Heynckes és a kupaéhség, Wenger és a mentális erő

Vágólapra másolva!
2013.02.19. 10:54
null
Schweinsteigerék már éhesek egy kupasikerre (Fotók: Reuters)
Arsene Wenger, az Arsenal menedzsere a hétvégi FA-kupa-búcsú ellenére meg van róla győződve, hogy csapata képes túljutni a Bayern Müchenen. Az esti Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő felvezető sajtótájékoztatóján Jupp Heynckes a bajorok sikeréhségéről beszélt, ugyanis két éve nem nyertek komoly kupát a müncheniek. A másik mai párharcban a Porto és a Málaga találkozik.

ARSENAL (angol)–BAYERN MÜNCHEN (német)

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat jut be a BL-negyeddöntőbe?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Az Arsenal számára létkérdés lehet a BL-továbbjutás kiharcolása, ugyanis az FA-kupát és a Ligakupát már biztosan nem nyerheti meg, a Premier League legelőkelőbb helyei pedig beláthatatlan messzeségbe kerültek. Ugyanakkor az aktuális formát tekintve a Bayern tűnik a párharc esélyesének, ráadásul az „ágyúsok" a legutóbbi két szezonban a sorozat ezen szakaszában búcsúztak. Arsene Wenger szerint csapata mentálisan és minőségileg is elég erős ahhoz, hogy túljusson a münchenieken.

„Fontos, hogy úgy álljunk hozzá, képesek vagyunk akár a végső győzelemre is, az odáig vezető úton viszont szembekerülhetünk kiváló együttesekkel. De bízom a játéktudásunkban és a mentális erőnkben! A null null jó eredménynek számítana egy hazai BL-meccsen, de mi támadó szellemű csapat vagyunk, ezért megpróbálunk gólokat szerezni és előnyt kiharcolni" – nyilatkozta Wenger, aki igencsak kiborult, amiért a média nagy része még a hétvégi FA-kupa-búcsúval, valamint lehetséges szerződéshosszabbításával foglalkozott.

WENGER KIBORULT: „MIÉRT NÉZ RÁM?" „MERT EZ A MAGA SAJTÓTÁJÉKOZTATÓJA!"

„Rendre eljutunk a Bajnokok Ligájában a legjobb tizenhatig, de most szeretnénk áttörést elérni. Erre kiváló alkalom a Bayern elleni párharc, hiszem, hogy erős csapatunk van" – jelentette ki az Arsenal menedzsere.

Nacho Monreal a BL-ben nem léphet pályára az Arsenalban, mivel a szintén elitligás Málagától érkezett. A másik balhátvéd, Kieran Gibbs sérült, így Wenger kényszerpályán mozog, várhatóan a nem teljesen egészséges Thomas Vermaelent veti be. A támadósorban pedig a Theo Walcott, Lukas Podolski, Santi Cazorla hármas kaphat szerepet. A Bayernben Javi Martínez ugyan kihagyta a Wolfsburg elleni meccset, de Londonban valószínűleg bevetésre kerül. Claudio Pizarro és Holger Badstuber ellenben hiányozni fog, míg Jérome Boateng az eltiltását tölti.

Podolski 2006 és 2009 között játszott a Bayernben
Podolski 2006 és 2009 között játszott a Bayernben

A Bayern az előző öt, angol klub ellen megvívott, kieséses rendszerű kupacsatájából négy alkalommal továbbjutott. Ami a mostani két felet érinti, 2000–2001-es BL-középdöntőben Londonban ikszeltek a csapatok (2–2), Münchenben a németek nyertek 1–0-ra. A 2004–2005-ös BL-nyolcaddöntőben is a Bayern ment tovább (3–1, 0–1). Érdekesség, hogy az Arsenal nem tudott győzni a legutóbbi nyolc idegenbeli BL-fellépésén a kieséses szakaszban (hét vereség mellett egy döntetlen a mérlege) – már csak emiatt is kulcsfontosságú lesz számára az esti hazai találkozó.

„Kupamérkőzésen borulhat a papírforma, a józan logika szerint ugyanakkor az Arsenal nem veheti fel a versenyt a Münchennel – utalt a nyári menedzserváltás növekvő esélyeire Csernai Pál, a bajorok korábbi edzője a Nemzeti Sportnak. – Ha a közelmúlt eredményeit vesszük alapul, óriási a differencia a két gárda között. A Bayern a Bundesligában szárnyal, listavezető, idei öt bajnoki mérkőzésén egyetlen gólt sem kapott, az angol együttes sorozata viszont nem ennyire egyhangú. A mostani az utóbbi évek leggyengébb Arsenalja, amelynek a Premier League-ben a Bajnokok Ligája-indulást érő negyedik helyért is harcolnia kell. Tisztelet és elismerés illeti Arsene Wengert, ám kiderült, hogy ő nem képes arra, amire a Manchester United élén Sir Alex Ferguson, aki időről időre bajnokcsapatot épít. Ebben jelentős szerepe van annak, hogy az Arsenalt elhagyják a klasszisok – az utolsó Robin van Persie volt, aki éppen Manchesterbe igazolt. Ahol nincs siker, oda nem szerződnek a sztárok."

Utóbbi kijelentés rövid távon akár a Bayernre is igaz lehet, Jupp Heynckes azonban megszakítaná a két éve tartó ínséges időszakot:

„Szerintem tavaly nem futottunk rossz szezont, de egy Bayern-szintű csapatnál ha nem nyersz trófeát, joggal lehetnek elégedetlenek. Idén változtattunk a védekezésünkön, nálam minden futballistának egyformán meg kell tanulnia támadni és védekezni. Két éve nem nyertünk trófeát – kezdenünk kellene ezzel valamit" – adta ki a jelszót a német szakember.

„A játékosokban megvan a kellő sikeréhség és motiváció, ez fontos az előrelépéshez. Ezt már megmutattuk idén a bajnokságban, a kupában és a BL-ben is – ám az utóbbi egy másik nívót képvisel, így tőlünk is még többre lesz szükség. Az Arsenalnak nagyon erős a támadójátéka, ezért jól kell zárnunk hátul. Wenger együttesének megvan a sajátos stílusa, előre nem tudok kívánatos eredményt mondani, de szerintem képes lehetünk idegenben is nyerni" – tette hozzá a Bayern mestere.

PORTO (portugál)–MÁLAGA (spanyol)

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat jut be a BL-negyeddöntőbe?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A Porto a jelek szerint nem az őrült költekezésben és nem is az utánpótlás fejlesztésében, hanem a megfigyelői rendszerben látja a megoldást. A Málaga elleni BL-nyolcaddöntőre készülő klub általában remek és olcsó dél-amerikai játékosokat szerződtet, akiket aztán jó pénzért továbbad.

Elég csak megemlíteni, hogy az elmúlt években Lucho González, Hulk, Radamel Falcao, Lisandro López, Diego, Luís Fabiano, Anderson vagy Pepe is itt játszott. Az említettekben közös, hogy azóta jó pénzért elhagyták a klubot (Lucho González később visszatért), távozásuk mégsem törte meg a sikersorozatot.

Ami szintén lényeges, a Porto üzletpolitikája nem csak ahhoz elég, hogy Portugáliában helytálljon, mivel a csapat rendszeres BL-résztvevő és a nemzetközi fronton is eredményesen szerepel. Az általunk vizsgált időszakban a hét bajnoki cím és a négy kupagyőzelem mellett Bajnokok Ligáját, Európa-ligát és Interkontinentális Kupát is nyert.

A Málaga elleni hazai meccsen két kolumbiai játékosra érdemes figyelni: a huszonhat éves csatárra, Jackson Martínezre és a huszonegy éves szélsőre, James Rodríguezre. Előbbi a múlt nyáron érkezett, idénybeli tizenkilenc bajnokiján húsz gólt szerzett, de háromszor a BL-ben is betalált. Rodríguez bő két és fél éve a Porto játékosa, de ha hinni lehet a sajtóértesüléseknek, már nem sokáig. A hírek szerint több csapat, köztük a Manchester United is élénken érdeklődik iránta, így a nyáron jó pénzért válthat.

A Málaga közben a BL-veretlensége megőrzésére törekszik, ami azért is nagy szó, mert idén debütált a sorozatban. A spanyol csapat ugyanakkor a legutóbbi tizenkét idegenbeli európai kupameccse közül éppen egy portugáltól kapott ki egyedül (még a 2002–2003-as UEFA-kupában a Boavistától).

„Száznyolcvan perc alatt sok minden történhet. A Porto jó csapat, de mi is sokat fejlődtünk a BL-meccsek során, és egy szintre értünk velük. Biztos vagyok benne, hogy a visszavágón fog eldőlni a párharc sorsa. Fantasztikus show-ra van kilátás két támadó felfogású gárda között. Nem fogunk változtatni a stílusunkon. Júlio Baptista már játszott valamennyit az elmúlt meccseken, meglátjuk, ezúttal mennyit fog bírni" – nyilatkozta Manuel Pellegrini, a Málaga vezetőedzője, aki nem számíthat Eliseura és Jsús Gámezre sem, ugyanakkor visszatérhet az együttesbe Martín Demichelis.

TOVÁBBI MENETREND
2013. február 20.
Galatasaray (török)–Schalke 04 (német) 20.45
AC Milan (olasz)–Barcelona (spanyol) 20.45

MÁR LEJÁTSZOTTÁK
Celtic (skót)–Juventus (olasz) 0–3
Valencia (spanyol)–Paris Saint-Germain (francia) 1–2
Sahtar Doneck (ukrán)–Borussia Dortmund (német) 2–2
Real Madrid (spanyol)–Manchester United (angol) 1–1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik