Ezt üzente a Bayern az Arsenalnak az (újabb) 5–1 után

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.02.16. 11:24
null
Az Arsenal egymást követő második alkalommal kapott ki 5–1-re a Bayern vendégeként (Fotók: AFP)
Szerdán folytatódott a labdarúgó Bajnokok Ligája 2016–2017-es kiírásának egyenes kieséses szakasza: a nyolcaddöntő első mérkőzésén a Bayern München 5–1-es verést mért az Arsenalra, míg a Real Madrid hátrányból felállva 3–1-re legyőzte a Napolit. Statisztikai érdekességeknek ezúttal sem voltunk híján, alábbi írásunkban javarészt ezekből szemezgettünk, továbbá megmutatjuk, mit üzentek a bajorok az „ágyúsoknak” a kiütéses győzelem után.

Először foglalkozzunk a Bayern München–Arsenal mérkőzéssel, amelyen a németek 29 év és 173 nap átlagéletkorú kezdőcsapattal léptek pályára, ami 2005 novembere óta (Rapid Wien, 4–0) a bajorok legidősebb kezdő tizenegye volt a BL-ben. A Bayern akkor a Kahn – Ismaël, Lúcio, Demichelis – Sagnol, Deisler, Karimi, Zé Roberto, Lizarazu – Makaay, C. Pizarro összeállításban szerepelt. (A bécsi együttesben Korsós György kezdőként, Garics György csereként kapott lehetőséget.)

Ha már Oliver Kahn szóba került: Philipp Lahm a 103. BL-meccsén lépett pályára a Bayern München mezében, ezzel utolérte a legendás kapust a házi örökranglista élén. Volt klubtársuk, Roy Makaay (29) közben már csak egy találattal előzi meg Arjen Robbent (28) a Bajnokok Ligájában szerzett gólok számát tekintve. A hollandok különversenyében rajta kívül Patrick Kluivert is 29 gólos a sorozatban, míg Ruud van Nistelrooy 56-tal fejezte be a pályafutását.

A Bayern sorozatban a 16. hazai BL-mérkőzését nyerte meg – ebből a hetediket az egyenes kieséses szakaszban, ami rekord a kupa történetében –, ez idő alatt pedig 58–9-es gólkülönbséggel büszkélkedhet. Az Arsenal a legutóbbi hat BL-szezonban a nyolcaddöntő első felvonását mindig elveszítette, olyan viszont most először fordult vele elő a Bajnokok Ligájában, hogy tíz perc leforgása alatt három gólt kapott.

Alexis Sánchez már 12 találatnál jár az első számú európai kupasorozatban, ezzel maga mögé utasította Arturo Vidalt (11) a chilei játékosok örökrangsorában. Robert Lewandowski a legutóbbi 12 hazai BL-mérkőzésén 14-szer volt eredményes.

„Jövőre ugyanez?” – tette fel a költői kérdést a Bayern München a hivatalos Twitter-csatornáján, miután a két csapat egymást követő második összecsapása is 5–1-es eredménnyel zárult az Allianz Arénában.



És egy adat, amely sokat elárult a találkozó képéről: a két gólt és egy asszisztot jegyző Thiago Alcántara 36 sikeres passzt adott a támadóharmadban, míg az Arsenal játékosai együttvéve 37-et.

BAYERN MÜNCHEN–ARSENAL 5–1

A játéknap másik mérkőzésén a Real Madrid hazai pályán 3–1-re legyőzte a Napolit. A vendégek Lorenzo Insigne révén már a 7. percben megszerezték a vezetést, ez volt a legkorábban esett gól 2007 októbere óta, amit a királyiak a Santiago Bernabéu Stadionban kaptak a BL-ben.

Aztán a házigazdák Karim Benzema jóvoltából egyenlítettek, aki sorozatban a negyedik meccsén talált be a Bajnokok Ligájában, amelyben már összesen 51 gólnál jár, ezzel maga mögé utasította honfitársát, Thierry Henryt (50), és már csak Cristiano Ronaldo (95), Lionel Messi (93), Raúl (71) és Van Nistelrooy (56) van előtte.

Karim Benzema most már egyedüli franciaként a BL történetének legeredményesebb játékosa
Karim Benzema most már egyedüli franciaként a BL történetének legeredményesebb játékosa

A Real Madrid aztán a második félidő elején Toni Kroos révén fordított, aki a 31. BL-meccsén volt először eredményes a blancóknál. A gólpasszt Cristiano Ronaldótól kapta, a portugál aranylabdásnak ez már az ötödik asszisztja volt ebben az idényben a Bajnokok Ligájában, ami egyéni csúcs.

Sergio Ramos 97.-szer lépett pályára a legrangosabb európai kupasorozatban a Real színeiben, ezzel utolérte Gutit, és a királyi klub játékosai közül már csak Iker Casillas (150), Raúl (130) és Roberto Carlos (107) előzi meg.

A madridiak 3–1-re megnyert első mérkőzés után az eddigi hat alkalomból csak kétszer jutottak tovább az európai kupákban – először 1982-ben az Újpest, majd 2003-ban a Manchester United ellen.

REAL MADRID–NAPOLI 3–1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik