Szörnyű szerda – Thury Gábor jegyzete

Vágólapra másolva!
2022.09.07. 23:46

Kollégám Somogyi Zsolt kegyetlen jelzővel illette a keddi napot, amelyen a Vasas edzője, Kuttor Attila és a Mezőkövesd szakvezetője, Supka Attila állt fel a kispadról a hétvégi fordulót követően. A labdarúgó Bajnokok Ligája csoportmeccseinek első köre után képletesen szólva Londonban és Lipcsében is lesújtott a guillotine: a Chelsea Dinamo Zagrebtől elszenvedett 1–0-s veresége, illetve az RB Leipzig Sahtar Doneck elleni hazai szerencsétlenkedése (4–1-es vereség) következményeként útilaput kötöttek Thomas Tuchel és Domenico Tedesco talpára.Kollégám Somogyi Zsolt kegyetlen jelzővel illette a keddi napot, amelyen a Vasas edzője, Kuttor Attila és a Mezőkövesd szakvezetője, Supka Attila állt fel a kispadról a hétvégi fordulót követően. A labdarúgó Bajnokok Ligája csoportmeccseinek első köre után képletesen szólva Londonban és Lipcsében is lesújtott a guillotine: a Chelsea Dinamo Zagrebtől elszenvedett 1–0-s veresége, illetve az RB Leipzig Sahtar Doneck elleni hazai szerencsétlenkedése (4–1-es vereség) következményeként útilaput kötöttek Thomas Tuchel és Domenico Tedesco talpára.

A londoni események mögé talán jobban belelátni, hiszen Roman Abramovics után Todd Boehly személyében száz napja új tulajdonos áll a klub élén, és a Chelsea-nél nem is tagadják, úgy érzik, ez a megfelelő időpont a váltásra. Az idegenbeli 1–0-s vereség – továbbá a hatodik helyezés a Premier League-ben – inkább megfelelő indok, mint időpont, mert nyáron a Chelsea majd' 300 millió fontért vett új játékosokat, akiket a 49 éves Tuchel szinte még be sem tudott építeni az együttesbe... A háttérben állítólag nem volt ideális Boehly és Tuchel viszonya, amit még az sem tett kiegyensúlyozottá, hogy a német szakember – Lőw Zsolttal az oldalán – 2021-ben Bajnokok Ligáját, európai Szuperkupát és klubvilágbajnokságot nyert a londoniakkal, s az is borítékolható, hogy a zágrábi 1–0-s vereség nem oszt, nem szoroz a Chelsea továbbjutását illetően a csoportban. A történelem bizonyos szempontból ismétli önmagát: Roman Abramovics 2003-ban lett a klub tulajdonosa, 2012-ben a klub korábbi labdarúgójával, Roberto Di Matteóval a kispadon a Chelsea elhódította a BL-trófeát Bayern ellen, de az orosz oligarcha hiába hosszabbította meg a szerződését 2013-ig, a Juventustól elszenvedett 3–0-s BL-vereség után már az ősszel mennie kellett...

Ahogyan most a lipcsei 1–4-et követően Domenico Tedescónak. Az edző vitte el a balhét, noha az első vendéggól előtt végzeteset hibázó kapus, Gulácsi Péter (Willi Orbán és Szoboszlai Dominik is a pályán volt a Sahtar ellen) a mérkőzés után azt nyilatkozta, a trénernek semmi köze a pályán elkövetett hibákhoz. A 36 esztendős, a lipcseieket 38 találkozón irányító Tedesco hiába nyert Német Kupát s vitte BL-indulást érő negyedik helyig a csapatot, a 2022–2023-as Bundesliga-idény első öt fordulója után a 11. pozíció elég „vékony” teljesítmény.

Mivel mindkét együttesnél sok a jelölt, a két férfi, egy eset folyományaként össze is boronálhatnánk Tuchelt és a Leipziget, mi több, az egyik legjobb német szakember még passzolna is a leginkább feltörekvő német klubhoz.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik