MotoGP: Sokat tanultunk Danitól – így búcsúznak Pedrosától

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2018.07.13. 12:28
null
Dani Pedrosáról nagy tisztelettel és szeretettel beszélnek a riválisok
Dani Pedrosa csütörtöki bejelentése, miszerint év végén felhagy a versenyzéssel, sokakat meglepett. A jövőre bemutatkozó SIC Yamaha szatellitcsapat mindent megadott volna neki, amit csak kért, de a háromszoros világbajnok kitartott a döntése mellett, amelyet valószínűleg Mugello és Catalunya között hozott meg, bár erről nem nyilatkozott konkrétan, csak annyit mondott, hogy egy ideje már érett benne a gondolat.

 

„Természetesen, amikor megtalált egy új lehetőség, akkor azt mérlegelnem kellett, de végül ugyanoda lyukadtam ki, hogy ideje más célokat, álmokat is beteljesíteni”– mondta Dani Pedrosa, aki Valenciában az évadzárón hivatalosan is MotoGP-legendává válik.

Dani a zárkózottabb pilóták egyike, nem igazán rajong a sajtóért, és már az első mondatából hallani lehet, hogy akar-e bármiről is beszélni, vagy nem kapunk többet az igen-nemnél. Szűkszavú, ugyanakkor az egyik legőszintébb versenyző, aki sosem rejtette véka alá a véleményét, emlékezzünk csak vissza az idei jerezi futam zöngéjére.

A versenypályán szintén rengeteg maradandót alkotott az elmúlt közel 18 év alatt, amióta a világbajnokság részese, erről sporttársai is nyilatkoztak tegnap.

Marc Márquez: Sok mindent tanultam Danitól

„Amikor feljöttem a MotoGP-be, ő tanította meg nekem, hogy hogyan kell menni a Hondával. Persze magamtól is tudtam dolgokat, de a részleteket az ember a csapattársától tanulhatja meg. Ahogy ő is mondta, a fizikai felépítése hátrány volt a MotoGP-ben, de a technikája, a teljesítménye, az érzéke a motorral az egyik legjobbá tette őt. Amikor minden összeáll neki, ellép egy-két másodperccel a mezőnytől, és utána lehetetlen megállítani. A legfontosabb, amit tőle láttam, tanultam, hogy mindig hitt magában, és a száz százalékot adta.

Szeretnék köszönetet mondani neki, hiszen a hőseink egyike volt, nekünk, azoknak a gyerekeknek, akik a motorversenyzésről álmodtak. Sok jó pillanatot éltünk át együtt. Nehéz megérteni, de előbb-utóbb mindannyian elérünk ehhez a pillanathoz. Sok dolgot tanultam tőle, amiért köszönettel tartozom. Megérdemli, hogy MotoGP-legenda legyen, ahogy Carmelo is mondta, hiszen a legnagyobbak egyike, megtiszteltetés volt a csapattársának lenni.”

Valentino Rossi: Nagyon sajnálom, hogy sosem nyert világbajnokságot a MotoGP-ben

„Az utóbbi idők egyik legjobb versenyzőjét veszítjük el, ami nagyon kár. Nagyon sajnálom azt is, hogy Dani sosem nyert világbajnokságot a királykategóriában, szerintem megérdemelte volna legalább egyszer. Elég hamar vonul vissza, de ez a döntés nagyon személyes. Nem számítottam rá, azt hittem, hogy folytatni fogja, talán a Yamahával.

Dani mindig is nagyon technikás versenyző volt, nagyon okosan és tisztán versenyzett. Megéri mögötte motorozni, és elemezni, hogy mit csinál. Próbál mindig nagyon tisztán fékezni, és nem csúsztatni nagyon a motort. Az egyik leggyorsabban kapja fel a motort a kigyorsításon, ami szerintem az egyik különlegesség az ő stílusában. Sokat dolgozott magán az évek során és azon, hogy javítson a gyenge pontjain, mint például az esőben való motorozás, ami az elején nem igazán ment neki.

Andrea Dovizioso: Sokat tanultam a tehetségéből

„Dani mindig is nagyon erős ellenfél volt a számomra. Egy évvel utána érkeztem a világbajnokságba. Egy versenyre nagyon emlékszem, ahol szabadkártyával indultam Mugellóban 2001-ben, amikor még az Eb-n versenyeztem. Esni kezdett az eső, és akkor még egyikünknek sem volt tapasztalata ebben, utolsók voltunk mind a ketten. Végül együtt voltunk, a mezőny legvégén, nagyon emlékszem a futamnak arra a részére. Csapattársak voltunk a HRC-nél, 125-ben és 250-ben mindig kicsit gyorsabb volt nálam, és próbáltam sokat tanulni tőle. És sokat is tanultam az ő tehetségéből, ahogy dolgozik a hétvégeken.

Ahogy felkapja a motort, az valóban lenyűgöző. Már a kis kategóriákban is különbözött ebben mindenkitől, és ezt a MotoGP-ben is tovább vitte. Próbáltam is ezt ellesni tőle, és úgy menni, mint ő.Mindig is nagy összehasonlítási alap volt a számomra. De jó őt így látni, mert mindenkinek eljön ez a pillanat, és ő rendben van ezzel. Meghozta a döntését, örülök neki, hogy boldog.

Maverick Vinales: Példa volt a számunkra

„Dani volt a referencia számunkra, amikor gyerekek voltunk, hiszen amikor én elkezdtem versenyeket nézni, ő akkor kezdett el nyerni a 125-ös géposztályban. Nagyon jó a kapcsolatom vele, és megtisztelő, hogy versenyezhettem vele, az egyik idolommal. Gratulálok neki a hosszú karrierjéhez.”

Természetesen sokan a közösségi oldalakon is köszöntötték a bajnokot.













 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik