Micsoda csoport!

benfica | 2014.08.29. | 18:08

Azon szakértő futballszurkolók, akik nem látnak túl a kedvenc csapatukon, esetleg a 4 _nagy bajnokságon, azt mondják erre a négyesre: "Na, itt...


Hirdetés

Azon szakértő futballszurkolók, akik nem látnak túl a kedvenc csapatukon, esetleg a 4 _nagy bajnokságon, azt mondják erre a négyesre: "Na, itt a BL egyik vicc csoportja!" Persze nem azért adtam a fejem közel egy év után a posztolásra, hogy mindenkit leszóljak, csak az a helyzet, hogy a magyar futballkedvelők nagyon nagy százaléka ezt a csoportot képviseli, és ez sok esetben eléggé frusztráló tud lenni. Ez az elemezgetés, esélylatolgatás most nekik is szól, nem figyelmen kívül hagyva azokat a tényeket, amik az egyik legérdekesebb csoporttá teszik a Benfica-Zenit-Leverkusen-Monaco kvartettet.

Még mielőtt csapatokra bontanám a dolgot, fontos elmondanom, hogy itt bizony a világ 4 legjobb portugál mestere közül - mert a portugál edzők közül ők igencsak az A-osztályt képviselik Európában, igen - 3 megmérettetik egymás ellen, és könnyen dönthet akár a továbbjutásról az, hogy melyikőjük hogyan képes kezelni az aktuális helyzetet, ki mikor mit tud húzni, ha a szükség úgy kívánja. Ebben a kiegyenlített csoportban úgy érzem, sokkal több múlik majd rajtuk, mintha mondjuk itt lenne a Real Madrid, vagy akár egy BATE, épp ezért egy kicsit az ő szemszögükből próbálom megközelíteni, hogy mit is várhatunk a Cében. Leverkusen, bocsesz, de veletek meg van közös múlt, szóval nem vagytok elfelejtve.

Zenit. Mi jut eszembe róluk? Rengeteg minden. Az egész úgy kezdődött, hogy 3 szezonnal ezelőtt néminemű izgalmak közepette kiejtettük őket a nyolcaddöntőben, amire pár hónappal később _stílusosan válaszoltak. Szeptember elején egy hétköznap reggel felkerekedtek, átrepültek Portugáliába, estére pedig megvették a Primeira Liga két legjobb játékosát, potom 100 millió euróért. "Ahogy egy bolgár haverom mondaná, ha bajod van, és nem tudod megoldani pénzzel, oldd meg sok pénzzel!" Az oroszok megszenvedtek a portugálok nagyok ellen, és ha a pályán nem megy, más megoldást keresnek. Más kérdés, hogy azóta is csupán egy bajnoki címet és egy újabb nyolcaddöntőt tudnak felmutatni, de ennek a miértje egy összetettebb kérdés, ez a poszt nem erről szól, meg amúgy le is szarom.

Idén azonban megy a fogadkozás újra, pénz még mindig van, és vajon kikre költötték? Garay-ra, a legjobb belső védőnkre, valamint Javi Garciára, aki nálunk lett futballista, miután a Realnál parkolópályára került. Kicsivel korábban André Villas Boast ültették a kispadra, aki a Porto mestereként szorgosan keserítette az életünket, azóta viszont keresi a helyét, miután Angliában a türelem szó új értelmet nyert, amióta mindenki ilyen kibaszott gazdag arrafelé. A dolog pikantériája egyértelműen, hogy mint az látható, ez a Zenit egykori benficásokra épül, mert azt kijelenthetjük, hogyha jól használja a Witsel, Javi párost, akkor Európa egyik legjobb belső középpályás kettőse van, a védelmet Garay képes klasszis szinten irányítani, már csak Hulknak kell előkeresni a portói formáját, és akkor ez a csapat nagy dolgokra lehet képes. Najó, legyen Benfica-Porto 80-20. Persze első körben ehhez lesz pár szava Jorge Jesusnak - akinek van bőven elszámolnivalója azokból az időkből, mikor AVB Portója ellen nem igazán volt sikerélménye... -, és az meggyengült átalakult Benficámnak is, szóval azt hiszem, kellően körülírtam, miért olyan fontos ez a párharc mind a JJ-nak, mind a klubnak, mind a szurkolóknak.

Leverkusen. Úgy szeretném, ha legalább rájuk lehetne kicsit legyinteni. Csakhogy nem, amit egy Dortmund-veréssel támasztottak alá még jobban a Bundesliga rajtján. Két szezonnal ezelőtt az Európa liga nyolcaddöntőjében kettős győzelemmel léptünk túl rajtuk, de aki látta akár csak a meccsek statisztikáit tudja, hogy ez simán fordítva is lehetett volna. Mondhatnám, hogy nyert a tapasztaltabb csapat, ahol 1-2 klasszis bármikor villan..., végülis, miért ne mondjam?! A cselzi ezzel magyarázott egy antifutballos El sikert, na meg az egy évvel korábbi elődöntőbe jutást a BL-ben, szintén ellenünk. Néha mi is mondhatjuk. Na, de elkalandoztam itt, a lényeg, hogy egy egységes, küzdős csapat a német, inkább klasszik német, mint a játszósabb fajta, igazi sztárok nélkül, mindenki izzadni fog masszívan ellenük, ebben biztos vagyok, na meg abban is, hogy sajnos az ilyen meccseket mi baromira utáljuk...

Monaco. Kicsivel több, mint két nap nagyon sok idő. Kicsivel több, mint két nap múlva megtudjuk, hogy átmenetileg nevezhetjük-e egynyári kabarénak, amit műveltek, mint ahogy azt is, hogy kell-e izomból anyázni őket. Az én gondolkodásom, felfogásom egyszerűen nem veszi be, hogy eladták Jamest, és nem fognak gondoskodni minőségi pótlásról, úgy, hogy amúgy is tele vannak, sőt, csiripelnek már jó ideje Falcao távozásáról is. Amit viszont a gyomrom nem venne be, ha tőlünk pótolgatnának ők is. Régóta kering a portugál sajtóban a pletyka, hogy vágynak a Gaitán, Salvio duóra, csakhogy elnök urunk, Luis Felipe Vieira kijelentette, hogy innentől kezdve csak akkor lesz távozónk, ha a kivásárlási összeg kerül az asztalra. Nos, ez ebben az esetben 105 millió euró, és nemrégiben - tegnap - pont Leonardo Jardim, a hercegségiek portugál edzője nyilatkozta, hogy ezen üzlet létrejöttének az esélye elég csekély. Az a Jardim, aki remek munkát végzett az Olympiakosznál, túlságosan is, mert a szezon felére összeszorgoskodott 15 pontos előnyt a klub elnökének ágyában ünnepelte, és nem a presidenté-vel... Meg nem erősített hírek szerint már a 6 pontost is, de a lényeg, hogy azonnali hatállyal menesztették, majd egy kis pihi után ezüstérmes csapatot faragott a Sportingból, aztán hiphop, máris a Monaco mestere lett. Ja, és ha van a 3 portugál közül olyan, akiben igazán éghet a bizonyítási vágy kollégái ellen, akkor az ő, miután sem AVB, sem Jesus ellen nem voltak számára emlékezetes mérkőzések. A kérdés, hogy mi történik 31. éjfélig, mert ha így marad a kerete mínusz Falcao, akkor nagyon könnyen lehet ebből keferágás, megint.

Összességében, erre a csoportra lehetetlenségnek érzem a továbbjutók megtippelését. Végtelenül kiegyensúlyozott, egyáltalán nem lepne meg, ha az utolsó játéknapon mindkét meccsnek komoly tétje lenne.
A mi nézőpontunkra egyszerűsítve: Ha ugyanúgy csak tavaszra válunk igazi, jól futballozó csapattá, mint az elmúlt két idényben, akkor lehet megint duzzogva Európa liga döntőt játszani, vagy még azt sem. Amennyiben ez az ősszel bekövetkezik, jó esélyünk lehet a továbbjutásra.

benfica

Címkék

Friss kommentek

Blogarchívum