MotoGP: másodszor is megbüntették a vb-éllovast

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2021.06.06. 21:31
null
Fabio Quartararo pont így viselte bőrruháját a futam végén is (Fotó: motogp.com)
Fabio Quartararo végül nem úszta meg büntetés nélkül, hogy nyitott bőrruhával, mellkasprotektora nélkül teljesítette a Katalán Nagydíj utolsó köreit. Újabb három másodperces büntetést kapott, azaz nem a harmadik, nem a negyedik, hanem a hatodik helyen zárt.

 

Ritkán látott jelenetsornak lehettünk ma szemtanúi a MotoGP-futam során, amikor az első helyért harcoló Fabio Quartararón egyszer csak szétnyílt a bőrruha.

Az eset akkor lett látványos, amikor a francia két körrel a futam vége előtt hirtelen kivette és elhajította mellkasprotektorát.


Az egyelőre érthetetlen, hogy hogyan nyílt ki a bőrruha. Az nso kérdésére válaszolva Quartararo elmondta, hogy nem a cipzár fogai nyíltak szét (jelen sorok írójával ez megtörtént versenyzés közben), hanem maga a cipzárkocsi csúszott le 5-6 körrel a futam vége előtt.

Mindez csak találgatás, de nehéz másra gondolni, mint hogy nem rögzítette megfelelően a cipzár végződésénél található tépőzárat...

A protektort nyilván a zárt ruha tartja csak a helyén, de az mégsem magától esett ki, hanem a francia szabadult meg tőle.

A szabálykönyv egyértelműen fogalmaz, minden versenyzőnek kötelező az alábbi védőfelszereléseket viselnie, amikor pályára gurul: sisak, egyrészes bőrruha, kesztyű, csizma, gerincvédő, mellkasprotektor. A felszereléseket megfelelő módon rögzítve kell viselni.

Arról már nem szól a fáma, hogy ezen paragrafus megsértése milyen következményekkel jár, milyen büntetést von maga után, hiszen alapvetően arról szól, hogy ezek nélkül nem is lehet versenyezni.

A logika persze azt mondatja, hogy fekete zászlóval azonnal ki kellett volna zárni őt a versenyből, hiszen nem teljesítette a biztonsági előírást, és ami még fontosabb: veszélyes helyzetbe sodorta saját magát. (Tegyük hozzá, a mögötte haladókat is, hiszen mi lett volna, ha valaki az eldobott protektoron esik el?!)

De Quartararót nem intették ki, ami a már sokat szidott versenyigazgatóság munkavégzése és szakmai kompetenciája kapcsán vet fel újabb kérdéseket.

Az eset eljutott a versenyfelügyelőkig, azaz a MotoGP Stewards Panelig, amely több mint négy órával a leintés után úgy döntött, hogy 3 másodperces büntetésben sújtják Quartararót a történtekért.

A yamahás (akit harmadikként intettek le, de a pálya levágásáért is kapott egy másik 3 mp-es büntetést, ami miatt akkor a negyedik helyre csúszott vissza) végül hatodikként 10 világbajnoki ponttal hagyja el Barcelonát, így összetettbeli előnye nem 17, hanem 14 pont Johann Zarco előtt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik