A hét meccse következik kerek e világon

2475674 24756742475674 2475674
Vágólapra másolva!
2013.05.11. 00:05
Nagyon sokáig úgy tűnt, ez a rangadó arról dönthet csupán, hogy hány ponttal nyerjük meg a bajnokságot. Szombaton azt mondtam szerkesztőtársaimnak...

Nagyon sokáig úgy tűnt, ez a rangadó arról dönthet csupán, hogy hány ponttal nyerjük meg a bajnokságot. Szombaton azt mondtam szerkesztőtársaimnak, amennyiben behúzzuk az Estoril elleni hazait, én el sem vinném a kulcsembereket Portóba, ezzel is több pihenést biztosítva a szerdai Európa liga döntőre. Kikaptunk volna? Lehet, de az addigra már kieső Moreirense legyőzése a Luzban nem egy nehéz dolog. Aztán hétfőn minden megváltozott azzal a döntetlennel, ami a sorozatterhelés következtében régóta érett már, azzal a döntetlennel, ami akár a bajnoki címbe is kerülhet. Viszont bízom a csapatban, Jesusban, és hiszem, hogy lesz minek örülni ma este, legyen az akár egy győzelem, akár egy döntetlen.
Nagyon sokáig úgy tűnt, ez a rangadó arról dönthet csupán, hogy hány ponttal nyerjük meg a bajnokságot. Szombaton azt mondtam szerkesztőtársaimnak, amennyiben behúzzuk az Estoril elleni hazait, én el sem vinném a kulcsembereket Portóba, ezzel is több pihenést biztosítva a szerdai Európa liga döntőre. Kikaptunk volna? Lehet, de az addigra már kieső Moreirense legyőzése a Luzban nem egy nehéz dolog. Aztán hétfőn minden megváltozott azzal a döntetlennel, ami a sorozatterhelés következtében régóta érett már, azzal a döntetlennel, ami akár a bajnoki címbe is kerülhet. Viszont bízom a csapatban, Jesusban, és hiszem, hogy lesz minek örülni ma este, legyen az akár egy győzelem, akár egy döntetlen.

Porto

A hazaiak szezonja nagyon hajaz a tavalyira. A bajnokságban szinte folyamatosan jól teljesítenek, nyerik a meccseket, és hozzánk hasonlóan veretlenül állnak, Európában pedig ugyanúgy leszerepeltek, mint egy évvel korábban. Akkor egy nem túl acélos BL csoportból pottyantak az El-be, ahol aztán tükörsimán kiestek a Cityvel szemben, idén pedig egy kifejezetten gyenge négyesből továbbmentek ugyan, de aztán a csöncsön szerint top 10-es középszerű Málaga megálljt parancsolt nekik a nyolcaddöntőben. Nem mondom, hogy minimális elvárás a portugál bajnoktól egy negyeddöntő kivívása az elitligában, de jelen körülmények között igenis ott lett volna a helyük, egyszerűen elbénázták, valamint kijött Vítor Pereira szakmai felkészületlensége azáltal, hogy képtelen megfelelően reagálni egy kedvezőtlenül alakuló szituációra meccs közben ezen a szinten.

És azzal, hogy a mostani szezonban sincs semmi dolguk hét közben februártól, természetesen nem egy végletekig kizsigerelt társaságról beszélünk. Heti egy meccs, ők diktálják a tempót, így nehéz lenne fáradtságra hivatkozni a hajrában, meg úgy általában. Ráadásul egy kiesés elől menekülő, minden pontért elvileg pályát felszántó kiscsapat simán megadja magát nekik, valamint a papíron El indulásra esélyes Nacional teszi meg ezt ellenük mindezt Madeirán, ahol legendásan sok vért kell hugyozni általában a nagycsapatoknak, ha eredményt akarnak elérni. Nem mondom, hogy megvették ezeket a pontokat, de senki se lepődjön meg, ha jövőre portói kölcsönjátékosok lepik el a Nacionalt, esetleg a Moreirensé-t.

emberfogás Madeirán...

A játékuk alapvetően Hulk-centrikusból Jackson Martinez-centrikus lett, nem mondhatni, hogy érzik a brazil hiányát, igaz voltak azért nyögvenyelős győzelmek, amikor a kolumbiaira rátört a gólínség. James Rodriguez szezonja nem az igazi, de ez betudható a sérülésének, viszont bármikor képes lehet egy meccsdöntő megmozdulásra, én személy szerint jobban tartok tőle, mint Jacksontól. Moutinho pontrúgásai miatt sem vagyok nyugodt, a mezőnyben viszont egy jól játszó és reményeim szerint egészséges Matic-Enzo páros mellett meglepődnék, ha nyugodtan tudna osztogatni. A védelem a legkevesebb gólt kapta a bajnokság során, ettől függetlenül az ősszel is kiderült, hogy sebezhetőek hátul, a kérdés csak az, hogy mit kezdünk az adódó lehetőségekkel.

Benfica

Kár lenne tagadni: nagyon nehéz helyzetben vagyunk. Az Estoril elleni pontvesztés a legrosszabbkor érkezett, és teljesen egyértelmű, hogy elfáradtunk. Mert ugye mi még mindig versenyben vagyunk Európában, 5 nap múlva Amszterdamban egy újabb trófea reményében futunk ki a pályára. A Marítimo otthonában még kibrusztoltuk a győzelmet - Nacional-szindróma, érdekes, nekünk nem feküdtek le... -, és amikor már mindenki elkönyvelte a tuti hazait, megtörtént a baj.

több, mint 60 ezer ember ment haza csalódottan

Jesus egész szezonban tökéletesen rotálta a csapatot, most azonban nem, és ez sokba került. Jól szerepel idén az Estoril, de egy frissebb játékosok alkotta kezdő kifizetődőbb lett volna, mint a JJ által legerősebbnek vélt. Tudom, utólagosan könnyű okoskodni, de amilyen tempót diktáltunk a Fener ellen, ez abszolút benne volt. Felesleges azonban a hétfői történéseken rágódni, szombat van, derbi van, a pontelőny nálunk még mindig.

Jöjjön a 4-2-3-1, jöjjön Almeida Melgarejo helyére, a támadónégyest pedig Salvio-Gaitán-'baby John és Lima alkossa. Kell a labdatartás a támadó harmadban, kell egy játékügyes Lima, de természetesen a legfontosabb szerep megint Maticé és Enzo Pérezé lesz. Ha sikerül megszűrni kellőképpen a portói támadásokat abból jöhetnek a gyors kontrák, amennyiben nem, bajban lehetünk.

A mérkőzés

A fent vázolt felállás csupán elképzelés, én úgy érzem, ez lenne a legmegfelelőbb. Egyrészt rohanni nem nekünk kell, másrészt hiba lenne azt gondolni, hogy Portóban ugyanúgy lehet nyerni, mint a törökök ellen Lisszabonban. Ez a Porto jobb csapat a Fenernél, és amikor a Luzban megpróbáltuk ezt a 4-4-2-szerűséget, csak össze-vissza ívelgetésekből állt a játékunk, amit nézni is rossz volt, gyakorlatilag egy percig nem tudtuk uralni a pálya közepét. A hazaiak tökéletes állapotban vannak, tele önbizalommal, és nagyon jól tudják, hogy egy győzelemmel már saját kezükbe kerül a sorsuk.

Kirúgatjuk ma?

Mindennél fontosabb a szervezett védekezés, és a megszerzett labdákból gyors ellentámadások vezetése. Ha ez megvan, meglesznek a helyzetek, akkor pedig már csak rajtunk múlik, hogy miként élünk velük. A helyzet igazából rendkívül egyszerű: három végkimenetele lehet a mérkőzésnek, nekünk kettő megfelel.

A játékvezetés

Erről a témamegjelölésről lemondtam volna, de miután kijelölték a játékvezetőt, elkerülhetetlenné vált. Pedro Proenca kétszer is a világ legjobb bírója lett gyors egymásutánban, de ez kurvára hidegen hagy jelenleg, meg amúgyis. Az viszont nem, hogy tavaly, a bajnokság hasonló szakaszában Lisszabonban segítette győzelemhez a Portót egy méteres lesgól megadásával a hajrában, ezzel gyakorlatilag eldöntve a bajnoki cím sorsát. Ezenfelül bemutatott egy érdekes bíráskodást idén a Nacional otthonában is - különös, ellenünk ők is küzdöttek -, ahol úgy összekülönbözött Cardozóval, hogy a paraguayi megtépte a mezét, miután kiállította. Nincs kétségem afelől, hogy minden kétes esetnél támogatni fogja a hazaiakat, legyen az akár a mezőnyben, akár a 16-oson belül, bárhol. Nem tudom, mégis mi a faszt képzel a szövetség, ilyen "előélet" után hogy lehet őt kinevezni a bajnoki döntőre.

Mint már említettem, nagyon nehéz dolgunk lesz. Sok minden szól ellenünk, de nem hagyhatjuk, hogy megint kicsússzon a kezünkből a bajnoki cím, megint azért legyen bajnok a Porto, mert mi elfáradunk, nem azért, mert ők a jobb csapat. Könnyen mondják a portisták, hogy úgy igazságos, ha egymás között dől el, hiszen rápihenve, otthon, Proencával... ideálisak az esélyeik. De van ez a csapat olyan erős, hogy képes legyen a megfelelő eredmény elérésére, még ilyen körülmények között is.

A mérkőzést 21:30-tól élőben közvetíti a DigiSport kettes csatornája. Ez futball lesz, ne hagyjátok ki!

Hangolódjunk az alábbi videóval, szintén nem a kihagyni érdemes kategóriából való:

Ha a youtube bekrepálna, itt is elérhető.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik