Kamion Eb: Kiss a negyedik futamon is dobogós

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2013.07.07. 18:31
null
Kiss Norbert eredményes hétvégét zárt Ausztriában, négyszer is a dobogóra állhatott (Fotó: MTI)
Másodikként zárt Kiss Norbert, az Oxxo Energy Truckrace Team pilótája a kamion Európa-bajnokság ausztriai fordulójának vasárnapi második versenyén, így mind a négy hétvégi futamon dobogóra állhatott.

 

 

A szombathelyi versenyző szombaton, az első viadalon harmadik, a másodikon második lett, majd vasárnap megismételte ugyanezt, ezzel összesen 42 pontot szerzett a begyűjthető 60-ból, s feljött az összetett Eb-pontverseny harmadik helyére.

A vasárnap késő délutáni futamot Kiss a hatodik rajtkockából kezdte meg, s a jó rajtot követően hatalmas csatába kezdett a címvédő Jochen Hahnnal, akit a 20 körös táv harmadánál egy remek támadásnak köszönhetően megelőzött. A magyar pilóta ezzel már negyedik volt, majd egy újabb manőverrel feljött a harmadik helyre, s üldözőbe vette a második pozícióban haladó Marcus Bösigert, akit szintén nagy harcban és óriási küzdelemben sikerült végül maga mögé utasítania. Az élen haladó David Vrsecky megelőzésére Kissnek már nem maradt ideje, de csupán minimális hátránnyal ért célba a cseh pilóta mögött. A dobogó alsó fokára az összetettben élen álló spanyol Antonio Albacete állhatott fel.

„Sajnos a szombati naphoz hasonlóan ismét második lettem az időmérőn, ami az első versenyre rá is nyomta a bélyegét, mert a külső oldalról mindig nehezebb jól rajtolni – nyilatkozta az MTI-nek Kiss, aki ugyanakkor nem volt csalódott a harmadik hely miatt, de még jobban örült a későbbi második pozíciónak, mert mint mondta, korábban még sosem fordult elő a csapattal, hogy mind a négy hétvégi futamon dobogós eredményt érjen el. – Nagyon jó munkát végeztünk a hétvégén, s ez elsősorban a versenytempónkon látszott. Köszönöm a csapatnak, a négyből négy dobogós hely az eddigi legjobb eredményünk, ami miatt nagyon boldog vagyok."

A magyar csapat másik pilótája, a 17 éves Major Benedek a szombati 10. és 12. helye után ezúttal a vasárnapi első futamon ugyancsak 10., majd a későbbi versenyen 9. lett, így a hétvége során négy Eb-ponttal gazdagodott.

„Nagyon örülök, hogy Magyarországhoz ilyen közel, ennyi hazai szurkoló előtt, ilyen jó eredményekkel sikerült zárni ezt a hétvégét – mondta az MTI-nek Jobbágy Ákos csapatvezető. – Nagy csatákat vívtunk meg egy nehéz pályán, s külön öröm, hogy Kiss Norbert remeklése mellett Major Benedeknek is sikerült újabb pontokat gyűjtenie."

Az Oxxo Energy Truckrace Team – amelynek a korábbi Formula–1-es pályán, a spielbergi A1 Ringen rendezett esemény volt a „hazai" futama – több száz magyar szurkolót köszönthetett a helyszínen, Kiss és Major eredményeinek köszönhetően pedig a versenyhétvégén győztes istállónak járó trófeát is átvehette.

„Sokszor kérdezik tőlünk, hogy miért nincs Magyarországon futam, s természetesen szeretnénk minél előbb hazai pályán is versenyezni – nyilatkozta Jobbágy Ákos. – Szeretném, ha otthon is feltűnne, hogy van ebben a kategóriában egy nemzetközi szinten elismert és sikeres csapat, amelyre sokan kíváncsiak, s bízom abban, hogy jövőre már lesz magyar verseny."

A kontinensbajnokság a kategória legmagasabban jegyzett sorozata, a kamionosoknak ugyanis nem rendez világbajnokságot a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA).

Az Eb következő futamait a jövő hétvégén bonyolítják le a Nürburgringen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik