Motokrossz: Szvoboda mentette a menthetőt Vranovban

NAGY NORBERTNAGY NORBERT
Vágólapra másolva!
2016.09.06. 07:52
null
Szboboda Bence (Fotó: Nagy Norbert)
Minden a magyar motokrosszos, Szvoboda Bence ellen volt a cseh nemzetközi bajnokság versenyén, de továbbra is harcban áll a bajnoki címért.

 

Ami a magyar bajnokságban sikerül Szvoboda Bencének, az a cseh sorozatban nem akar összejönni. A 24 éves krosszos Vranovban újabb peches napot fogott ki. A sebessége ugyan megvolt a győzelemhez, ám ez kevés volt a sorozat ötödik versenyén: 25 pontra nőtt hátránya francia ellenfelével szemben.

Vranov a cseh motokrosszbajnokság egyik leglátványosabb helyszíne. A Brno közelében fekvő pálya egyúttal Magyarországhoz a legközelebbi helyszín, így itt minden évben több hazai szurkoló buzdítja a magyar versenyzőket. Szvoboda Bence számára el is kélt a biztatás, hiszen az előző fordulóban elszenvedett keréktörése komoly hátrányba sodorta az MX2-es kategória pontvadászatában.

De ez még mind nem volt elég, két kellemetlen sérüléssel kénytelen motorozni a magyarok legjobbja. A derekát egy gerincsérv miatt érzi minden féktávon és leérkezésnél, a bal térdében pedig egy részlegesen elszakadt keresztszalag a fájdalom okozója.

„A legbosszantóbb, hogy nem tudok rendesen felkészülni. A fizikális tréningek alatt nagyon zavarnak ezek a sérülések, de nem adom fel, a szezon végéig küzdök, és a télen majd kés alá fekszem” – nyilatkozta elszántan a nyolcszoros magyar bajnok.

Nagy volt a küzdelem (Fotó: Nagy Norbert)
Nagy volt a küzdelem (Fotó: Nagy Norbert)

 

Szvoboda mindent megtett, amire ilyen állapotban képes volt. Az első futamban a harmadik helyezésért csatázva bukott, és mire visszaállt a versenybe, több pozíciót is veszített. Szívós motorozással végül a negyedik helyen ért célba. A második futam jobban alakult, a győzelemért harcoló bolyban motorozott, amikor egy lekörözött miatt újra a földre került.

Az esélyét ugyan elveszítette a győzelemre, de mindent megtett, hogy mentse a menthetőt. Újabb kitartó motorozással másodszor is a negyedik helyen zárt. Az összetettben is ebben a pozícióban értékelték őt a versenyt megnyerő Tomas Simko, a francia Sulivan Jaulin és a cseh Martin Krc mögött.

„Sajnos ma további négy pontot veszítettem a bajnokságban. Ez azért bosszantó, mert akár a győzelem is benne volt ebben a napban, hiszen az ellenfeleim is sokat hibáztak. Huszonöt pont hátrányból várom az utolsó két fordulót. Nem vagyok boldog, és nagyon nehéz motiváltnak maradnom, de nem adom fel! A cél továbbra is a bajnoki cím megszerzése” – értékelt csalódottan a magyar fiú.

Szvobodának két versenye maradt, hogy lefaragja hátrányát francia csapattársával szemben, ami nem lesz könnyű, hiszen Jaulin egész évben taktikusan és stabilan motorozott. Bence bajnoki címéhez az is kelleni fog, hogy a sors visszaadja neki azokat a pontokat, amiket Kaplicében elveszített a hátsókerék-törés miatt.

Két másik magyar fiú is részt vett ezen a viadalon. 17 éves Varga Imre a 19. helyen végzett az összesítésben, a 16 esztendős Kiss Márk technikai hiba miatt feladni kényszerül a versenyt.

Összetett végeredmény Vranov, MX2:
1. Tomas Simko (Szlovákia, Honda) 42 pont
2. Sulivan Jaulin (Franciaország, KTM) 40 pont
3. Martin Krc (Csehország, KTM) 39 pont
4. Szvoboda Bence (Magyarország, KTM) 36 pont
5. Milan Spicak (Csehország, Husqvarna) 35 pont

19. Varga Imre (Magyarország, KTM), 6 pont

A 7 fordulós bajnokság állása az 5. forduló után:
1. Sulivan Jaulin 214 pont
2. Szvoboda Bence 189 pont
3. Martin Krc, 181 pont
4. Tomas Simko 178 pont
5. Milan Spicak 122 pont

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik