Lisszaboni derbi, avagy vízválasztó portugál módra

191137 191137191137 191137
Vágólapra másolva!
2013.08.31. 17:08
A múlt héten a hosszabbításban fordítottunk 1-0-ról a Gil Vicente ellen, ma viszont az első perctől tökéletesen kell játszanunk, ha nyerni akarunk....

Benfica-SportingA múlt héten a hosszabbításban fordítottunk 1-0-ról a Gil Vicente ellen, ma viszont az első perctől tökéletesen kell játszanunk, ha nyerni akarunk. Tavaly simán vertük oda-vissza a Sportingot, azóta azonban nem csak új elnököt választottak, de új vezetőedzőt, és 8 új játékost is akasztottak a kezdőcsapatukba. Élet Wolkswinkel után. Benfica-SportingA múlt héten a hosszabbításban fordítottunk 1-0-ról a Gil Vicente ellen, ma viszont az első perctől tökéletesen kell játszanunk, ha nyerni akarunk. Tavaly simán vertük oda-vissza a Sportingot, azóta azonban nem csak új elnököt választottak, de új vezetőedzőt, és 8 új játékost is akasztottak a kezdőcsapatukba. Élet Wolkswinkel után.

Ma 21:00-tól újra összecsapunk a Sportinggal, és valamelyik csapatnak nagyon fog fájni a végeredmény. Tavaly csak nekünk volt vesztenivalónk, idén azonban mindkét csapatnak van. A városi derbi újra egy igazi városi derbi lett: a Sporting belekezdett két győzelemmel, és 9-1-es gólkülönbséggel a szezonba, míg mi bealudtunk, és 2 percen múlt, hogy nem nulla pontosak vagyunk két meccs után. A Gil ellen a szerbek megmentettek minket (Djuricic passzából Lazar Markovics egyenlített a 93. percben, majd rá kb. 40 másodpercre Szulejmani beadását bólintotta a kapuba Lima), ma viszont nehezen elképzelhető, hogy nyerhetünk anélkül, hogy végig bombaformában játszanánk.

Tavaly az Alvaladéban egy vízi csatát nyertünk meg 3-1-re, ami ugyan euforikus érzés volt, de valahol éreztük, hogy rangon aluli olyan csapat elleni sikernek örülni, akik többek között a Videotontól is kikaptak pár héttel korábban. A visszavágón aztán egy összeállóban lévő Sportingot vertünk 2-0-ra, bár jól jellemző volt az akkori lelkiállapotukra, hogy olyan ellenfelek ellen tudtak örülni a 94. percben szerzett győztes góloknak, akiknek még Wikipedia szócikkük sincs. A sors fintora, hogy a múlt héten mi voltunk hasonló helyzetben.

Djuricic

Gyurika imádunk, ma te leszel az isten!

Valamelyik csapatnak vízválasztó lesz ez a mai meccs: ha mi nyerünk, akkor visszarántjuk a földre a rózsaszín ködben úszó Sportingot, és a csapat elkezdhet hinni magában. Egy vereség azonban a Sportingot tömné meg nyolc zsák önbizalommal, mi pedig elkezdhetnénk egy olyan válságról beszélni, ami a Jorge Jesus érában még soha nem érte el a csapatot. Egy vereség után gyakorlatilag kijelenthető lenne, hogy május 2. óta csak vesztes pillanataink voltak, és a Gil elleni két perces feltámadás éppen csak egy utolsó idegrángás a klinikai halál előtt. Biztos vitt már mindenki élő halat a csomagtartóban, amit ha időben visszarakunk a kádba, akkor túléli a szállítást, de ha bedugul a város, és még be kell menni a szomszédhoz is egy pálinkára, akkor lehet, hogy már nem kell otthon agyonütni szegény állatot. Nagyon hasonló stádiumban vagyunk most mi is.

A zöld szurkolók lelkesedésére jól jellemző, hogy rekord gyorsan fogytak el a jegyek az Alvaladéba, és egyértelműen győzelmet várnak. Kérdés azonban, hogy egy Arouca elleni 5-1, és egy Académica elleni 4-0 mennyit ér. Az Aroucát például még a keményvonalas portugál drukkerek sem nagyon ismerhetik itthon, helyzetüket jól mutatja, hogy a legutóbbi bajnoki címünk idején ők még a harmadik ligában szerepeltek. Ez mondjuk ránk nézve is szomorú. Az Académicáról meg ne is beszéljünk, ott még Gyánó is a futball istene tudott lenni. Nem szoktam használni a lol szót/szmájlit, mert nagyon gáznak tartom, de a portugál foci akkori helyzetét talán ez fejezné ki legjobban.

Egyébként azon kívül, hogy ötletem sincs az esti kezdőcsapatra, nagyon más nem frusztrál. JJ valamit tud, hiszen 8 győzelem, 1 döntetlen, és 1 vereség a mérlege az Oroszlánok ellen, és ez a menetrendszerű Sporting verés valami hasonló lehet, mint amilyen menetrendszerűen mindig szívunk a Portóval. Ráadásul míg mi sok pénzből, a keretet egyelőre együtt tartva erősödtünk, addig a Sporting főleg nóném saját tehetségekkel töltötte fel a keretét, és igyekezett megszabadulni a selejttől. Ilorit mondjuk megtarthatták volna, de a hírek szerint éppen a Liverpoollal készül aláírni a szerződést, és vételára 9 millió euró lesz.

Annyira persze a zöldeknél sincs minden rendben, Bruma sztorija például minden szurkoló rémálma:a korosztályos vébéről már nem volt kedve visszatérni a Sportinghoz, és azt hajtogatta, hogy nem érvényes a szerződése, majd az is felmerült, hogy hozzánk igazol. Mivel a szerződés hercehurca hülyeség volt, ezért most játszhat szépen a portugál kettőben az ifik között. Mindezt a Sporting véleményem szerint messze legtehetségesebb játékosaként. Szintén a nyáron érte még egy másik mélyütés is a szurkolóikat, amikor is Schaars azt mondta, hogy azért igazol a PSV Eindhovenbe (érted, a Sportingból a PSV-be, lol), mert a Sporting kerete még a portugál bajnokságban is csak a nyolcadik helyre lesz elég.

Cardozo JJ affair

Persze nekünk is megvan a keresztünk. Nem elég, hogy valahol 35 főnél járhat a teljes keretünk, még mindig elvarratlan a Cardozo ügy. A legújabb fejlemény, hogy JJ nevezte a mai meccsre (aztán ha kikapunk, akkor legfeljebb jól fejbe rúgja helyettünk is a paraguayi). A mi Brumánk egyébként Oblak volt a nyáron, aki nagyon menni akart, majd miután LFV és Rui Costa gondolom megmutatták neki, hogy mennyire esélytelen ez az ötlet, ő is úgy döntött, hogy marad, és Artur helyére tör. Ma a keretben sincs, helyette a 35 éves Paulo Lopes kapta a kispados ingyenjegyet.

Persze nem ez az egyetlen érdekesség, hiszen akkora keretünk van, hogy mindig ki kell hagyni pár egészen értékes játékost, és bekerül pár egészen érthetetlen választás is. Most például a Ola John mellett a két André, Almeida és Gomes maradt ki, cserébe bekerült körülbelül három közös edzéssel a lábában Fejsza, és a csatársorba Funes Mori, amiről azt sem tudom, hogy mi az. Lazar Markovics viszont nyomott egy last minute recoveryt 2000 coinért, vagy valami más módszert, mindenesetre egész héten külön készült, hogy aztán ma már vállalja a játékot. A kerettel kapcsolatos fun fact, hogy mindössze két portugált sikerült nevezni, és öt szerbet. A kezdőre valami ilyet tippelnék: Artur- Maxi, Garay, Luisao, Bruno Cortez- Matics, Enzo- Gaitán, Djuricic, Salvio- Rodrigo. Ez főleg az irányító posztján, és a csatároknál változhat, attól függően, hogy 4-1-3-2, vagy 4-2-3-1 lesz-e. A bet365 aszongya, hogy 3,40 az odds a Sportingra, és a döncire is, még a mi győzelmünkért 2,10-et fizetnek. Legyen igazuk.

Ma mindenesetre valami végérvényesen eldől erre a szezonra, és nagyon remélem, hogy pozitív előjelű lesz ez a változás. A Marítimo bukta csak kisiklás volt, a Gil meccset csak elhülyéskedtük (ha 20 tiszta helyzetünk nem volt, akkor egy sem), és ma már az igazi Benfica fog igazi Benfica szívvel a pályára lépni. Az nem lehet, hogy az utóbbi három hónap lenne a mi arcunk. Kezdés: 21:00.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik