Formula E: a Mercedes katasztrofális futama végén Vergne örülhetett

B. Ö. B.B. Ö. B.
Vágólapra másolva!
2021.04.10. 17:02
null
Vergne a safety car mögött célba érve nyerte meg az első versenyt Rómában (Fotó: DPPI)
Jean-Éric Vergne nyerte meg a Formula E római versenyhétvégéjének első versenyét. A DS Techeetah francia versenyzője mögött a Jaguar párosa ért célba Sam Bird, Mitch Evans sorrendben. Előbbi ezzel átvette a vezetést a világbajnoki pontversenyben.

 

Miután a Mercedes erősen kezdte az idényt Szaúd-Arábiában, a második, római forduló első megmérettetése is a német alakulat sikerét hozta. Az olaszországi időmérőn ugyanis Stoffel Vandoorne szerezte meg a pole pozíciót, mellőle André Lotterer, a második sorból pedig Oliver Rowland és Lucas di Grassi várhatta a rajtot.

Az időmérőt követően egyébként eleredt az eső Rómában, és a pálya nem is száradt fel teljesen a verseny kezdetéig. Emiatt úgy döntöttek, hogy biztonsági okokból a safety car mögött engedik csak el a mezőnyt. Ez azonban lehetőséget adott annak, hogy bemutatkozhasson éles körülmények között is az új biztonsági autó.

Az első néhány körben így nem láthattunk versenyzést, amikor azonban megkapták a versenyzők a zöld jelzést, Vandoorne tartotta magát és az első helyét. Kicsit hátrébb elindult a helyezkedés – többek között Sam Bird utasította maga mögé Sébastien Buemit, amivel feljött a kilencedik pozícióba.

Nem sokkal később jött a dráma az élen haladó Vandoorne számára, aki az őt támadó Lottererrel összeütközött, aminek következtében mindketten több helyet veszítettek. Kettejük esetét a sportfelügyelők elkezdték vizsgálni, az élre Rowland állt, aki Di Grassi és Jean-Éric Vergne előtt vezette a versenyt.


A Nissan versenyzőjét azonban nem sokkal később bokszutca-áthajtásos büntetéssel sújtották, amiért túl sok energiát használt fel. A büntetését rögtön a következő körben le is töltött, így Di Grassi vette át a vezetést. Vandoorne az elsők között vette fel a támadó módot, aminek köszönhetően megkezdte a felzárkózást. Előbb Alex Lynnt, majd Maximilian Günthert utasította maga mögé, így már a kilencedik helyen autózott.

Fél távnál Di Grassi szépen tartotta az első pozíciót, miközben mögötte egyre többen vették fel a támadó módot. A 12. körben Di Grassi is élt az első ilyen segítségével, így átmenetileg Vergne vette át a vezetést. A francia néhány körrel később ismét támadó módra váltott, a versenyt újra vezető Di Grassi azonban reagált erre, és nem sokkal később ugyanezt tette.

A 16. körben Vergne megelőzte Di Grassit, aki mellett rögtön ezután Nyck de Vries is elment – ők ketten ráadásul kissé össze is értek az előzés során. Di Grassi később legalább a második pozíciót visszavette, az élen álló hármashoz pedig Bird csatlakozott a hajrában, izgalmas csatát kialakítva ezzel a győzelemért.

Izgalmakból bőven akadt az utolsó percekben is, a 21. körben Di Grassi autója hirtelen lelassult, az Audit kikerülő Vandoorne autója pedig egy bukkanóra ráhajtva irányíthatatlanná vált. A Mercedes keresztbeállt, összeütközött a márkatárssal, és a falnak csapódott.


Az utolsó percekre a pályára küldték a biztonsági autót, amely mögött ért célba a mezőny. A győzelem Vergne-é lett, a dobogóra még Bird és Mitch Evans állhatott fel. Pontot szerzett továbbá Robin Frijns, Sébastien Buemi, René Rast, Pascal Wehrlein, Alex Lynn, André Lotterer és Maximilian Günther. A vb-pontversenyben Bird átvette a vezetést De Vriestől.

FORMULA E
RÓMA, ELSŐ FUTAM

1. Jean-Éric Vergne (francia, DS Techeetah)
2. Sam Bird (brit, Jaguar)
3. Mitch Evans (új-zélandi, Jaguar)
4. Robin Frijns (holland, Virgin)
5. Sébastien Buemi (svájci, Nissan)

A világbajnokság élmezőnye 3 futam után: 1. Sam Bird (brit, Jaguar) 43 pont, 2. Robin Frijns (holland, Virgin) 34 pont, 3. Nyck de Vries (holland, Mercedes) 32 pont, 4. Mitch Evans (új-zélandi, Jaguar) 31 pont, 5. Jean-Éric Vergne (francia, DS Techeetah) 25 pont, René Rast (német, Audi) 21 pont

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik