MotoGP: Quartararo a pole-ban, három bukás az utolsó másodpercekben

Vágólapra másolva!
2020.07.18. 15:24
null
Fabio Quartararo volt a leggyorsabb a jerezi időmérőn (Fotó: AFP)
Eseménydúsan ért véget a királykategória idei első időmérője. Szinte egyszerre csúszott el Andrea Dovizioso a 2-es kanyarban és Jack Miller a 11-esben, aki talán pole-t érő körön volt éppen. Pár pillanattal később Álex Rins is ugyanott esett hatalmasat (talán Miller motorjából folyt ki valami...).

Már rögtön az első kimenet után Fabio Quartararo volt a leggyorsabb. Később Marc Márquez és Maverick Vinales is elé került, de ez sem volt elég a dicsőséghez, a fiatal francia ugyanis még egyszer emelni tudta a tétet és új pályacsúccsal megnyerte az időmérőt, így a tavalyi évhez hasonlóan idén is ő indulhat az élről a Spanyol Nagydíjon.

„Nem éreztem, hogy tökéletes kör lett volna, hibáztam is. Amikor láttam az időt, tudtam, hogy jó kör volt, de még akkor sem tudtam, hogy ez mire lesz elég, hiszen most nincsenek kivetítők a pálya szélén” – nyilatkozta Quartararo, aki holnap reggel még kipróbál egy-két dolgot, hogy a futamon is gyorsabb legyen.

Mellőle Vinales várja a futamot, az első sort pedig Marc Márquez zárja majd, aki végül megúszta a büntetést. A hondás még a reggeli edzés végén akadályozta Álex Rins-t, aki emiatt nem jutott be egyenesen a Q2-be.

Davide Brivio, a Suzuki csapatfőnöke nem értett egyet a döntéssel. „Mindenki látta, hogy mi történt, mit mondhatnék erre. Persze néha történik ilyen, de nagyon kár Álex köréért, mert neki is jó volt a tempója.” Rins-nek végül sikerült megnyernie a Q1-et (aminek a végén elcsúszott egyébként a 2-es kanyarban), így ő és Pol Espargaró jutottak tovább a végső időmérőbe.

Néhány perccel később sajnos Rinsnek már sokkal nagyobb gondjai voltak. A bevezetőben említett bukás során ugyanis megsérült a válla. További kivizsgálásra kórházba szállították. Nem lehet tudni, hogy holnap rajthoz tud-e állni, minden az MRI-vizsgálaton múlik. Egy ilyen súlyos sérülés a lehető legrosszabb, ami egy pilótával történhet, amikor 18 hét alatt 13 futamot rendeznek.

A negyedik szabadedzés alapján biztosnak tűnik, hogy elől a kemény, hátul a puha keverék lesz a legtöbbek (ha nem az egész mezőny) gumiválasztása a futamra.

Márquezt és Vinalest csupán 1 ezred (!) másodperc választotta el egymástól a versenytempó tesztelése során.

A Moto3-asok időmérőjét Suzuki Tacuki nyerte meg új pályacsúccsal, így a katari szezonnyitó után holnap is ő indulhat majd a pole-ból.

„Szerdán egy buta hiba miatt nagyon esett. Tegnap nagyot léptünk előre a két edzés között. Tudtuk, hogy délután a nagy melegben is gyors lehet, de ilyen köridőre nem számítottunk. Boldogok vagyunk, főleg arra, ahogy megfutotta ezt az időt” – értékelte versenyzőjét Marco Grana csapatfőnök, technikai igazgató.

Andrea Migno, aki az elmúlt három szezonban csupán egyszer indulhatott az első sorból, az utolsó körben jött fel a második helyre. A harmadik helyen John McPhee zárta a kvalifikációt.

Az első verseny győztese, Albert Arenas a hetedik pozícióból várja a futamot.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik