MotoGP: percekig nem lehetett tudni, hogyan szerezte meg a pole-t

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2021.08.28. 16:44
null
Pol Espargaró boldog, vezető szerelője, Ramón Aurin pedig talán maga is meglepődött a pole pozíció láttán (Fotó: Repsol Media)
Az eddigi legfurcsább időmérők egyikét láthattuk szombaton Silverstone-ban a MotoGP-ben. Jorge Martínnak 1:58.008-at mutatott a transzponder, ami sokkoló időnek tűnt látva a többiek teljesítményét és azt is nehéz volt elhinni, hogy a 2-es szektorban másfél másodperccel gyorsabb legyen mindenkinél. Végül (ki tudja, miért tartott ilyen sokáig) kiderült, hogy a 8-as kanyart levágta, így természetesen törölték az idejét. A pole pozíciót nagy meglepetésre Pol Espargaró szerezte meg.

A fenti köridőt Martín csapata is kétkedve fogadta, nem is mertek örülni – és jól tették.

Második legjobb idejével a spanyol ducatis ugyan ott lehetett a parc fermében, de csak, mint a legjobb független csapathoz tartozó versenyző, a rajtrácson a negyedik helyre állhat majd fel.

A leggyorsabb körnek és a rajtelsőségnek Pol Espargaró örülhet, akinek a nyilatkozata önmagáért beszél.

„Úgy ünnepeltem, mintha a versenyt nyertem volna meg. Ez még annál is többet jelent nekem. Igen, a verseny csak holnap lesz, és a pontokat is akkor osztják, de nekem ez egy hatalmas lépés és nem csak idén. Az egész karrierem során egy pole pozíció vagy akárcsak az első vagy a második sorba bekerülni, már egy győztes hétvége volt. Az idei nehéz szezon után, amit végig szenvedtem, ez most nagyon fontos, és főként pszichésen az. Olyan, mint egy nagy adag oxigén. Mindannyiunknak, de főként nekem, mert nagyon sokat szenvedtem. Néha a kemény munka nem térül meg, de ma sikerült.”

Hogy mennyire szoros volt a mai időmérő is, azt jól mutatja, hogy Pecco Bagnaia 22, míg Fabio Quartararo 36 ezreddel csúszott csak le a pole-ról.

Végül csak ők hárman tudnák 1:59 alá szorítani a köridőt, de még így is hét tizeddel elmaradtak Marc Márquez 2019-es körrekordjától, aki ma az ötödik helyet szerezte meg.

A Q1-ből Johann Zarco és Álex Rins jutott tovább. Enea Bastianini 44 ezreddel maradt le a Q2-ről, miután bukott az utolsó percekben. Annak ellenére, hogy emberesen odaverte a fejét, azonnal felállt, hogy visszajusson a bokszba a másik motorjáért, de felesleges volt a sietség, mert közben ketten is megelőzték.

A teljes eredménylista ide kattintva tekinthető meg.

A Moto3-asoknál a vártnál szorosabban alakult a kvalifikáció, amit a hétvégét egész eddig magasan domináló Romano Fenati csak 43 ezreddel tudott megnyerni, bőven elmaradva ma reggeli idejétől, ami egyben új pályacsúcs is.

Gabriel Rodrigo a Q1-ből motorozta be magát az első sorba, amit Riccardo Rossi zár.

A világbajnoki éllovas Pedro Acostának eddig nem igazán fekszik a silverstone-i pálya. Nem sikerült bekerülnie a Q2-be sem a szabadedzések, sem a Q1 során, így a rajtrács majdnem legvégéről, a 22. helyről kell megküzdenie a versenyen.

Egyetlen szerencséje, hogy legnagyobb ellenfele, Sergio García még nála is rosszabbul teljesít egyelőre (a 24. időt futotta, tehát mindketten a 8. sorból rajtolnak), ráadásul a GASGAS-os ma kétszer is bukott.

A teljes eredménylista ide kattintva tekinthető meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik