A Lóerők Éjszakáján minden rekord megdőlt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.06.12. 13:00
null
Énekes Árpád a varázslatos Ford Mustanggal
Óriásit durrant hazánk egyetlen éjszakai motorsportrendezvénye! Az összes eddig felállított rekordot sikerült megdönteni, így a szervezők nagy bajban lesznek 2014-ben, mert ezt a versenyt nehéz lesz felülmúlni.

Nem véletlen, hogy a védjegyoltalommal is rendelkező Lóerők Éjszakája immáron harmadik éve az ország egyik legnagyobb autós rendezvénye. Idén közel ötezren voltak kíváncsiak a színes programokkal tarkított, éjszakába nyúló drag és drift versenyre. Minden eddiginél nagyobb erejű reflektorokkal, hangulatfényekkel és hangtechnikával készültek a szervezők. Ahogy szokták mondani bele adtak apait anyait.

A napot most is a Ford Majális indította, ahol rekord számban képviseltették magukat a márkáért rajongók. Igazi ínyencségek, régiségek közt lófrálhattunk, és az új kor szellemében épített autókkal is találkozhattunk.

Mindeközben a precízen kialakított drift arénában már javában készültek a pilóták. Az ugródeszkának számító amatőr kategóriában ezúttal kevesebb versenyző regisztrált, mivel páran már most „felváltottak" magasabb osztályba. A verseny szlogenje is a váltáson alapult, Nagy Róbert „Biggy" a szakmai stáb alapemberének szavaival élve pontosan így hangzott: „Válts ritmust, VÁLTS FEEEEL!" A nyomvonal fokozatosan felgyorsult, és egy lassabb visszafordító után pedig mindenképpen sebesség fokozatot kellett váltaniuk a versenyzőknek, máskülönben elfogyott a lendület. A szakzsargon szavaival élve ilyenkor „bebutul" az autó, ráadásul az érintési pontok és a hosszan elnyúló kanyar is nehezítette a pilóták dolgát.

Az amatőr kategóriának csak a pálya második felét kellett kötelezően teljesíteni, azonban erre fittyet hányva Fényi Anna az egészet lefűzte. A pontozó bírókat ez kellően meggyőzte, így a nyitófutamot követően ismét Ő állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára. Ezek után nem lepődnénk meg azon, ha a pink színekkel díszített E30-ast a következő versenyen már a Street kategóriában láthatnánk.

A street mezőnnyel szemben az elvárások már lényegesen nagyobbak voltak. Nekik csupán a pálya került rövidítésre, azonban akik a profikhoz hasonlóan az egészet teljesítették, azok ismét plusz pontokra számíthattak az értékelés során. Ebben a kategóriába több külföldi versenyző is regisztrált, ami nem véletlen, hiszen az izraeli MyWay Drift iskola székhelye Tökölön található. Izraelben ugyanis, a terrorveszély miatt tiltott minden kültéri autós rendezvény, így a drift sportág is. A kvalifikáción ennek ellenére az előkelő helyeket a magyar srácok bérelték ki maguknak. A drift sportág hazai megalapításában is részt vevő Póra Norbert, visszatérése után az utcai Toyota AE86-ot a 4. helyre kormányozta be. Őt követte idősebbik Zángó Zoltán, második lett ifj. Mester János, az első helyet pedig ismét Nyitrai Atilla szerezte meg.

Kis szusszanás után már a profi mezőny várakozott a rajtnál, a hivatalos nézői kapunyitást követően pedig özönlött a nézősereg. Az időjárás is kegyes volt, bár közel fél órán keresztül villámokkal és erős széllel köszönt be, a komoly esőzés szerencsére elmaradt, később pedig verőfényes napsütésbe fordult át. Összesen 23 profi versenyző regisztrált, mely így a válságos időszak óta az eddigi legnagyobb bajnoki mezőny címével büszkélkedhet. Olyan pilóták is neveztek, akiket régen láthatott a nagyközönség. Az öreg rókák kitettek magukért és bizonyították, hogy tudásuk szinte semmit nem kopott. Az egyik nagy visszatérő Radák János „Radír" volt, akinek viszont balszerencsésen alakult a kvalifikáció. Egy bosszantó technikai hiba miatt épp az éles körben adta meg magát a borzasztóan erő Nissan Skyline váltóbakja, ami miatt a szükséges felváltás elmaradt és nem ért végig az értékelt szakaszig. A nap legnagyobb vesztese azonban a nyitó futamot megnyerő Simon Csaba volt. Kora délután egy váltóhiba okozott fejtörést a szerviz csapatnak, akik viszont elképesztő munkával pár órán belül egy csereváltóval orvosolták a problémát. Az időben elkészülő autó éles körben azonban nem akarta Csaba sikerét. Előbb egy motortartó bak szállt el, majd egy olajcső adta meg magát, így sajnos nem volt értékelhető Csabának egyik köre sem. A kvalifikáció harmadik helyét a bődületesen erős Ford Mustanggal Énekes Árpád szerezte meg egy látványos körrel. Második lett Smidéliusz Bálint hatalmas drift szögekkel és óriási füsttel. A legimpozánsabb kört pedig Zentai Sándor nyújtotta a nézőknek. Az egyedi kialakítású hátsókerék hajtásos Ford Focus olyat pirított, amit nem könnyen felejtenek el a nézők. Mindhárom kritériumra, -ív, szög, összkép, maximális pontszámot kapott, csupán a sebessége miatt maradt el a maximum adható 100 pont.

A selejtezők után ismét egy kis szünet következett. A drag pályán mindeközben ezrek kísérték figyelemmel a több mint 200 regisztrált és sebességmámorban úszó gyorsulási szakág versenyzőit. Itt is voltak nagy visszatérők, a hangulat pedig visszaidézte a sportág rég elfeledett Hungaroringes korszakát. A Carstyling autószépség versenye is rekord nevezővel folyt, így a két szakág összekötő útvonalán is elképesztően nagy volt zsongás.

A street kategória legjobb 16 versenyzőjének csatája kellő felvezetés volt a nagyok küzdelmei előtt. Az izraeli Don Gruza éppen csak befért a legjobbak közé, azonban a folytatásban sorra búcsúztatta ellenfeleit. Skalp gyűjtését meglepetésre a nyitófutam 2. helyezettjével kezdte, idősebbik Zángó Zoltán sajnos nem bírt vele. Ezt követően a Tag Racing versenyzője „Lujo" következett, ám az elődöntőben a korábban pontozóbíróként tevékenykedő ifjabb Mester János már megálljt parancsolt neki. A másik ágon is brillírozott egy izraeli versenyző Daniel Rubinstein személyében, neki a negyeddöntőkig eljutó kvalifikáció győztes Nyitrai Attila bizonyult nagy falatnak. A bronz csatában így két külföldi versenyző csatázott, míg a döntőt Mester János és Nyitrai Attila vívta. Mindkét küzdelem nagyon szoros volt, és simán felértek a profik teljesítményéhez. A verseny harmadik helyét végül Don Gruza szerezte meg, míg a magyar csatában Nyitrai Attila kerekedett felül, aki újabb futamgyőzelmével komoly előnyt szerzett a bajnokságban.

A szürkületben szép lassan felgyúló reflektorok is jelezték, hogy a nap egyik leglátványosabb programja következik. A versenyzői felvonuláson közel 50 autó sorakozott fel, majd a médiából jól ismert „Fittikém a kém" kiadta a parancsszót: „Tiltásig". A hangorkán leírhatatlan volt, a versenyzőket is kellően feltüzelte és a levonulás alkalmával jó pár gumit elfüstöltek a közönség nagy örömére. Idősebbik Mester János, a Gymkhana szakág versenyezője is leballagott a pontozóbírói emelvényről és végszóra egy tűzijátékkal tarkított show műsort adott elő.

Gmykhana Show Mester János „Hopkinsszal”
Gmykhana Show Mester János „Hopkinsszal”

A sötétség leple alatt felfokozott hangulatban, kivilágított pályán kezdődhetett a profi mezőny legjobb 16 páros „tsuiso" csatája. A kvalifikáció győztese Zentai Sándor indult elsőként és márkatársát a Ford Sierra V8-al versenyző Hutter Ferencet sikerült legyőznie. A következő csatájában már Szántó Nikolett várta, aki komolyan megszorongatta, de végül Niki alulmaradt a küzdelemben. Sanyi ezen az ágon, így már a legjobb 4 között várta ellenfelét, aki nem más volt, mint Márton Zoltán, azaz LakyBoy. A kompresszoros V8 pickup BMW-ben a pénteki edzésnapon szétesett a váltó, így a szerelő csapat hajnalig küzdött azon, hogy a speciálisan kialakított váltó belsejét gatyába rázzák. Szerencsére sikerült, így a legjobb 16-ban Zolinak a néha kiszámíthatatlan Túri Attilát sikerült legyőznie.

A folytatásban a Domino Drift Team versenyzője Dely Domonkos várta egy E36-os M3-assal. A bírók elsőre nem tudtak dönteni, a visszahívás sem vezetett eredményre, így újabb ütközet következhetett a két versenyző között. A műsorvezetőkhöz szinte minden háttér információ eljutott, így „Zima" a közönséget is tájékoztatta, hogy LakyBoy a gumicsere során vért is ivott és az újabb visszahívást már nem fogja a véletlenre bízni, ha már megkapta az esélyt a továbbjutásra. Így is történt! Hazai pályán eddig még nem látott brutális csata következett. LakyBoy hátul autózva rallycrossos stílusban szinte megtámasztotta az M3-ast, így a félelmetes nyomás miatt Domy a visszafordítóban kicsit lecsúszott az ívről. Ezt azonnal kihasználta Lakyboy és a pálya egyetlen előzési lehetőségénél már vezetőként autózott tovább. Dely Domonkost azonban nem olyan fából faragták, hogy mindezt tűrje, így a következő kanyarban szabályosan visszaelőzte Márton Zolit.

Dely Domonkos és Márton Zoltán csatája
Dely Domonkos és Márton Zoltán csatája

A Hollandiából érkezett vendég pontozóbíró Vernon Zwaneveld csak hüledezve nézett a csata után. Ilyet még Ő sem látott talán és rögtön meg is jegyezte, hogy Zoli nagyon helyesen tette, hogy nem akadályozta Domonkost abban, hogy visszaengedje előre. Egyszerűen így adta ki a csata és ez volt elvárható mindkét versenyzőtől, akik a drift szabályait betartva az eddig megrendezett hazai versenyek talán legnagyobb csatáját vívták. A nézők dörzsölhették a tenyerüket, hiszen LakyBoyt így a sors összehozta Zenta Sándorral. Ez a csata viszont szomorúan tért véget, mivel a Focus égszíja nem bírta a terhelést, így nemcsak ezt a küzdelmet, de a vigasztaló bronz csatát sem tudta már teljesíteni Zentai Sándor.

A Top16 másik ágán Énekes Árpád erőfitogtató prezentációba fogott, aminek a közönség örült a legjobban. Ellenfelei kevésbé dobódtak fel azon, hogy a 600 lóerőt verdeső Ford Mustang leautózza őket. Elsőként Fehér Zsolt szenvedett vereséget, majd az addig kitűnően versenyző Hetyési Zsolt maradt alul. Az elődöntőben erről az ágról Galacs Gábor várta, aki BMW-s márkatársait búcsúztatta sorra, előbb Sándor Ádámot, majd Korin Gábort. A döntőbejutás során egy beforgás vetett véget Árpi menetelésének, így a Galacs Drift Team már készíthette elő a behűtött pezsgőt, hiszen egy újabb dobogó volt kilátásban.

A harmadik helyet csata nélkül tehát Énekes Árpád szerezte meg, teljesen megérdemelten, hiszen egész nap látványosan autózott. A döntő összecsapásban pedig Márton Zoltán vehetett volna revánsot Galacs Gabi ellenében a nyitófutamon elszenvedett veresége miatt. Nem így történt, mivel Zoli nagyot hibázott az utolsó elnyújtott kanyarban és nem ért végig a pályán kilinccsel előre. Bár Galacs Gabi is hibázott a pálya első szakaszában, azonban a videó bíró lassított felvétele egyértelműen bizonyította, hogy csupán egykerekes pályaelhagyás és bójadöntés történt részéről, ami kisebb hiba, így a pontozóbírók ezek alapján már győztest tudtak hirdetni.

Összességében elmondható, hogy a régi versenyzők megjelenésükkel emelték a nagyszámú mezőny fantasztikus show műsorának nívóját és egyben a Drifted.hu Országos Drift Bajnokság színvonalát. A régi idők hangulata, az összetartozás és a hatalmas nézőszám őszinte mosolyt és örömet okozott mindenki számára. Reményeink szerint ez a tendencia nem fog megszakadni és július 20-án a kihagyhatatlan hegyi versenyen minden magyar drift versenyző képviselteti majd magát!

Drifted.hu – Országos Drift Bajnokság / Lóerők Éjszakája

Pro Liga végeredmény:

1. Galacs Gábor – BMW E30 V8 Nitro
2. Márton Zoltán – BMW E30 Pickup V8 kompresszor
3. Énekes Árpád – Ford Mustang

Street Liga végeredmény:
1. Nyitrai Attial – BMW E36 M3
2. ifj. Mester János – BMW E36 Cabrio
3. Don Gruza – BMW E30 V8

Amatőr kategória végeredmény:
1. Fényi Anna – BMW E30
2. Földi Bálint – BMW E30
3. Cselőtei Csaba – BMW E46

Részletes eredmény lista és a bajnokság állása: http://www.drifted.hu/hu/eredmenyek

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik