Tőzsér: A Leverkusen győzelmi kényszere az esélyünk

Vágólapra másolva!
2011.09.28. 12:37
null
Tőzsér Dánielt (jobbra) nem tévesztik meg a Leverkusen gyenge eredményei (Fotó: Action Images)
Nyolcmeccsesre növelheti veretlenségi szériáját Leverkusenben a kapus Köteles Lászlót és Tőzsér Dánielt foglalkoztató Racing Genk. A magyar középpályás szerint a belga csapat előnyére válhat, hogy a német együttes győzelmi kényszerben lép pályára. A csoport másik meccsén a Chelsea játékosa, Juan Mata visszatér Valenciába, de Unai Emery nem ígér szívélyes fogadtatást neki.

– Mintha csak bajnokira utaznának...
– Egy belgiumi és a leverkuseni túrában csak a buszozás a közös. Az előbbi a Jupiler League, ez pedig a Bajnokok Ligája.

– Akkor az sem érdekes a Genk szempontjából, hogy a Leverkusent az előző hétvégén „leütötték"?
– De, csak a tettes neve sem mindegy: Bayern München. Azt nem állítanám, hogy a Leverkusen csúcsformát fut, sorozatban háromszor szenvedett vereséget, ám az sem elhanyagolandó, hogy milyen csapatok kerültek az útjába. A BL-ben a Chelsea-től vagy a Bundesligában a Bayern Münchentől nem jó kikapni, de ezek vállalható vereségek. Nem tartoznak a szégyen kategóriájába. A Köln elleni hazai botlás más lapra tartozik. Abba a mérkőzésbe mi is belekapaszkodhatnánk, ha nem találnánk ésszerűbb megoldást a szerda esti mérkőzésre.

Az alkalmazást bemutató galéria 
megtekintéséhez      kattintson a képre!
Az alkalmazást bemutató galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

– A Genk hétmeccses veretlen szériájára gondol?
– Előhozakodhatnék vele, csak ebben az esetben összemosnám a tényeket, nem festenék reális képet a lehetőségeinkről. A mi esélyünk a Leverkusen győzelmi kényszeréből ered. Amikor bejutsz a Bajnokok Ligájába, nem úgy vágsz neki a sorozatnak – legyen akár a mezőny legkevésbé neves klubja a tiéd –, hogy eleve letettél a továbbjutásról. A mi négyesünkben szerepel a Chelsea és a Valencia, de nem hiszem, hogy a németeknek ne ugyanaz lenne a céljuk, ami a másik három csapatnak. A londoni vereség után a Leverkusen hazai pályán ellenünk nem hibázhat. Meggyőződésem, hogy ennek szellemében indítja szerdán a mérkőzést. Ha álljuk a rohamokat, túljárhatunk a németek eszén. A Leverkusen és a Genk közötti különbség semmilyen téren sem beláthatatlan. Ha – mint a Valencia elleni első csoportmeccsünkön – nem hagyunk szabad területet a Bayer játékosai előtt, meglephetjük őket.

– Saját győzelmi szériájukat miért dobta a sarokba?
– Ismétlem magam: ez a BL, abban a sorban viszont akad Belga Kupa-fellépés és belga bajnoki is. Ez három kávéház, nem is kettő...

– Genki oldalról ki az, aki a „legelegánsabb kávéházban", Leverkusenben felfordulást okozhat?
– A Genk nem az a társaság, amelyből érdemes kiemelni egy-egy embert. Nincs olyan csatárunk, akiről azt mondhatnám, az ellenfél kapujától harminc méterre odaadjuk neki a labdát, ennyi a feladatunk, a többit már egyedül is elintézi. Vagy nevesíthetném a jó formában játszók között mondjuk a balhátvédünket. Kevés az esélye, hogy éppen ő szerez gólt, azaz nem feltétlenül csinál látványos dolgokat. Viszont a hasznos játék, a hibátlan védekező mozgás tehermentesítheti a szélső középpályást, megkönnyíti az ő játékát. Ránk az egység a jellemző. Ennek köszönhetjük, hogy a Bajnokok Ligája a mi színpadunk is.

HA ARRA IS KÍVÁNCSI, MILYEN SZEREPE VAN TŐZSÉR DÁNIELNEK A GENK PREMIZÁLÁSI RENDSZERÉBEN, KERESSE A NEMZETI SPORT SZERDAI SZÁMÁT.

TÖBBET ÉR KÖTELES KÉT VÉDÉSE, MINT A KIADOTT KÉTMILLIÓ EURÓ

„Ki ugrana ki a bőréből örömében, amikor meghallja, hogy a klubja kétmillió eurót sem sajnál azért, hogy vetélytársat hozzon neki?” – reagált a magyar kapus a kérdésre, amely arra vonatkozott, mit érzett, amikor megtudta: Sandomierski személyében kiváló kapus érkezik a Chelsea által elcsábított Thibaut Courtois helyére.

„Az ilyesmiből nyilvánvalóan kiolvasható valamifajta üzenet – folytatta a magyar kapus, aki az elmúlt idényben többnyire kispadozásra kárhoztatott. – A klub ugyanakkor jelezte, hogy az véd majd közülünk, aki jobb formában van, és mivel nekem elég jól ment a Maccabi Haifa ellen, még mindig én vagyok a kapuban."

Az izraeli bajnok elleni BL-selejtező tizenegyespárbajában Köteles két lövést is hárított, a meccs hőseként ünnepelték. Sandomierski akkor már a fedélzeten volt, vagyis a jelek szerint a magyar kapusból a legjobbat hozta ki a konkurencia.

„Nekem is meg kellett értenem, hogy egy ilyen kaliberű klubnak két-három hasonló képességű kapusra van szüksége. Nyilvánvaló volt, hogy nem az angol negyedosztályból akasztanak majd le valakit. Minden klub a legjobbat akarja. Én csak azt tudom: ha őrzöm a formámat, bármeddig eljuthatok" – jelentette ki Köteles.

 

UNAI EMERY: MA ESTE MINDEN KÉK MEZES ELLENSÉG

Nem volt sokáig távol a Mestalla Stadiontól Juan Mata, aki szerdán a Chelsea játékosaként ellenfélként tér vissza Valenciába a Bajnokok Ligája E-csoportjának rangadóján.

 

A világbajnok labdarúgó négy év után hagyta el a spanyol csapatot a londoniak kedvéért, de talán ő sem számított arra, hogy ilyen gyorsan visszatér. A Valenciát irányító Unai Emery azonban figyelmeztette Juan Matát, ne számítson szívélyes fogadtatásra – legalábbis korábbi csapattársai részéről.

 

„Csak magunkkal foglalkozunk. Az ellenfelünk nagy csapat, amelynél több játékos is szerepel a világ legjobb légiósai közül. Köztük vannak spanyol top futballisták is, de mi nem foglalkozunk velük. Élvezni akarjuk ezt a meccset a szurkolóinkkal együtt, és győzni akarunk. Látványos találkozó ígérkezik, és felelősen kell lejátszanunk. Minden játékos, aki kék mezt visel majd, az ellenségünk" – jelentette ki Unai Emery.

 

A Chelsea-t irányító André Villas-Boas kollégájának bókolt a találkozó előtti sajtótájékoztatón: a portugál szakember szerint Emery egy nap a Premier League-ben fog dolgozni.

 

„Unai barátja vagyok, nagyon kedvelem őt, rendszeresen beszélünk egymással. A legjobb spanyol edzők egyike, aki folyamatosan fejlődik. Unai csapatai nagyon szervezettek, és látványos játékkal nyerik meg a meccseiket. Még nem hosszú a karrierje, de sikeres, és biztos vagyok benne, hogy számos nagy diadal áll még előtte. Örülnék, ha egy nap a Premier League-be jönne, mert az angol bajnokság kiváló terep az olyan szakembereknek, akik úgy dolgoznak, mint ő" – mondta Villas-Boas.

BAJNOKOK LIGÁJA
E-CSOPORT, 2. FORDULÓ
BAYER LEVERKUSEN (német)–RACING GENK (belga)
Leverkusen, 20.45. Vezeti: Kelly (ír)
A várható kezdőcsapatok
LEVERKUSEN: Leno – Castro, Reinartz, Toprak, Kadlec – Bender, Rolfes – Sam, Schürrle – Derdiyok (Ballack), Kiessling. Vezetőedző: Robin Dutt
GENK: Köteles – Simaeys, Pudil, Anele, Nadson – Buffel, Hubert, Tőzsér, De Bruyne – Barda, Vossen. Vezetőedző: Mario Been
VALENCIA (spanyol)–CHELSEA (angol)
Valencia, 20.45 (Tv: Digi Sport). Vezeti: Rizzoli (olasz)
A várható kezdőcsapatok
VALENCIA: Diego Alves – Miguel, Rami, Víctor Ruiz, Alba – Banega, Maduro – P. Hernández, Jonas, Piatti – Soldado. Vezetőedző: Unai Emery
CHELSEA: Cech – Bosingwa, David Luiz, Terry, A. Cole – Ramires, Mikel, Meireles, Mata – Torres, Anelka. Menedzser: André Villas-Boas

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik