Dakar-győztes világsztár a magyar tereprali vk-futamon

TÓTH ANITATÓTH ANITA
Vágólapra másolva!
2013.08.16. 20:54
null
Nani Roma győzni jött Magyarországra (Fotó: Czerkl Gábor)
Joan „Nani" Roma világéletében a technikai sportok szerelmese volt, motorral kezdte pályafutását (nyert egy Dakart is két keréken), s most egy gyári Minivel érkezett hazánkba, a magyar tereprali világkupa-futamra. Győzni. Mert másképp szerinte nem is érdemes elindulni egy versenyen, csak akkor, ha az ember felkészült a győzelemre, ha tudja, mindent megtett azért, hogy elérje.

 

– Ha azt mondom Kaposvár?
Majd húsz éve hallottam legutóbb ezt a városnevet. Kilencvennégyben ott nyertem meg az enduro Európa-bajnokságot. Akkor jártam először az önök.

POROS NYITÁNY
A pápai világkupa-futam pénteki napján mindössze egy 7.5 kilométeres bemelegítő szakasz várt a mezőnyre, amelyen Krzysztof Holowczyc 10 másodperccel megelőzte Romát. Érdekes, hogy már a spanyol is panaszkodott kissé a porra – gondolhatják, mennyit láttak akkor a többiek. A legjobb magyar, Lónyai Pál az ötödik helyről várja a folytatást, míg a bajnoki éllovas Fodor Imre autójának eleje a porban leakadt és a Toyota átfordult, ám a páros folytatni tudta a küzdelmet, és jelenleg a 12.

Az összetett vk-éllovas Jean-Louis Schlesser nem rajtol...
Sajnos...

–...így közelebb kerülhet hozzá.
Jobban szeretném őt versenykörülmények között elkapni, de azért így is vannak itt jó ellenfelek, elég ha csak a csapattársamat, Krzysztof Holowczycot említem. Azért vagyok itt, hogy folytassam az idén megkezdett munkát, hogy teszteljem az autót, s persze, hogy nyerjek.

Ez az élete?
Igen. Bármilyen versenyen állok rajthoz, mindig győzni akarok. Néha sikerül, máskor meg nem. Előfordul, hogy hibázik az ember, s az is, hogy valaki más gyorsabb nála, és akkor nincs mese, gratulálni kell. De ha nem jön össze a győzelem, akkor is készen kell állnod rá.

Megviseli, ha nem nyer?
Attól függ, milyen körülmények között veszítek. Ha hibázok, rettentően pipa vagyok magamra, de ha a maximumot nyújtom, és úgy vernek meg, azt el kell fogadni.

Az interjú további részét a szombati Nemzeti Sportban olvashatják.

HUNGARIAN BAJA, VK-FUTAM, PÁPA
Abszolút sorrend 1 szelektív szakasz után. Autósok:
1. Krzysztof Holowczyc, Andreas Schulz (lengyel, német, Mini All4) 4:26, 2. Roma, Perin (spanyol, francia, Mini All4) 10 mp h., 3. Coffaro, Meneses (venezuelai, Toyota Hilux) 18 mp h., ...5. Lónyai, Nyeste (magyar, BMW X5) 35 mp h.
Motorosok: 1. Alex Zanotti (olasz, TM Baja) 4:44, 2. Rousso (olasz, Quaddy ZF) 4 másodperc hátrány, 3. Berti Mendez (venezuelai, HM CRE) 22 mp h., ...5. Somfai (magyar, KTM) 39 mp h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik