MotoGP: Martíné a pole Austinban, öt Ducati az első hatban!

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2022.04.10. 00:04
null
Jorge Martín pályacsúccsal nyerte meg az időmérőt (Fotó: Getty Images)
Egy körön taroltak a Ducatik Austinban. Jorge Martín a Q1-et megjárva nyerte meg az időmérőt a MotoGP kategóriában a gyorsaságimotoros-vb-n, megdöntve Marc Márquez 2015-től mostanáig fennálló pályacsúcsát. Úgy látszik, megérte tanulmányozni a COTA királyát, aki minden bizonnyal jobbra számított egy kilencedik rajthelynél. De a pontokat csak holnap osztják.

 

A bolognaiak öröme valószínűleg már csak akkor lenne nagyobb, ha gyári versenyzőik egyike hozta volna el a pole-t. Bármennyire is az ő fiuk Jorge Martín is, tudjuk, hogy a szponzorkérdés hogyan működik. Maga a spanyol sem számított rajtelsőségre azok után, hogy a reggeli FP3-at a 17. helyen zárta egy emberes esést is begyűjtve. De a Q1-et magabiztosan hozta Álex Rins előtt, azt pedig már megszokhattuk, hogy ha ott van a Q2-ben, akkor számolni kell vele.

Nem a véletlen műve, hogy idén eddig minden időmérőt az első vagy a második helyen zárt. A versenytempója egyelőre nem a legerősebb, de a warm upon még akár találhatnak is valamit.

Jack Miller örömmel nyugtázta a második helyét, ő szintén Márquez korábbi körrekordján belül futott és mindössze három ezredmásodperccel kapott csak ki. Nagy különbség ez a múlt heti argentin fiaskót követően.

Pecco Bagnaia már kevésbé volt boldog, nyilván nem jó érzés, hogy csapattársa és egy másik márkatárs is előtte végzett, de vigaszt jelenthet számára, hogy a negyedik szabadedzésen ő volt a leggyorsabb, ami bizakodásra adhat okot a futam előtt.

A második sorba kvalifikálók mindegyike begyűjtött ma egy esést, Johann Zarco reggel, míg Enea Bastianini és Fabio Quartararo a Q2 során bukott. Bestia inkább csak elcsúszott, de ez is elég volt ahhoz, hogy kibillenjen a ritmusból, ami az FP4 során is igen biztató volt.

Quartararo a 19-es kanyarban veszítette el az irányítást a motorja felett, amikor egy hupli megdobta őt. Pillanatok alatt visszaesett a hetedik helyre, ami után még tudott javítani a kettes számú motorján, de a hatodik helyről nem lesz egyszerű dolga a Ducatik mögött.

Aleix Espargaró saját maga életét nehezítette meg már sokadjára, amikor a Q1 során ismét nem tudta kordában tartani az indulatait. Felháborodása érthető, tényleg bosszantó lehet, amikor valaki (jelen esetben Álex Márquez) egész álló nap csak rád vár, és mögötted akar gyors kört futni. A bosszankodásnak az lett a vége, hogy szétesett a koncentrációja, ami bukáshoz vezetett a nagy jelentőséggel bíró Q1 során.

A 13. rajthely azért is különösen fájó, mert péntekről szombatra hatalmasat lépett előre egy körön és a versenytempót illetően is. De ahogy ő is mondta, csak saját magát hibáztathatja.

Nem Álex Márquez volt az egyedüli hondás, aki más mögött próbált ma boldogulni. Bátyja, Marc az FP3 végén Fabio Quartararót használta referenciaként, hogy biztosan meglegyen a Q2-be jutás. Ez is csak azt mutatja, hogy a nyolcszoros világbajnok messze nincs még nyerő formában.

Az időmérő végeredménye itt tekinthető meg:

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik