Dakar: legendák vérre menő csatája a dobogós helyekért

Vágólapra másolva!
2020.01.10. 17:04
null
Peterhansel nyerte a hatodik szakaszt
Tizennyolc Dakar-győzelem a top háromban a szünnap előtt az autósoknál: Stéphane Peterhansel újabb szakaszt nyert, de az összetettben továbbra is Carlos Sainz vezet.

Hosszú volt és fárasztó. Nem is fizikailag (bár az amatőröknek biztosan úgy is...), hanem inkább mentálisan. Ilyen magas tempónál ugyanis a sivatagban folyamatosan maximálisan kell összpontosítani ahhoz, hogy ne hibázzon az ember. A tizenháromszoros Dakar-győztes Stéphane Peterhansel mondta ezt, akiről sokan úgy tartják, nem is ember, hanem maga a Terminátor. Szóval ha ő azt mondja, hogy egy szakasz fárasztó, azt nyugodtan elhihetjük.

„Hosszú, 477 kilométeres szakaszt teljesítettünk ma: alapvetően gyors volt, de azután időről időre bementünk a dűnék közé, ahol mindig le kellett lassítani – mondta Peterhansel, aki 16 perc hátránnyal, a harmadik helyen várja a szombati szünnapot. A legnagyobb nehézséget az jelentette, hogy ilyen nagy sebességnél nagyon kell koncentrálni.”

A tapasztalat egyelőre azt mutatja, hogy a dűnés szakaszok leginkább a pillekönnyű buggyknak kedveznek – ezt támasztja alá, hogy a második helyen Mr. Dakar márkatársa, az összetett éllovas Carlos Sainz ért célba. A két Dakar-győzelemmel büszkélkedő Matador rajtolt elsőként, ami sohasem könnyű, hiszen neki kellett kijelölnie a nyomokat, emiatt nyilván időt veszített, ám nem lehet oka a panaszra, hiszen telnek-múlnak a napok, és továbbra is övé a lélektani előny. Összetettben Sainz és Peterhansel közé beékelődik a címvédő, háromszoros Dakar-győztes Nasszer al-Attijah, aki rettentően csalódott volt a pénteki etap után. Nem azért, mert nem nyert, hanem azért, mert kihozta magából a maximumot, a saját és autója határait feszegette, s így sem tudta még csak megszorongatni sem a Miniket. „A Mini Buggy túlságosan gyors egy 4x4-hez képest, de mit tehetnénk? Az idei Dakar teljesen új tapasztalás mindannyiunk számára, úgyhogy jól kell dolgoznunk. Az első héten nem volt nagyobb problémánk, aminek örülök, ám a jövő hét még nehezebb lesz a dűnék között” – nézett a jövőbe Al-Attijah.

Alonso újabb kiemelkedő részeredményt produkált
Alonso újabb kiemelkedő részeredményt produkált

A nap izgalmas hírei közé tartozik, hogy a kétszeres F1-es világbajnok Fernando Alonso újabb kiemelkedő részeredményt produkált, hatodikként végzett a szakaszon, míg újabb autó égett le (már a harmadik ezen a Dakaron) – ezúttal Edvinas Juskauskas volt az eset kárvallottja. A kamionos kategóriában ugyanakkor technikai problémák miatt búcsúzott a címvédő Eduard Nyikolajev.

Gyenes vezet a motorosoknál
Gyenes vezet a motorosoknál

A motorosoknál az összetettben is vezető Ricky Brabec újfent jelezte a riválisoknak, hogy ő a legény a gáton: az amerikai versenyző a második szakaszgyőzelmével immár majd' 21 percre növelte az előnyét az összetettben a második Quintanillával szemben. „Nagy nap volt a mai: az első, amikor száz százalékban homokon versenyeztünk, ami nagyon jó. Izgatott vagyok, kíváncsian várom, mi vár még ránk” – mondta Brabec. A szervizháttér nélküli, magányos motorosok kategóriájában (Original by Motul) az első naptól kezdve a romániai színekben versenyző Gyenes Emánuel vezet.

42. DAKAR RALI
6. szakasz, Háil–Rijád (össztáv: 830 km, ebből szelektív szakasz: 477 km). Autósok:
1. Stéphane Peterhansel, Paulo Fiuza (francia, portugál, Mini JWC Buggy) 4:27:17, 2. Sainz, Cruz (spanyol, Mini JWC Buggy) 1:35 p h. 3. Al-Attijah, Baumel (katari, francia, Toyota Hilux) 3:22 p h. Motorosok: 1. Ricky Brabec (amerikai, Honda) 4:36:28, 2. Barreda (spanyol, Honda) 1:34 p h., 3. Walkner (osztrák, KTM) 2:45 p h., ...34. Gyenes Emánuel (romániai, KTM) 56:00 p h., ...95. Saghmeister Gábor (szerbiai, KTM) 2:54:48 ó h. Kamionosok: 1. Andrej Karginov, Andrej Mokejev, Igor Leonov (orosz, Kamaz) 4:56:18, 2. Sibalov, Nyikityin, Tatarinov (orosz, Kamaz) 4:21 p h., 3. Vjazovics, Haranyin, Zaparoscsanka (fehérorosz, MAZ) 12:32 p h.

Az összetettben. Autósok: 1. Carlos Sainz, Lucas Cruz 23:33:05, 2. Al-Attijah, Baumel 7:46 p h., 3. Peterhansel, Fiuza 16:18 p h. Motorosok: 1. Ricky Brabec 23:43:47, 2. Quintanilla (chilei, Husqvarna) 20:56 p h., 3. Price (ausztrál, KTM) 25:39 p h....35. Gyenes 5:36:36 ó h., ...94. Saghmeister 18:41:38 ó h. Kamionosok: 1. Andrej Karginov, Andrej Mokejev, Igor Leonov 25:06:20, 2. Sibalov, Nyikityin, Tatarinov 19:14 p h., 3. Vjazovics, Haranyin, Zaparoscsanka (fehérorosz, MAZ) 36:30 p h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik