MotoGP: pályacsúccsal Aleix Espargaró a pole-ban

Vágólapra másolva!
2022.06.04. 15:34
null
Úton a második győzelem felé? (Fotó: motogp.com)
Hiába az alacsony tapadás, szárnyalnak a MotoGP-sek Montmelóban, ahol közel 60 Celsius-fokos pályán is sikerült tovább javítani az FP3 alatt egyszer már megdöntött pályacsúcsot. Mindkét momentum Aleix Espargaró nevéhez fűződik, aki egyértelműen a vasárnapi futam nagy esélyese.

Ahogy arról beszámoltunk, nagyon alacsony a tapadás a Barcelona melletti pályán, az ilyen körülmények pedig idén, úgy tűnik, az Apriliának kedveznek. Aleix Espargaró Argentínában a szintén csúszós pályán első apriliás pole-ját első győzelmére váltotta, és most, hazai futamán is ő az egyértelmű esélyes. Az első szabadedzést kivéve eddig minden pályára menetelt megnyert.

A szombat reggeli pályacsúcs is már nagy teljesítmény volt, de hogy délután még azon is javítani tudott, az tényleg döbbenet, ugyanis menet közben a levegő hőmérséklete 33 fokra, az aszfalté pedig 58 Celsuisra kúszott fel.

„Mindent vagy semmit volt az utolsó köröm. Mindenhol csúszkált a motor, nem is igazán élveztem a kört, de tudtam, hogy muszáj 1:38-at mennem, ha meg akarom szerezni a pole-t” – mondta Aleix Espargaró, aki 31 ezreddel happolta csak el a rajtelsőséget Francesco Bagnaia előtt.

Bagnaiának a versenytempója sem rossz, így ő és a harmadik helyről rajtoló Fabio Quartararo lehetnek majd a legnagyobb ellenfelei Espargarónak, hacsak utóbbi nem mutat be egy tökéletes rajtot, mert akkor már az első kanyarokban elköszönhetnek tőle. Persze, a futamot be is kell fejezni, az utolsó 6-8 kör pedig igazi kihívás lesz a kopott gumikon.

A Q1-ből Maverick Vinales és Nakagami Takaaki jutottak tovább, ahol szintén szoros volt a küzdelem, az első ötöt csak 33 ezred másodperc választotta el egymástól. Vinales végül a nyolcadikként, Nakagami a tizenkettedikként zárta az időmérő fő szakaszát.

A bajnoki összetett harmadik helyén álló Enea Bastianini viszont nem jutott tovább a Q2-be, így ő a 14-ik helyről várja majd a futamot. A tempója ugyan nem rossz, de szüksége lesz erősségére, ha nem akar sok pontot veszíteni, azaz a futam második felében elő kell húznia a varázskártyát.

A legjobb újoncként ismét Fabio Di Giannantonio zárt, aki ezúttal az ötödik rajthelyet szerezte meg.

Álex Márquez nem tudott részt venni az időmérőn, így, ha rajthoz is állhat a holnapi futamon, azt az utolsó helyről teheti csak meg. A fiatalabb Márquez az FP4 utolsó perceiben bukott elég nagy tempónál a célra fordítóban. Ugyan saját lábán hagyta el a bukóteret, de a látványra igen erős fájdalomtól összegörnyedve. Csapatfőnöke, Lucio Cecchinello szerint a bal csuklóját vizsgálják még, bízva abban, hogy nem találnak törést, az igen kicsi (ez szó szerinti idézet) agyrázkódás miatt nem aggódnak.

A teljes végeredményt itt tekinthetik meg.

A Moto3-soknál Dennis Foggia szerezte meg a pole-t Deniz Öncü és Izan Guevara előtt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik