Mi jár a fejedben, Jorge?

191137 191137191137 191137
Vágólapra másolva!
2013.09.01. 10:09
Sporting-Benfica 1-1, mi pedig nem tudjuk, hogy mit gondoljunk erről. Az eredmény inkább fáj, mint hogy semleges lenne, aki meg ennek képes örülni...

Jorge JesusSporting-Benfica 1-1, mi pedig nem tudjuk, hogy mit gondoljunk erről. Az eredmény inkább fáj, mint hogy semleges lenne, aki meg ennek képes örülni, az nézze meg a Porto meccs után a tabellát. Elkeseredettségünkben úgy döntöttünk, hogy a legautentikusabb forráshoz, Jorge Jesushoz fordulunk magyarázatért. Olyanok leszünk mint a facebook, és megkérdezzük: Mi jár a fejedben, Jorge?Jorge JesusSporting-Benfica 1-1, mi pedig nem tudjuk, hogy mit gondoljunk erről. Az eredmény inkább fáj, mint hogy semleges lenne, aki meg ennek képes örülni, az nézze meg a Porto meccs után a tabellát. Elkeseredettségünkben úgy döntöttünk, hogy a legautentikusabb forráshoz, Jorge Jesushoz fordulunk magyarázatért. Olyanok leszünk mint a facebook, és megkérdezzük: Mi jár a fejedben, Jorge?

Kedves Jorge,

Kérlek mesélj nekem. Már rengeteget csodáltalak, számos alkalommal végigszáguldoztam veled egy képzeletbeli mágnestábla minden variációját, most viszont ismét nem értelek. Arra gondolni sem merek, hogy hibáztál, hiszen te tagja vagy az UEFA elit edzői fórumának, és amit te csinálsz, az egy szakma, aminek te végigjártad a ranglétráját, én pedig csak ugatom jó messziről, egy pár éves utánpótlásban eltöltött játékoskarrier után. Tudom, hogy te ismered a titok nyitját, és semmi sem történhetett véletlenül.

Először is zárjuk ki a mentegetőzési lehetőségeidet:

- igen, Freddy Montero lesről lépett vissza, és úgy kaptuk a gólt. Ennek ellenére ennél gyengébb védekezést egy Vaskó-Mészáros tengellyel sem tudtál volna betanítani.

- tudom, hogy a három sérülés jelentősen megnehezítette a dolgodat, ez egy igazi rémálom lehetett számodra. A lereagálás mikéntje már nagyobb kérdés.

- tényleg volt egy büntetőt érő szituációnk, ahol a Sporting játékos kézzel ért a labdába, ezt nem vitatom. Mi emberhátrányban játszhattunk volna kb. egy félidőt, mert nem tudod megfékezni, az általam is nagyra becsült, de valljuk be, elmebeteg Maxit.

Nem akarlak kioktatni, és nem akarok okosabbnak tűnni nálad, hiszen ez nonszensz lenne. Egyszerűen csak érteni akarlak, tudni akarom, hogy van-e jövőnk, hogy érdemes-e meccsnapon görccsel a gyomromban ébredni, vagy ez a játék már mindig ilyen lesz? Úgy érzem, hogy nem jó fele haladunk.

    A kezdőcsapat egy helyen változott a tavalyi évhez képest, ami végülis 4 meccs kivételével egész szezonban jól szuperált. Idén azonban mintha más lenne a játékunk, és ugyanazok az arcok nem ugyanazokat a dolgokat csinálják a labdával, mint tavaly. Mondd Jorge, én vagyok paranoiás, vagy tényleg így van? Nem mellékesen Rodrigo már tavaly is csak befejező csatárként volt igazán jó, az árnyékék szerepkör nem az övé.

    Persze neked biztosan volt ezzel célod. Gondolom a felpasszolt/felívelt labdákat kellett volna Limának leosztania Rodrigóra, de ez esélytelen volt. Sőt, a szélsőid is cserbenhagyták őt, Enzo Pérez pedig ahhoz túlságosan támadó középpályás, hogy egy árnyékékkel ne zavarják egymást. Rodrigo ilyenkor nagyon szokott feszengeni, és most is ez történt: a második félidő elején hiába került elé ziccerben a labda, a máskor oly ösztönös csatárnak most ötlete sem volt a befejezésre. Mondd, nem lett volna okosabb bedobni a helyére Djuricicet?

    köszönet a szurkolóknak

    Van egy nagy dilemmám a cserékkel is. Sokan azt fogják megint mondani, hogy jól cseréltél, hiszen a beálló Lazar Markovics gólhelyzeteket alakított ki, és gólt szerzett. Valójában azonban egy kényszerű csere volt, és annak a Salviónak a sérülése miatt kellett bejönnie, aki ennek teljesen ellenkezőjét művelte. Mi lett volna, ha Salvio nem sérül meg, és a második félidőben elad még 30 labdát, Markovics pedig csak a hajrára áll be Rodrigo helyett?

    A cserék amúgy is nagy dilemmát okoztak nekem. Enzo helyett Ruben Amorim egy nagyon logikus lépés volt, posztra poszt. Salvio helyett Markovics egy kockázatos lépés volt, hiszen ugyan állítólag tud Lazar játszani szélsőt is (főleg bal oldalon), erre mi bizonyítékot még nem láttunk. Lehet, hogy a felállás megtartásának érdekében szintén egy posztra poszt cserét kellett volna végrehajtani, és Szulejmanit hozni be, aki mindkét meccsen jól teljesített idén. A harmadik cserével azonban végképp nem vagyok kibékülve: adott egy meccshelyzet, amikor sérülések miatt megborul a formáció, és már az első félidő végétől kezdve három befejező csatárunk van a pályán, de lesérül Gaitán, a legjobb szélsőnk. Kérlek Jorge, magyarázd el, hogy ebben a helyzetben miért volt logikus lépés behozni Cardozót?

    Tudom a választ: nagyon meg akartad mutatni az embereknek, hogy Óscarral újra minden rendben. Még azt is el tudom képzelni, hogy megígérted neki, hogy játszatni fogod, és féltél, hogy lerúgja a fejed, ha ezt nem teszed meg. Mondjuk ha fizikai agressziótól való félelem vezérli egy cserédet, az szerintem nagyon rossz üzenetet hordoz a szakmai kvalitásaidról. Mindenesetre Cardozo beállításával a négy védő előtt két szűrő, és 4 befejező csatár játszott, akik közül Markovics és Rodrigo képes valamit művelni más posztokon, de főleg Rodrigo esetében ez nem szokott jól elsülni. Végül Markovics játszott többet vissza a két labdaszerző játékos mellé, de hogy mi volt az ő valódi posztja, azt nem sikerült megfejtenem.

    Ennek a 4-2-4-nek (ami valójában természetesen sosem nézett ki ténylegesen így, hiszen valamelyik csatár mindig visszasegített több kevesebb sikerrel, Rodrigo például egész kivehetően bal szélsőt játszott egy darabig) az lett a következménye, hogy semmi játékunk nem volt. A gólunkig nyomtunk, aztán ismét visszaálltunk a nulla játékra, hátha lesz valami. Hozzátenném, hogy Markovics gólja ugyan hatalmas egyéni teljesítmény volt, hiszen 3-4 embert vert meg mozgásával, valahol köszönhető annak is, hogy ezzel a csatárdömpinggel a Sporting védelme sem tudott mit kezdeni, így mire eldöntötték volna, hogy ki kire mozduljon ki, már kezdhettek közepet. Ebből kellett volna több, Jorge!

    Igazad van, hogy ez nem az egyetemi bajnokság, vagy a FIFA13, valahol mégis úgy érzem, hogy értenem kellene a szándékodat. Korábban a játékunk mögött filozófia húzódott, és büszkén hirdettem a passzorgia mibenlétét. Most nem látom, hogy lenne játékunk. Djuricic leigazolásával azt hittem, hogy új Aimart faragsz belőle, de úgy tűnik, hogy ez a projekt egyelőre nem halad a megfelelő mederben. Ugye csak beilleszkedési gondok állnak a háttérben, és még véletlenül sem fegyelmezés, vagy képességbeli problémák?

    Tudom, hogy ezzel a kerettel egyszer megint minden szép lesz. Vagy veled, vagy nélküled. Most kapsz két hetet, hogy a válogatott meccsek alatt kicsit összegyúrd a srácokat. Maxit szerencsére behívták az uruguayi válogatottba, nem ártana ezt kihasználni, és megpróbálni a helyén másokat is. Tegnap csak a játékvezető jóindulatán múlott, hogy nem állították ki, és úgy érzem, hogy az első gólnál is nagyon rossz döntést hozott. Ezt persze te is tudod, csak gondoltam jobb, ha még egyszer leírom. Drága bátyám, kérlek gondold át ezt a tegnapi meccset, és vond le belőle a megfelelő következtetéseket. Kikkel tudod játszani azt a gyönyörű játékot, amit a 4 szezonodból olyan 3,5-en keresztül itt megcsináltál nekünk? Kik a te embereid? Kik nem férnek bele a koncepcióba? Kérlek, gondolkodj el ezen!

    Szeptember 1. 9:07: és még mindig nem adtunk el senkit. Ilyen ugye nem szokott történni, ráadásul aki egy kicsit is átérzi, hogy mi a Benfica játékospolitikája, az pontosan tudja, hogy a nyári 30-40 milliós bevétel játékoseladásból ugyanúgy az üzleti terv része, mint a jegybevételek, és a merchandising. Nem hiszem, hogy középtávon jót jelentene, ha ma-holnap nem távozna valaki, akinek mondjuk Garay a neve.

    Legfrissebb hírek
    Ezek is érdekelhetik