Motokrossz: hősies küzdelem után lett második Szvoboda

NAGY NORBERTNAGY NORBERT
Vágólapra másolva!
2017.06.07. 16:55
null
A magyar versenyző ismét dobogóra állhatott (Fotó: Nagy Norbert)
Szvoboda Bence, a kilencszeres magyar bajnok krosszos a mezőny végéről indulva lett ezüstérmes Pacovban, a cseh bajnokság harmadik állomásán.

 

Szvoboda Bence versenyről versenyre képes a csodákra. A 25 éves motorversenyző számára nincs lehetetlen. Ha kell, a fogát összeszorítva, a mezőny végéről száguld a dobogóra. Pacovban, a 2017-es cseh bajnokság harmadik állomásán kellett az emberfeletti küzdeni tudása ahhoz, hogy továbbra is ő vezesse az MX2-es kategória pontvadászatát.

Az első két állomáson kirobbanó formában motorozott a magyarok legjobbja. Loketben egy első és egy második helyezéssel nyerte a napi összetettet, Dalecinben pedig hibátlan teljesítménnyel, két első helyezéssel lett a legjobb. Nyolc pont előnnyel érkezett meg Pacovba Pünkösd hétvégéjén, hogy egy újabb lépést tegyen a hőn áhított bajnoki cím felé, amiért már hét éve rendületlenül küzd.

A második futamig minden simának tűnt. Szvoboda a harmadik legjobb idővel zárta a kvalifikációs edzést, pár tizeddel lemaradva csupán a cseh Martin Krc-től és a francia Sulivan Jaulintól, vagyis két legnagyobb ellenfelétől. Az első futamon minden a magyar fiú elképzelései szerint alakult: elsőként jött el a rajtnál, és a félórás futam leintéséig maga mögött tudta tartani ellenfeleit.

"A futam közepén volt egy komoly holtpontom, de át tudtam lendülni rajta, és az erőm kitartott a végéig. A francia csapattársam nagy tempóval jött mögöttem, bíztam benne, hogy a futam vége felé enyhül a nyomás, de végig kitartott a tempója. Nehéz volt számomra mentálisan és fizikálisan is ez a harc, de bírtam a végéig és egy újabb futamgyőzelmet szereztem" – összegezte idei negyedik részsikerét a bajnokság magyar éllovasa.

Továbbra is Szvoboda áll a bajnokság élén (Fotó: Nagy Norbert)
Továbbra is Szvoboda áll a bajnokság élén (Fotó: Nagy Norbert)

A második futamra aztán minden Szvoboda ellen fordult. Rögtön a rajtnál hátrányba került – önhibáján kívül. A mellőle induló versenyző korábban indult, még állt a rajtgép, ezért beszorult a rajtkapuba és a magyar versenyző elé dőlt. Mire kikerülte a hibázó ellenfelét, a mezőny már az első kanyarban volt, így a legutolsó helyről kezdhette meg a felzárkózást. Az egyre hevesebben szakadó eső sem segítette Szvoboda dolgát, a csúszós, saras pályán ugyanis sokkal nehezebb az előzés, nem lehet kockáztatni, mert az könnyen bukáshoz vezet. A magyarok legjobbját azonban nem lehetett megállítani, egymás után érte be az ellenfeleket, és végül – 36 motorost megelőzve – a negyedik helyen zárta ezt a felvonást.

"Nem akartam elhinni, hogy ez tényleg velem történik. Idén minden olyan jól alakult, azt hiszem törvényszerű volt már ez a balszerencse. Nem volt más lehetőségem, hajtottam, amennyire tudtam. A csúszós pálya nem kedvezett nekem, mert ilyen körülmények között nehéz jó féktávokat venni, általában egy nyom alakul ki, és a motorosok vonatoznak, mint az Formula–1-esek Monacóban. Nekem mégis sikerült megtalálni az egérutakat, nem sok hiányzott a harmadik helyhez, pont előttem ért célba a bronzérmes. Úgy érzem, nincs miért sajnálkoznom, kihoztam a mai napból a maximumot, így csak egy pontot buktam a pontvadászatban" - értékelte a második etapot a magyar fiú.

Az összesített eredményt illetően a francia Sulivan Jaulinnak volt a legnagyobb oka az örömre, két második helyezéssel megnyerte ezt a viadalt, Szvoboda egy első és egy negyedik helyezéssel a második helyen zárt, a harmadik pedig a második futamot megnyerő, de az elsőben csak nyolcadikként célba érő Martin Krc lett.

A bajnokságban továbbra is Szvoboda Bence birtokolhatja a listavezetőnek járó piros rajtszámot, bár nyolc pontos előnye hétre olvadt négy fordulóval – vagyis nyolc futammal – a bajnoki sorozat vége előtt.

Összetett végeredmény, Pacov:
1. Sulivan Jaulin (Franciaország, KTM) – 44 pont
2. Szvoboda Bence (Magyarország, KTM) – 43 pont
3. Martin Krc (Csehország, KTM) – 38 pont
4. Richard Sikyna (Szlovákia, KTM) – 38 pont
5. Jakub Teresak (Csehország, KTM) – 31 pont

Az MX2-es cseh bajnokság állása három forduló után:
1. Szvoboda Bence (Magyarország, KTM) – 140 pont
2. Sulivan Jaulin (Franciaország, KTM) – 133 pont
3. Martin Krc (Csehország, KTM) – 114 pont
4. Richard Sikyna (Szlovákia, KTM) – 102 pont
5. Patrik Liska (Csehország, Yamaha) – 92 pont

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik