Isztambul, Athén, London, Moszkva: a Bajnokok Ligája fővárosai

Vágólapra másolva!
2020.11.04. 14:30
null
2020-ban duplán is történelmet írt a Basaksehir: előbb megszerezte fennállása első török bajnoki címét, majd negyedik isztambuli csapatként elindulhatott a Bajnokok Ligájában (Fotó: AFP)
Hála a Basaksehir idei, történelmi török bajnoki címének, Isztambul lett az első város, amely négy különböző klubot delegált a Bajnokok Ligája főtáblájára. Megnéztük, hol akad még hasonlóan bőséges kínálat a BL-t megjárt futballcsapatokból.


ISZTAMBUL
Galatasaray (16 részvétel)
Besiktas (7)
Fenerbahce (6)
Basaksehir (1)

Törökországot hat különböző klub képviselte eddig a Bajnokok Ligája csoportkörében, ebből négyet Isztambul küldött az elitbe. A Galatasaray, Besiktas, Fenerbahce trió szereplése papírforma, a Bajnokok Ligájánál csupán két évvel idősebb török bajnoki címvédő Basaksehirt viszont annak ellenére sem láttuk jönni, hogy az elmúlt években kétszer is próbára tette magát a selejtezőkörben. Isztambul legjobb BL-eredménye egyébként a negyeddöntős részvétel, ezt kétszer a Galata, egyszer a Fener érte el. Az idei BL-újonc Basaksehirnek a részvétel örömén túl nem sok jót ígér a csoportkör, hiszen a Manchester Uniteddel, a PSG-vel és az RB Leipziggel hozta össze a véletlen. Utóbbi kettőtől egyformán 2–0-ra kapott ki, az angolokat pedig ma fogadja a Fatih Terimről elnevezett stadionjában.

ATHÉN
Olympiakosz (20)
Panathinaikosz (9)
AEK Athén (5)

A BL-főtábla athéni csapat nélkül olyan, mint a Barátok közt Berényiek nélkül: a huszonkilenc kiírásból mindössze négy idényben nem csendült fel a BL-himnusz a görög fővárosban. Nyolc szezonban két athéni résztvevő is akadt, míg a 2003–2004-es évadban az Olympiakosz, a Panathinaikosz és az AEK Athén egyszerre villantotta meg a görög klubfutball erejét – más kérdés, hogy mindhárom azonnal el is vérzett a csoportkörben. A legmesszebbre, a legjobb négy közé a Panathinaikosz merészkedett, 1996-ban, az Olympiakosz legjobb eredménye az 1999-es negyeddöntős szereplés. 2021 őszén csak az Olympiakosz van versenyben, s a csoportkör felénél az El-folytatást érő harmadik helyet foglalja el.

LONDON
Arsenal (19)
Chelsea (17)
Tottenham (5)

A korábbi negyven BL-részvételből mindössze négyszer nem élte túl a csoportkört a mindenkori londoni szereplő – ha innen nézzük, a brit főváros kihúzott derékkal és felemelt fejjel feszíthet a BL-molinó előtt. Ráadásul London az egyetlen város, amely egyszerre három csapatának szurkolhatott a sorozat egyenes kieséses szakaszában – a 2010–2011-es kiírásban. Ha azonban a végső győzelmek számát nézzük, inkább kesernyés az össz­kép: három elbukott döntő mellett egyetlen siker áll a dicsőséglistán – a Chelsea 2012-es diadala. És ha már Chelsea: a 2020–2021-es kiírásban egyedül a „kékek" képviselik Londont, s állnak két játéknap után négy ponttal az E-csoport élén.

MOSZKVA
CSZKA Moszkva (12)
Szpartak Moszkva (12)
Lokomotiv Moszkva (6)

A CSZKA már az „alakuló” Bajnokok Ligája-szezonban megmutatta magát, az első moszkvai továbbjutás viszont városi riválisa, a Szpartak érdeme, amely a Ferencváros első BL-szereplésének évében, 1995-ben jutott túl a csoportkörön, hogy aztán a legjobb nyolc között tisztelettudóan maga elé engedje a Nantes-ot. A negyeddöntős magasságba egyébként később a CSZKA is eljutott (a 2009–2010-es kiírásban), az elmúlt nyolc évben viszont még a csoportból sem ment tovább a város mindenkori próbálkozója. Idén a Lokomotiv a főtábla egyetlen moszkvai szereplője, és Marko Nikolics együttese eddig kifejezetten jól teljesít: három forduló után két ponttal áll az A-csoport harmadik helyén.

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2020. október 31-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik