Guardiola formajavulást vár a Barcelonától

Vágólapra másolva!
2010.02.23. 12:43
null
Josep Guardiola, a Barcelona vezetőedzője beismeri, a stuttgarti tréner legutóbb meglepte (Fotó: Action Images)
Josep Guardiola, a Barcelona vezetőedzője úgy véli, tanítványai Európa egyik legjobb klubjával néznek farkasszemet ma este Stuttgartban a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, és a legutóbbi két hazai bajnokin nyújtott teljesítményük semmire sem lehet elég – legfeljebb a kiesésre. A vendégeknél még nem dőlt el, hogy a kisebb sérülésből lábadozó Xavi, Dani Alves és Zlatan Ibrahimovic közül valaki vállalhatja-e a játékot; utóbbit a német Kicker a kezdő tizenegybe várja, de a katalán Sport is bevethetőnek ítéli.

Josep Guardiolának legalább két jó oka van arra, hogy óvatosan kezelje a Stuttgart elleni esti erőpróbát. Az egyik, hogy annak idején (1991-ben) a Barcelona játékosaként német klubok (Rostock, Kaiserslautern) ellen játszotta az első négy európai kupamérkőzését, és idegenben mindkétszer vesztes csapat tagja volt.

A másik – és ez a közelebbi élmény –, hogy csapata a tekintélyt parancsoló eredmény (4–0) dacára rosszul futballozott a hétvégén, és nem más minősítette a „Guardiola-éra legrosszabb mérkőzésének” a Racing Santander elleni bajnokit, mint Johan Cruyff, a Barca élő legendája.

„Szinte teljesen igaza van – ismerte el a kritika jogosságát Guardiola. – Ha valaki bajnok akar lenni, annak jobban kell teljesítenie, ezzel én már a meccs előtt tisztában voltam, és persze utána is. Johan véleménye mindig inspirált: ha ő nincs, talán én sem vagyok most a Barca edzője."

„Nagyszerű, hogy rúgtunk négy gólt a Racingnak, de ez önmagában nem elég ahhoz, hogy versenyképesek legyünk a német futballal – folytatta a katalánok vezetőedzője. – Tudjuk, hogy az átlagos teljesítmény nem elég a negyeddöntőbe kerüléshez, ahhoz a legjobb formánkat kell nyújtanunk."

SZAVAZÁS

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Guardiola felidézte a tavaly ilyenkor a Lyon ellen vívott BL-párbajt, s annak első, a csapatát igencsak próbára tevő idegenbeli nyitányát (1–1) igen tanulságosnak minősítette. Megfelelőnek például arra, hogy emlékeztesse embereit: az „úgyis mindent megnyerünk" mentalitás nagy veszélyt rejt magában, különösen a sokra tartott csapatok temetőjének is minősíthető BL-nyolcaddöntőben.

A Barcelona trénere ejtett néhány szót Christian Grossról, a Stuttgart vezetőedzőjéről is, aki a legutóbbi kiírásban a svájci FC Basel szakmai irányítójaként képes volt BL-csoportmeccsen pontot szerezni (1–1) a Camp Nouban (a bázeli találkozó 5–0-s Barca-diadalt hozott).

„Nem szabad elfelejtenünk, hogy amióta Gross az edző, a Stuttgart mind a szerzett gólok, mind az eredmények tekintetében meggyőző számokkal dicsekedhet. Arról nem is beszélve, hogy kollégám a Basel edzőjeként szerzett nekem néhány meglepetést. Szóval Európa egyik legjobb együttese ellen játszunk."

A megdicsért Christian Gross a közkeletű igazságban bízik, miszerint a kisebb klubok rendszerint felnőnek a nagy feladatokhoz, „márpedig a Barcelona pillanatnyilag a világ legjobb csapata, különösen a védekezés és a támadás közötti átmenet gyors lebonyolításában erős". A VfB trénere szerint „a keddi kihívást az teszi nehézzé, hogy higgadtnak kell maradni egy olyan mérkőzésen, amely amúgy igen-igen feldobja a játékosokat".

Gross jelezte, futballistái közül a Barcától kölcsönkapott Alekszandr Hleb az egyik legmotiváltabb, ő az utóbbi napokban sok értékes belső információval látta el a gránátvörös-kékekkel kapcsolatban.

Lionel Messiről sok titkot nem árulhatott el, hiszen az argentint mindenki jól ismeri; azt is tudják például, hogy ebben a szezonban még csak két BL-találatot szerzett – de azt is, hogy Messit a saját gólok motiválják a legkevésbé.

„Csak a továbbjutás számít – mondta a papírformának megfelelően a csatár –. Ennek kulcsa pedig az, hogy az első mérkőzésen nem szabad hibázni, nem szabad túlságosan belefeledkezni a játékba, vagyis nem szabad megőrülni, hiszen lesz egy visszavágó is."

A Racing elleni hétvégi bajnokival, a kritikákkal kapcsolatban Messi így vélekedett: „Nem tudom, tényleg az volt-e a legrosszabb meccsünk mostanában. Talán valóban nem játszottunk olyan jól, mint szoktunk, de legalább nyertünk, nem úgy, mint egy héttel korábban az Atlético ellen. Hosszú heteken át jól ment a játék, ám a hullámvölgyek bennünket sem kerülhetnek el."

A Barca a sérült Éric Abidal és Seydou Keita nélkül érkezett Stuttgartba, Xavi, Dani Alves és Zlatan Ibrahimovic azonban nem teljesen egészségesen is ott van a többiekkel – játékukról Guardiola később dönt. Utóbbit német források a kezdő tizenegybe várják, míg a katalán Sport a svéd bevetése mellett Alvesével is számol. A VfB-ben Arthur Boka a vállsérülése miatt biztosan nem kap szerepet, Sami Khedira combja azonban meggyógyult, a fiatal középpályás így ott lesz a pályán.

A két csapat legutóbb a BL 2007–2008-as csoportkörében találkozott, akkor a Barcelona oda-vissza megverte a sváb csapatot (2–0, 3–1). Egyéb statisztikák is a Barca sikerét ígérik: a katalánok legutóbbi hat németországi túrájának mérlege abszolút pozitív (négy győzelem, két döntetlen), és immár kilenc meccse tart a BL-beli idegenbeli veretlenségük is.

BAJNOKOK LIGÁJA 
A 8 közé jutásért, első mérkőzés
VFB STUTTGART (német)–FC BARCELONA (spanyol), 20.45 – TV2, élő
Stuttgart. V: Kuipers (holland)
A várható kezdőcsapatok:
STUTTGART: Lehmann – Celozzi, Tasci, Delpierre, Molinaro – Träsch, Khedira – Gebhart, Hleb – Marica, Pogrebnjak
BARCELONA: Víctor Valdés – Puyol, Márquez, Piqué, Maxwell – Busquets, Y. Touré, Iniesta – Messi, Ibrahimovic, Henry
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik