Salakmotor ob: hazai pályán vehetnek revansot a magyarok

Vágólapra másolva!
2022.10.23. 07:08
null
Fotók: Boros Norbert
Hajrájához érkezett a salakmotoros magyar-szlovén közös bajnokság küzdelemsorozata, a négy fordulóból álló széria következő, harmadik versenyét október 23-án, vasárnap 14 órától rendezik a debreceni Perényi Pál Salakmotor Stadionban. Fontos információ a szurkolók számára, hogy ez lesz a 2022-es esztendő utolsó salakversenye a cívisvárosban.

 

A magyar-szlovén közös bajnokság kiírása értelmében a két ország salakszóróinak versengése ad egy végeredményt, illetve mindkét nemzeti szövetség külön-külön is jutalmazza hazája legjobbjait. A négyfordulós pontvadászatba Magyarország öt vaspapucsost nevezett, a Nagyhalászi Motorsportért Sportegyesület pilótái, Fazekas Dennis és Bárány Márk, a SpeedWolf Debrecen salakszórói, Magosi Norbert, illetve Kovács Roland, valamint a vasadi ArenaMoto Hungary versenyzője, Füzesi Richárd csatlakozott a bajnoksághoz. A közelmúltban csökkent a magyar kontingens, ugyanis Kovács Roland az olasz egyéni bajnokság lonigói viadalán csuklótörést szenvedett, így ő nem állhat starthoz a bajnokság utolsó két fordulójában.

Folytatódik a harc a bajnoki címért Magosi (balra) és Fazekas között
Folytatódik a harc a bajnoki címért Magosi (balra) és Fazekas között

Miután öt szlovén és négy magyar motoros indul Debrecenben, ezért – ugyanúgy, ahogy a többi helyszínen – más országokból meghívott vaspapucsosokkal egészíthetik ki a mezőnyt, így Lengyelországból, Romániából és Németországból is érkeznek résztvevők. Visszatér a hajdúsági közönség kedvence, a német hölgy, Celina Liebmann, illetve az idei Debrecen Nagydíj finalistása, Pawel Miesiac, illetve az elődöntős Oskar Bober.

A versenykiírás értelmében a 16 fős mezőny egy 20 futamos alapverseny során mérkőzik meg, ezt követően az első két helyezett egyenes ágon bejut a fináléba, míg a következő négy motoros a reményfutamban csap össze, ahonnan a legjobb kettő csatlakozik a finálé tagjaihoz.

A közös pontvadászatot két fordulót követően a szlovénok dominálják, az élen holtverseny alakult ki Nick Skorja és Matic Ivacic között, mögöttük két ponttal lemaradva Anze Grmek. A legjobb magyar Fazekas, aki a negyedik helyen áll a tabellán. A magyar bajnokság értékelésében a címvédő Fazekas előnye 6 pont Magosi és Kovács előtt.

Fazekas (jobbra) Debrecenben is a legjobb magyar lenne
Fazekas (jobbra) Debrecenben is a legjobb magyar lenne

Az élversenyzők küzdelmei mellett a jövő generációját is láthatja a hajdúsági publikum: a 250 köbcentis motorokkal versenyző ifjú titánok közül a SpeedWolf Debrecen motorosa, Lovas Zoltán mellett három szlovén tehetség, Sven Cerjak, Tilen Bracko és Gregor Zorko mutatja be tudását.

A versenyt szervező cívisvárosi egylet utánpótlás-nevelő programjának három tanulója, Harangozó László, Kónya Milán és Antal-Pákh Dániel bemutató motorozást tart a viadal előtt.

A motorosokon kívül a gyermekek is kipróbálhatják a salakos ovált: immár negyedik alkalommal rendeznek futóbicikli viadalt a Perényi Pál Salakmotor Stadionban, ahol 2-től 6 éves korig versenyezhetnek a lurkók egy teljes körön át. A gyermekek versenye a bajnoki viadal előtt, 13.50-től kezdődik.

A STARTLISTA
1. Celina Liebmann (német)
2. Matic Ivacic (szlovén)
3. Bárány Márk (magyar)
4. Nick Skorja (szlovén)
5. Andrei Popa (román)
6. Denis Stojs (szlovén)
7. Magosi Norbert (magyar)
8. Fazekas Dennis (magyar)
9. Szymon Bandur (lengyel)
10. Miran Praznik (szlovén)
11. Mateusz Gzyl (lengyel)
12. Füzesi Richárd (magyar)
13. Oskar Bober (lengyel)
14. Pawel Miesiac (lengyel)
15. Anze Grmek (szlovén)
16. Tomasz Orwat (lengyel)

AZ ÁLLÁS
Magyar–szlovén közös bajnokság:
1. Nick Skorja (szlovén) és Matic Ivacic (szlovén) 36-36 pont, 3. Anze Grmek (szlovén) 34, 4. Fazekas Dennis (magyar) 24, 5. Kovács Roland (magyar), Magosi Norbert (magyar) és Daniel Gappmaier (osztrák) 16-16, ... 13. Bárány Márk (magyar) 9, 15. Füzesi Richárd (magyar) 6
Magyar bajnokság: 1. Fazekas Dennis (Nagyhalászi Motorsportért Sportegyesület) 40 pont, 2. Magosi Norbert (SpeedWolf Debrecen) és Kovács Roland (SpeedWolf Debrecen) 34-34, 4. Bárány Márk (Nagyhalászi Motorsportért Sportegyesület) 28, 5. Füzesi Richárd (Arena Moto Hungary) 24

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik