MotoGP: zsinórban a harmadik pole-ját szerezte Bagnaia

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2021.10.02. 22:53
null
Bagnaia zsinórban harmadik rajtelsőségét szerezte meg (Fotó: <a href="http://motogp.com" target="_blank">motogp.com</a>)
Gyári Ducatit látni az Amerikai Nagydíj MotoGP-s pole pozíciójában a mai nap szabadedzései alapján nem sokkoló, de az igen, hogy ezt a rajtelsőséget a még szombat reggeli is szenvedő Pecco Bagnaia szerezte meg, nem pedig az eddig szárnyaló Jack Miller.

 

Nem lepődnénk meg azon, ha Miller esetleg egy rosszul működő gumira, vagy valamilyen más technikai gondra panaszkodna majd, hiszen kizárt, hogy az időmérőre elfelejtette volna, hogyan kell gyorsan körbe érni az austini pályán.

Főként azok után, hogy második lett az FP1-en és az FP2-n pénteken, majd megnyerte a szombati szabadedzéseket, ráadásul nem is kevéssel. A harmadik szabadedzésen majdnem hét tizedet vert a teljes mezőnyre.

Az FP4-et Joan Mir előtt húzta be, akinek igen rosszul indult a futam szempontjából legfontosabb gyakorlás, hiszen egy nagy lángcsóva kíséretében elfüstölt alatta a Suzuki. Ráadásul Miguel Oliveira csak centiméterekkel kerülte őt el.


De vissza az időmérőre, ahova a Q1-ből Luca Marini és Joan Mir verekedte be magát!

Az első gumikon futott gyors körök után még Marc Márquez vezette az eredménylistát Jorge Martin és Nakagami Takaaki előtt. Nyilván ezek a köridők kevésnek bizonyultak, és hármójuk közül csak a japánnak sikerült tovább javítani az idején.

A második rohamban Bagnaia három és fél tizedet vert a többiekre, köztük a bajnoki éllovas Fabio Quartararóra is, aki bár utoljára a Katalán Nagydíjon rajtolhatott az élről, még mindig remek szombati mérleggel bír. Egyrészt ő az egyedüli a mezőnyben, aki idén minden futamon egyenes ágon jutott be a Q2-be, másrészt a Dohai Nagydíjat leszámítva eddig minden alkalommal az első sorból rajtolhatott.

Bagnaia talán még maga is meglepődött azon, hogy zsinórban harmadik pole-ját is behúzta, mert nemcsak pénteken, de még szombat reggel sem találták a beállításokat, és nagyon nem érezte jól magát a motoron ezen az extrémen hepehupás pályán.

Az FP4-en aztán találtak valamit, amit egészen az időmérő csúcsára repítette.

Marc Márquez harmadik rajthelye lehet csalódás, ha valaki korábbi sikereire gondol itt, de a spanyol elmondta, hogy egy körön továbbra is nehézségei vannak idén. Bizakodásra adhat okot, hogy kopottabb gumikon viszont jó a tempója, tehát a versenyen még bármi megtörténhet.

Hogy Milleren kívül élvezi-e bárki az austini pályán való motorozást (leszámítva persze a kvalifikációt, amit végül 10-ikként zárt), azt nehéz elképzelni, de az biztos, hogy kívülről figyelve, ahogy a huplik dobálják a motorokat, ahogy a pilóták küzdenek, az inkább feszültséget generáló érzés, mint élvezetes még nézői szemmel is.

Valószínűleg hosszasan fog majd mesélni erről Aleix Espargaró, aki már négy esésnél tart a hétvégén. Péntek délután a 18-as kanyarban, az FP3 és a Q1 során a 12-esben, míg a negyedik szabadedzésen a 2-esben bukott, utóbbi ráadásul egy nagyobb tempójú esés volt.

Bár pénteken szinte senki sem emelte ki a 12-es kanyart, ma mégis sokan csúsztak ott el, többek között Pol Espargaró is, akinek egy nagy mentése is volt ugyanitt.

A teljes MotoGP-időmérő eredmény itt található.

A Moto3-asoknál Jaume Masia szerezte meg a pole pozíciót, csapattársa, Pedro Acosta mögött motorozva, aki csupán a 15-ik lett az időmérőn. Egyedül Masiának sikerült 2:15-ös kört futnia, mellőle Dennis Foggia (Acosta legközelebbi ellenfele jelenleg a bajnokságban) és Jeremy Alcoba rajtolhat majd.

Sergio Garcíának már tegnap el kellett köszönnie a megmaradt bajnoki reményektől. A 10-es kanyarban bukott még az FP1 végén. A motor ledobta magáról, de nem engedte azt el, hanem „mellette” maradt, a motor mellett lógva, és a pálya melletti fal állította meg.

Először úgy tűnt, hogy nem sérült meg, az FP2-n is részt vett (miután az orvosoktól megkapta a zöld jelzést), majd péntek este kiderült, hogy hematóma keletkezett a veséjén, így nem folytathatja a hétvégét.

A teljes Moto3-as időmérő eredmény itt található.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik