Rali: Östberg vezet a Vértes rali első napja után

TÓTH ANITATÓTH ANITA
Vágólapra másolva!
2021.08.28. 21:31
null
A WRC2 címvédő világbajnoka, Mads Ostberg a szombati három szakaszból kettőt megnyert a Vértes ralin (Fotó: Citroën Rally Team Hungary)
A szombati három gyorsasági szakasz közül kettőt megnyert, és vezet a Vértes ralin a norvég Mads Östberg – megelőzve a bajnoki éllovas Hadik Andrást.

Mindenki számára motiváló, hogy milyen kiélezett csaták zajlanak a rali országos bajnokság futamain. Nem más mondta ezt, mint a WRC2 kategória világbajnoki cívmédője, Mads Östberg, aki az idén a hazai sorozatban is megméreti magát. A Mecsek ralin aratott győzelme után a fehérvári viadalt időpont-ütközés miatt ki kellett hagynia, de Mórra is győzni ment. Legalábbis ezt nyilatkozta a verseny előtt, és szombaton tettekkel is alátámasztotta.

A Vértes rali első napján a 17.3 kilométeres oroszlányi gyorsaságit teljesítette háromszor a mezőny, s ebből kétszer a Citroën Rally Team Hungary pilótája, Östberg volt a leggyorsabb. Szokásához híven a norvég pilóta belső kamerás felvételekkel készült a hétvégére, és bár előzetesen azt nyilatkozta, újabb nehéz verseny előtt állnak, a teljesítményén egyáltalán nem látszott, hogy ez bármiféle gondot okozott volna neki. Azt azért megjegyezte, hogy a pálya „kicsit trükkösebb” sötétben, de azért így is megnyerte a szakaszt.

Mögötte a második helyen a Hadik András, Kertész Krisztián kettős áll 7.5 másodperces hátránnyal. A párosnak nagy mélypontról kellett visszajönnie, hiszen az előző futamon hatalmasat esett, és bár hála az égnek személyi sérülés nem történt, az R5-ös Fordot gyakorlatilag újjá kellett építeni. Még mindig fáj a gyakorlatilag biztos második hely elvezstése, s hogy ezzel a balesettel magukra húzták az ellenfeleket is a pontversenyben, de Hadik tudja, mindig előre kell nézni, és ezt is teszi. Pillanatnyilag ugyanis a móri csatát kell megvívnia.

A harmadik helyen Klausz Kristóf áll, aki egyre többször követel helyet magának a dobogó közelében, úgyhogy vele is mindenképp számolni kell. Érdekesség, hogy Östbergen kívül egyedül Turán Frigyes tudott szakaszt nyerni (az elsőt), ám azután a második szakaszon eltört az autója féltengelye, ami miatt elég sok időt (52 másodpercet) veszített.

A hosszabb versenynap vasárnap következik, akkor 8 gyorsaságit teljesít a mezőny.

VÉRTES RALI, AZ OB 6. FUTAMA, MÓR
Abzsolút sorrend 3 gyorsasági szakasz után: 1. Mads Östberg, Torstein Eriksen (norvég, Citroën Rally Team, Citroën C3 Rally2) 24:19.6, 2. Hadik, Kertész (DVTK SE, Ford Fiesta R5) 7.5 másodperc hátrány, 3. Klausz, Csányi (Klaus Motorsport, Skoda Fabia Rally2 Evo) 17.6 mp h.

HERCZIGÉK A HATODIKOK!
A Herczig Norbert, Ferencz Ramón kettős a hatodik helyen áll a rali Európa-bajnokság cseh futamán, a Barum ralin, amelyen 9 gyorsasági szakaszon van túl a mezőny, s amelyen a hazai pályán autózó cseh Erik Cais diktálja a tempót. „Nagyon nehéz ez a verseny, főleg a sötétben megtartott gyosaságik voltak azok, amelyek addigra már jócskán felhordásosak is voltak. Nem vállaltunk semmi rizikót, nagyon örülök a helyezésünknek” – nyilatkozta csapata közösségi oldalán Herczig. Az ERC2 kategóriában vezet a címvédő ifj. Érdi Tibor, Csökő Zoltán páros.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik