Moto3: hihetetlen – öten 77 ezreden belül a befutónál!

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2016.05.22. 13:09
null
Elképesztő befutó a Moto3-as géposztályban – öten is 77 ezreden belül voltak az élbolyban (Fotó: AFP)
Felfoghatatlan, hihetetlen, leírhatatlan – nagyjából ezek az első jelzők, amik a mai Moto3-as világbajnoki futamról eszünkbe jutnak. A mugellói pálya jellegzetes karakterisztikájának mindig is izgalmas versenyeket köszönhettünk, de a vasárnapi talán minden eddigit felülmúlt.

Lehetetlen visszaadni, mi minden történt, oldalakat lehetne megtölteni a krónikával, ám a számok segítségével mégis megpróbáljuk érzékeltetni, hogy mennyire szoros verseny volt.

– Az első öt versenyzőt csupán 77 ezred másodperc választotta el egymástól a leintéskor.
– 11 pilóta is megízlelhette a verseny során, milyen érzés az élen motorozni.
– Négy körrel a leintés előtt az első 23 versenyző egy bolyban haladt, a 23.-at csupán 3.1 másodperc választotta csak el az elsőtől. (Számoljanak el háromig – ennyi idő alatt 23 pilóta egymás mellett/mögött...)
– Egy kanyar alatt az elsőről a tizedik helyre lehetett visszaesni.

A befutó

Az ütközésekkel teli őrületet végül Brad Binder zárta elsőként, nagyon okos motorozással. A dél-afrikai az utolsó előtti kör végén az élre állt, az utolsó körben két szektorban megfutotta saját legjobb idejét, egy szektorban pedig az abszolút leggyorsabbat, ami elég volt ahhoz, hogy a leintés előtt senki ne tudja őt szélárnyékból visszaelőzni.

A második helyen az újonc Fabio Di Giannantonio végzett, akit Francesco Bagnaia, Niccolo Antonelli és Fabio Quartararo követett centimétereken belül.

A bajnokságot vezető Brad Binder 1979 óta az első dél-afrikai pilóta, aki három versenyt is meg tudott nyerni zsinórban, akkor ez Kork Ballingtonnak sikerült a 250 kcm-es géposztályban.

Binder ráadásul nagymértékben növelte az előnyét, hiszen két legnagyobb ellenfele, Romano Fenati (2008 óta az első olasz, aki pole pozícióból indulhatott Mugellóban a legkisebb kategóriában) és Jorge Navarro is kiesett az Olasz Nagydíjon. Előbbinek a lánca szakadt el a 10. körben, míg az utóbbi két körrel később bukott.

Binder előnye 49 pont mindössze hat futam után.

GYORSASÁGIMOTOROS-VB, MOTO3
OLASZ NAGYDÍJ
1. Brad Binder (dél-afrikai, KTM) 39:49.382
2. Fabio Di Giannantonio (olasz, Honda) +0.038 mp hátrány
3. Francesco Bagnaia (olasz, Mahindra) +0.069
4. Niccolo Antoninelli (olasz, Honda) + 0.075
5. Fabio Quartararo (spanyol, KTM) +0.077

A VB ÁLLÁSA
1. Brad Binder (dél-afrikai, KTM) 127 pont
2. Jorge Navarro (spanyol, Honda) 78
3. Romano Fenati (olasz, KTM) 67

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik