Motokrossz: Szvobodának szólt a magyar himnusz Opatovban

NAGY NORBERTNAGY NORBERT
Vágólapra másolva!
2017.07.04. 13:55
null
Szvoboda Bence Opatovban is remekelt
Szvoboda Bence versenyről-versenyre varázsol idén. A németországi ADAC MX Masters sorozaton a legjobb ötben harcol, a nyílt osztrák bajnokságban győzni is tudott, de a legnagyobbakat idén Csehországban motorozza a 25 éves somogyi versenyző. Hétvégén Opatovban sérült lábbal nyert, így továbbra is ő uralja a bajnoki pontvadászatot.

Nagyon kevés magyar motoros van, akinek a tiszteletére eljátsszák Himnuszunkat. Szvoboda Bence az egyik, idén ráadásul már harmadszorra csendülhettek fel Erkel taktusai a nemzetközi Buksa/Ados Motokrossz Bajnokságban, melynek Csehország ad otthont. Loket és Dalecín után Opatovban is Szvoboda állhatott a dobogó legmagasabb fokára. Egyedül Pacovban, a sorozat harmadik állomásán kellett megelégednie egy ezüstéremmel egy önhibáján kívül elrontott rajt miatt.

Baljós előjelek övezték Szvoboda opatovi versenyét. Két héttel a megmérettetés előtt motoros edzés közben bukott és csúnyán megzúzta a jobb lábfejét. Törést nem mutatott a röntgen, de egy hétig mankóznia kellett a 9-szeres magyar bajnoknak. Mivel erőnléti edzést sem tudott végezni, ellenfeleihez képest hátrányba került. Egy hét után volt képes ismét motorra ülni, ám csak egy számmal nagyobb csizmába fért el a feldagadt lába, ami terhelésre nagy fájdalmakat okozott neki.

Bence igazi régi vágású motoros. Versenyzett már törött lábbal, elszakadt keresztszalaggal, agyrázkódással, összeesett tüdővel. Nincs számára lehetetlen helyzet! Most sem adott magának más lehetőséget, győzni ment Opatovba, ahol nem volt elég a sérült láb, az októbert idéző esős időjárással is meg kellett küzdenie. A délelőtti edzéseken szakadt eső, iszaptengerré változott a pálya. Bence egy első és egy második helyezéssel hangolódott a délutáni két futamra.

A déli szünetben mintha elvágták volna a 14 fokos hideget, a felhők mögül előbújt a nap, ami rohamosan szárította fel a pályát. Az első futamon csak egy versenyív volt száraz, ez megnehezítette az előzést, hiszen mellette még tócsákban állt a víz. Szvoboda nem is tudott mit kezdeni a jobban rajtoló francia ellenfelével - aki egyébként a csapattársa -, a második helyen ért célba. A második futamban viszont már nem kegyelmezett: a pálya állapota is jobb lett, és Szvoboda sem finomkodott. Egy határozott mozdulattal megelőzte ellenfelét, és a célig nagy nyomás alatt motorozva behozta KTM-jét az első helyen, amivel újra övé lett az összetett győzelem.

„Ez volt a legnehezebb versenyem a szezonban, nem 100%-os állapotban nehéz volt ilyen nyomás alatt hibátlanul motorozni. El is fáradtam, hiányzott az az egy hét, amit a sérülésem miatt edzések nélkül töltöttem. Boldog vagyok, mert elértem a célomat, nyertem, bár növelni nem tudtam az előnyöm, mert azonos pontszámmal végeztünk. Mivel én nyertem a második, az erősebb futamot, enyém lett az összetett győzelem. A bajnokság felénél járunk, és hétpontos az előnyöm. Még nem dőlt el semmi, de bízom benne, hogy a szezon második fele is jól alakul számomra!” – nyilatkozta a leintés után az opatovi győztes.

A július további erős megmérettetéseket tartogat Szvoboda számára. Most hétvégén a hazai rendezésű Európa-bajnoki versenyen áll rajtoz Kiskunlacházán, aztán két nemzetközi Buksa/Ados viadal vár rá, valamint a motokrossz-világbajnokság cseh nagydíja, Loketben. Kutyaharapást szőrivel, motoros sérülést versenyzéssel rehabilitál a 9-szeres magyar bajnok.

Összetett végeredmény, Opatov:
1. Szvoboda Bence (Magyarország, KTM) – 47 pont
2. Sulivan Jaulin (Franciaország, KTM) – 47 pont
3. Richard Sikyna (Szlovákia, KTM) – 38 pont
4. Dusan Drdaj (Csehország, KTM) – 30 pont
5. Denis Polas (Szlovákia, KTM) – 30 pont

Az MX2-es nemzetközi Buksa/Ados bajnokság állása 4 forduló után:
1. Szvoboda Bence (Magyarország, KTM) – 187 pont
2. Sulivan Jaulin (Franciaország, KTM) – 180 pont
3. Richard Sikyna (Szlovákia, KTM) – 140 pont
4. Patrik Liska (Csehország, Yamaha) – 121 pont
5. Martin Krc (Csehország, KTM) – 116 pont

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik