Az odáig vezető út egyik lépése a katari világkupa-futam, amelyet izgatottan várunk – mondta az Opel Grandland X pilótája, Szalay Balázs. – Sosem versenyeztünk még ebben az országban, már ez önmagában nagy kihívás, remek versenyt ígér. Jó mezőny gyűlik össze Katarban, és mi mindenképp ott szeretnénk lenni a gyári versenyzők közvetlen közelében, és a világkupa-pontokért harcolni.”

A mezőnyben a katari Nasszer al-Attijah mellett két további gyári Toyota-pilóta is megméreti magát: az idei Dakaron többször is megvillanó Jazid al-Radzsi mellett a verseny tavalyelőtti győztese, Jakub Przygonski is rajtol, igaz, vele kapcsolatos újdonság, hogy a Minit Toyotára cserélte. Őket hármukat veszi üldözőbe a mezőny többi része, de hogy mekkora sikerrel, arra az elkövetkező napok történései adják meg a választ.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik