Skóciában a Mezőkövesdhez hasonlították a Celticet!

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2020.08.26. 15:39
null
Délelőtt séta várt az FTC--játékosokra Glasgow-ban, este futás következik – sok futás… (Fotó: <a href="http://www.fradi.hu" target="_blank">fradi.hu</a>)
A Celtic–Ferencváros BL-selejtező előtt a mérkőzést megelőző szokásos, bizakodó, de a szakmai részleteket érthető okokból kevésbé érintő edzői nyilatkozatok után néhány statisztika és helyi szakvélemény segítségével érdemes megnézni, mire is számíthatunk a 20.45 órakor kezdődő meccsen, mik a skótok erényei, esetleges gyenge pontjai.

MI VÁR A FRADIRA?

A Ferencvárosra a klasszikus brit stílusjegyeket mai napig a játékában hordozó Celtic vár Glasgow-ban – felívelések, szélről középre passzolt labdák, párharcerős játékosok jellemzik a skót bajnokot.

Fontos szerepet játszanak a szélsők, kiváltképp a 24-szeres norvég válogatott Mohamed Elyounoussi, aki az előző idényben 20 tétmeccsen hét gólt szerzett és hat gólpasszt jegyzett, és bár tavaly őszi sérülését követően sokáig nem volt eredményes, az előző fordulóban, az izlandi KR ellen a hatból két gólt is szerzett. Kulcsjátékosnak számít a mélységi szervező, Callum McGregor, aki a whoscored.com adatai szerint átlagosan 90 százalékos pontossággal passzol. És persze ki kell emelni a 22 éves francia csatárt, az előszeretettel a jobb szélről induló Odsonne Édouard-t, aki az előző évadban 45 tétmeccsen 28 gólt szerzett és 19 gólpasszt adott, az új idényben pedig négy mérkőzésen négy gól és egy gólpassz szerepel a neve mellett.

Édouard sok gólpassza arról is árulkodik, hogy kimondottan sok gólerős játékosa van a skót bajnoknak. Az előző idényben 19 Celtic-játékos szerzett gólt tétmeccsen, és öten is tíz gól fölött termeltek (a Ferencvárosnál ez a szám 16 és kettő).

A Celtic az előző BL-fordulóban 6–0-ra győzött. A glasgow-iak két gólt is szélről érkező beadás után szereztek, illetve kétszer is fejjel találtak be, míg egyszer a saját térfélről felívelt labdából. Neil Lennon csapata a bajnokságban két győzelemmel (Celtic–Hamilton 5–1 és Dundee United–Celtic 0–1) és egy döntetlennel kezdett (Kilmarnock–Celtic 1–1). Mind a három meccsén szerzett gólt, összesen hetet. Egyébként a legutóbbi 24 tétmeccsén mindig szerzett gólt a Celtic, legutóbb tavaly decemberben, a Kolozsváron játszott Európa-liga-mérkőzésen (2–0-s vereség) maradtak gól nélkül a skótok. Szóval meglehetősen nehéz lesz lehoznia kapott gól nélkül a meccset a Ferencváros védelmének, pedig a továbbjutás szempontjából ez kulcsfontosságú lenne.

A Celtic 6–0-s sikere az előző körből

A Celtic egyébként hét meccse veretlen,legutóbb februárban, éppen hazai pályán szenvedett 3–1-es vereséget az Európa-ligában a dán FC Köbenhavntól. Azóta csak felkészülési meccsen kapott ki: a BL-elődöntős Lyontól 2–1-re, a finalista PSG-től 4–0-ra. A Celtic az új bajnoki idényben szerzett hét góljából négyet jegyzett szélen vezetett támadásból: ebből kétszer a bal, egyszer a jobb oldalról laposan középre adott passzt váltotta gólra Édouard, Patryk Klymala pedig a felezővonalról kapott egy kiugratást a Hamilton ellen a jobb szélről lőtt góljánál. Ezek a játékhelyzetek a Celtic erősségei. Ugyanakkor kolozsvári tudósítónk, Boros Miklós arra hívta fel a figyelmet, hogy elsősorban balhátvéd poszton sebezhető a skót csapat.

„A CFR az előző idényben az El-ben és a BL-ben is pályára lépett a Celtic ellen, és mind a két sorozatban egyszer le tudta győzni a skót gárdát. Az El-ben a kolozsvári 2–0-s vereségnél a már továbbjutó skótok tartalékosan álltak fel, viszont a BL-ben Skóciában is kikaptak a Kolozsvártól 4–3-ra. Az első meccsen 4–2–3–1-es rendszerben álltak fel és a bal oldalon egyértelműen sebezhetőek voltak. A skóciai találkozón rendszert váltottak, három belső védővel futballoztak, de védekezésben a bal oldalon ugyanúgy akadtak problémáik és több nagy hibát is elkövettek, így kaphattak négy gólt” összegezte a tapasztalatait kollégánk.

Celtic–CFR 3–4

MIRE SZÁMÍTANAK A SKÓTOK?

A skótok szakvezetője, Neil Lennon nagyon óvatosan fogalmazott a Ferencváros elleni meccsel kapcsolatban, hangsúlyozta, hogy kiélezett mérkőzésre számít, olyan párharcra, ami előtt nehéz jóslatokba bocsátkozni. Ezzel együtt a szigetországi sajtóban megjelent fejtegetések természetesen leszögezik, akármilyen jó csapat is a Ferencváros, a Celticnek tovább kell jutnia.

„A Ferencváros – a nyilvánvaló erényei ellenére – olyan csapat, amelyet a Celtic le tud győzni – fogalmaz a GlasgowTimes. – Bármennyire is fegyelmezett és jól szervezett csapat a Ferencváros, az NB I-ben rendszeresen nem találkozik olyan képességű labdarúgókkal, mint McGregor, Elyounoussi vagy Édouard. Ráadásul hajlamos megküzdeni az olyan csapatokkal szemben, melyek sokat mozognak és hosszú labdákkal operálnak, mint például az MTK vagy a Mezőkövesd, utóbbi az előző idényben egyszer le is győzte a Ferencvárost (hazai pályán 3–0-ra – a szerk.). Ha a Celtic a képességeinek megfelelő ütemben és mozgékonysággal futballozik, akkor előbb-utóbb megtalálja a rést a Ferencváros védelmén és felül fog kerekedni.”

Ezzel együtt arra azért a GlasgowTimes is emlékeztet, hogy a CFR, az AEK vagy a Maribor (mindhárom csapat győzött már a korábbi években a Celtic ellen) is képes volt korábban meglepni a Celticet.

MIVEL SZEREZHET MEGLEPETÉST REBROV?

A kérdés már csak az, mivel lephetné meg Szerhij Rebrov a Celticet. Az biztos, hogy ez a mérkőzés számára is egy mestervizsga lesz, mert amikor erősebb kerettel rendelkező csapat az ellenfél, akkor kulcsszerepe lehet a taktikának, a felkészülésnek. Rebrov lehetőségeit erősen korlátozza, hogy minden jel szerint ezt a meccset is kénytelen lesz kihagyni a csapat egyik legjobbja, Olekszandr Zubkov, akinek a támadások mellett a védekezésben is jelentős feladat juthatna Elyounoussival szemben. Ráadásul a csapatkapitány Lovrencsics Gergő sem bevethető, így Botka Endrére hárulhat kiemelten fontos szerep a védelem jobb oldalán. Kulcskérdés lesz, hogy a várhatóan kezdő két szélső, Tokmac Nguen (akire nagyon készülnek a skótok, minden beharangozóban külön felhívják rá a figyelmet) és az új szerzemény,Myrto Uzuni milyen hatékonysággal tudja segíteni a védekezést.

Ahol Rebrov képes lehet váratlan húzásra, az a középpálya, a belső középpályások összetétele. AHaratin, Somália, Sigér Dávid, Laidouni sor ugyanis lehetőséget ad a variálásra, akár azon az áron is, hogy a védekezés és labdaszerzési hatékonyság érdekében nem két, hanem három belső, védekezőbb felfogású középpályással áll fel az FTC, így viszont a támadó Isael szorulhatna ki a kezdőből. Az eddigiek alapján persze nem ez tűnik valószínűnek, de ha vezetést tudna szerezni az FTC, akkor jó eséllyel jöhet ez a forgatókönyv (a Djurgarden ellen például Laidouni váltotta Isaelt).

Egy biztos, a Ferencvárosnak bravúr kell a továbbjutáshoz, nagy bravúr…

BAJNOKOK LIGÁJA
SELEJTEZŐ, 2. FORDULÓ

20.45:Celtic (skót)–FERENCVÁROS(Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik