Foci a barátságért: 16 ország fiataljai utazhatnak a BL-döntőre

Vágólapra másolva!
2014.03.31. 16:06
null
A 2013-as, londoni rendezvényen Magyarországot a Vasas Kubala Akadémia fiataljai képviselték
A Gazprom, az UEFA Bajnokok Ligája hivatalos szponzora megkétszerezte a „Foci a barátságért" társadalmi támogató programjában résztvevő országok számát. 2014-ben 16 ország gyermek futballcsapatainak 12 és 14 év közötti játékosai vehetnek részt a kezdeményezésben Bulgária, az Egyesült Királyság, Fehéroroszország, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország, Oroszország, Portugália, Szerbia, Szlovénia, Törökország és Ukrajna képviseletében.

A „Foci a barátságért” programot a „Gazprom a gyermekekért” program keretein belül valósítják meg. A kezdeményezés fő célja, hogy a fiatalokat olyan fontos értékek tiszteletére nevelje, mint más nemzetek és kultúrák, az egyenlőség tisztelete, ezen felül feladata, hogy a sport segítségével hívja fel a gyerekek figyelmét az egészséges életmódra.

„A Foci a barátságért kezdeményezés, mint a Gazprom többi szociális projektje, arra szolgál, hogy a fiatalabb generációt a kölcsönös tisztelet szellemiségére nevelje. Számunkra ez elsősorban egy szebb jövőhöz való hozzájárulást jelent. Vállalatunk programjainak célja, hogy a gyerekeket egészséges életmódra neveljük, emellett pedig megadjunk nekik minden lehetőséget a harmonikus fejlődéshez. Úgy gondoljuk, a Foci a barátságért program már eddig is hozzájárult ezen célok eléréséhez” – mondta Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatóságának elnöke.

Ebben az évben a „Foci a barátságért” program legfontosabb eseménye a Gyermek Futballcsapatok II. Nemzetközi Fóruma lesz, melyet május 23-25. között rendeznek meg Lisszabonban, az UEFA Bajnokok Ligája 2014-es döntőjével egy időben. A fórum zárásaként az ifjú küldöttek részt vesznek a BL-döntőn, az Estádio da Luzban.

A fórum fővédnöke a német labdarúgó-legenda, Franz Beckenbauer. A rendezvényen 16 ország küldöttei gyűlnek majd össze, hogy megvitassák, milyen módon lehet eredményesen hirdetni a „Foci a barátságért" program alapelveit: a tradíciót, békét, barátságot, győzelmet, egészséget, egyenlőséget, sportszerűséget és elhivatottságot.

„Az ötlet, hogy fórumot szervezzünk focirajongó gyerekek számára, együtt hirdetve a sport és a program által képviselt egyetemes értékek jelentőségét, már tavaly is bizonyította fontosságát. Az előző év eredményességét alapul véve elmondhatjuk, hogy nagy érdeklődés övezi a programot, amit az is tökéletesen igazol, hogy megduplázódott a résztvevő országok száma. Azok a gyerekek, akik részt vettek a tavalyi fórumon, szószólói lettek a toleranciának, az egyenlőségnek, az egészséges életmódnak. Ez azt jelenti, hogy a világ a focinak köszönhetően egy kicsit tényleg kedvesebbé, egészségesebbé és toleránsabbá válhat. Mi legalábbis mindent megteszünk majd ezért azokkal az ifjú atlétákkal, akik részt vesznek a programban” – mondta Franz Beckenbauer.

A program hazai médiatámogatói a Nemzeti Sport Online, a Képes Sport és a Sport TV.

A Foci a barátságért program hivatalos honlapja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik