Harc a sajtért – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2022.08.02. 22:47


A Bajnokok Ligája harmadik selejtezőkörében lép pályára a Ferencváros a Qarabag ellen Bakiban. Az azeri bajnok a lengyel Lech Poznan és a svájci FC Zürich elbúcsúztatásával jutott a harmadik fordulóba. Utólag könnyű okosnak lenni, de mindkét csapat erősebbnek tűnik a Fradi által a selejtezőben kiejtett kazah Tobolnál, sőt a szlovák Slovannál is. Az erőviszonyokra jobban rávilágít, hogy az azeri bajnok az utóbbi nyolc idényben hatszor szerepelt az Európa-liga csoportkörében, egyszer az Európa-konferencialigáéban (mi több, csak ki-ki meccsen esett ki az Olympique Marseille-jel szemben), egyszer a BL-ében (2017–2018), ez pedig a Ferencváros közelmúltbeli kupateljesítményénél is jobb (a jelenlegi sorozatot még nem számítottuk be).

Többször leírtuk, a játékoskeretek értéke azért némiképp beárazza az esélyeket. Azért csak némiképp, mert ha a magyar együttes értéke volt alacsonyabb, abban bíztunk, a pályán mégsem a pénz játszik… Jelen esetben a Ferencváros értéke mintegy harmincmillió euróval több a Qarabagénál – mégsem írhatjuk, hogy a papírforma alapján a zöld-fehérek az esélyesek, s a közelmúlt nemzetközi kupaszerepléseit vizsgálva azt sem, hogy a mieink rutinosabbak. Ami előnyt jelenthet, hogy a hazaiak talán két legjobb futballistája, a brazil Kady és a honosított brazil, Richard Almeida sárga lapjai miatt nem léphet pályára, ahogyan sérülése következtében a kolumbiai Kevin Medina sem.

Mégis azt vallom, ha a Ferencváros az elmúlt kupamérkőzéseken mutatott formáját hozza – különösen a Tobol elleni itthoni és a Slovan elleni pozsonyi játékot –, nem lehet baj. A Sztanyiszlav Csercseszov edző keze alatt egyre inkább összeérő csapat a szlovák fővárosban az egy góllal elveszített első meccs után olyan példás fegyelmezettséggel futballozott, hogy azt a 2021–2022-es idényben a BL csoportkörébe bejutó bármelyik együttes megirigyelhette volna.

Ez azonban a múlt, a jövő a Qarabag elleni két találkozó. S bár a sport világában – ez a labdarúgásra különösen igaz – nem szeretnek elébe menni az eseményeknek, ne feledkezzünk meg arról, hogy Nyonban kedden sorsoltak, s ha úgy – azaz jól – alakul, a BL playoffkörében a Fradi a moldovai Sheriff Tiraspol és a cseh Plzen párharcának továbbjutójával mérkőzhetne. Tehát a csoportkörhöz nem kellene ritkán látható bravúr.

De egyelőre nem tartunk ott, hogy a sajt a fradisták szájában van.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik