Európai Szuperkupa: A Bayern a világ legerősebb csapata – Matthäus

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2020.09.23. 17:40
null
Matthäus a koronavírus-járvány miatt nem Budapesten nézi meg a csütörtöki Bayern München–Sevilla mérkőzést (Fotó: Imago Omages)
A 150-szeres német válogatott Lothar Matthäus sosem látott még a maihoz fogható Bayern Münchent, és biztos benne, hogy a budapesti Szuperkupa-mérkőzésen a Sevilla sem tudja megállítani.

Ha valaki jól ismeri a budapesti Szuperkupa-mérkőzés német csapatát, a BL-címvédő Bayern Münchent, az Lothar Matthäus. A korábbi világbajnok és Európa-bajnok, aranylabdás, hétszeres német bajnok, háromszoros Német Kupa-győztes, valamint kétszeres UEFA-kupa-győztes labdarúgó éveken át volt a bajorok játékosa. Több mint négyszáz mérkőzésen viselte a müncheniek mezét, kapcsolata a mai napig szoros a klubbal. A profi pályafutása után edzőként dolgozó, 2004 és 2005 között a magyar válogatottat is irányító szakember az utóbbi években hazájában televíziós szakkommentátorként tűnik fel a képernyőn, így hivatalból is kívülről fújja a Bayern taktikáját. Matthäus ezekben a napokban külföldön tartózkodik, ezért nem lesz ott a csütörtök este 21 órakor rendezendő Szuperkupa-meccsen.

LOTHAR MATTHÄUS
Született:  1961. március 21., Erlangen (Nyugat-Németország)
Nemzetisége: német
Posztja: középpályás, söprögető
Válogatottság/gól: 150/23 (1980–2000)
Klubjai játékosként: Herzogenaurach (német, 1978–1979; 2018), Mönchengladbach (német, 1979–1984), Bayern München (német, 1984–1988; 1992–2000), Internazionale (olasz, 1988–1992), MetroStars (amerikai, 2000)
Csapatai edzőként/szövetségi kapitányként: Rapid (osztrák, 2001–2002), Partizan (szerb, 2002–2003), Magyarország (2004–2006), Atlético Paranaense (brazil, 2006), Salzburg (osztrák, másodedző, 2006–2007), Maccabi Netanya (izraeli, 2008–2009), Bulgária (2010–2011)
Legnagyobb sikerei játékosként: vb-győztes (1990), Eb-győztes  (1980), 2x UEFA-kupa-győztes  (1991, 1996),  7x német bajnok   (1985, 1986, 1987, 1994, 1997, 1999, 2000), olasz bajnok (1989), 3x Német Kupa-győztes   (1986, 1998, 2000), 3x német Ligakupa-győztes      (1997, 1998, 1999),   német Szuperkupa-győztes  (1987), olasz Szuperkupa-győztes   (1989),  aranylabdás   (1990),  FIFA Év játékosa (1991)
Legnagyobb sikerei edzőként: szerb bajnok (2003), osztrák bajnok (2007)

„Az eredeti terv az volt, hogy ott leszek Budapesten, ám a koronavírus-járvány miatti intézkedések keresztülhúzták a számításaimat – mondta szerda délután a Nemzeti Sportnak Lothar Matthäus. – Ezekben a napokban Észak-Olaszországban vagyok, Tirolban járom a hegyeket. Úgy terveztem, hogy a Szuperkupa-mérkőzés idején már a magyar fővárosban leszek, ám a koronavírus-járvány okozta előírások miatt meglehetősen körülményes lenne hazautazni, teszteket kellene csináltatni, karanténba vonulni, így inkább úgy döntöttem, maradok Olaszországban. Itt, a hegyekben alig találkozom emberekkel. Egyszerűen imádom a természetet. Reggel felkelek, kerékpározom a hegyi utakon, ha elfáradok, leülök a fűbe, nem csinálok semmit, csak sportolok, és jól érzem magam.”     

A Lothar Matthäust is foglalkoztató német Sky televíziós csatorna természetesen közvetíti a csütörtöki összecsapást, ám a korábbi kiválóságtól megtudtuk, a meccset normál esetben egyórás felvezető műsor előzné meg, majd a lefújás után újabb hatvan perc elemzés következne – csakhogy a vírus miatt minden megváltozott. A kedvcsináló és az értékelés is rövidebb lesz, mert a tekintélyes német szaklap, a Kicker beszámolója szerint a koronavírus-helyzetre való tekintettel a televíziós társaság nem küld munkatársakat Budapestre.

„Pedig ha eljöttek volna, és én is itt vagyok, szívesen megmutattam volna nekik a várost, ahol új otthonra leltem – sóhajtott Matthäus. – De sajnos így hozta az élet. Úgy alakult, hogy a csütörtöki meccset Olaszországban nézem, s a televízió képernyője előtt drukkolok a bajoroknak.”  

Az 59 éves korábbi labdarúgó remekül ismeri a Bayern Münchent, és a Sevilla elleni összecsapás előtt is véleményt formált korábbi együtteséről. Ahogy Matthäus fogalmazott: kedvenc csapatáról órákon át tudna mesélni, a játékát elemezni, s részletezni, hogy kinek mi az egyénre szabott feladata – de mindennél előrébb valónak tartja, mennyire egységes napjaink Bayernje.

23  
éves volt a korábbi Aranylabdás, amikor a Bayern Münchenhez szerződött, ahol egy csapásra húzóemberré vált, és az öltözőben is hangadó lett
 7 
Bundesliga-elsőséget szerzett a Münchenben eltöltött évek alatt, először 1985-ben, utoljára 2000-ben emelhette magasba a bajnoki címért járó trófeát
410  
mérkőzésen húzta magára a bajorok mezét, ezeken nem kevesebb, mint száz gólt szerzett és ötven gólpasszt osztott ki

„Ha otthon vagyok Németországban, gyakran kimegyek az edzőközpontba – ismerte el.  – Nyugodtan mondhatom, sosem láttam még ilyen erős Bayern Münchent, mint a mostani. Az edzéseken a futballisták fülig érő szájjal végzik a gyakorlatokat, látszik rajtuk, hogy duzzadnak az erőtől és az önbizalomtól. Márpedig ha valaki, én jól tudom, milyen az, ha valaki kellő magabiztossággal várja a rá váró kihívásokat, hiszen mégiscsak nyertem világbajnokságot és néhány bajnoki címet. A futballisták ilyenkor nem félnek semmitől, a betonfalnak is nekimennének. A mostani Bayern nagyon egyben van, erőt sugároz a csapat, de ez az egész klubra érvényes. A szervezettség mindig is jellemző volt az egyesületre, ám az utóbbi időben mintha ezen a téren is még előrébb lépett volna. És ahogy hallom, az öltözői hangulat sem volt még sosem ilyen jó.”     

Matthäus (jobbra) maga is játszott a Bayernben, amely szerinte még sosem volt olyan erős, mint ma (Fotó: AFP)
Matthäus (jobbra) maga is játszott a Bayernben, amely szerinte még sosem volt olyan erős, mint ma (Fotó: AFP)

Matthäus szerint a bajorok nem bukhatják el a csütörtöki mérkőzést. Már csak azért sem, mert a Bayern München az augusztus 23-i lisszaboni Bajnokok Ligája-döntőben győztes gólt szerző – ugyanakkor házi karanténba kényszerülő – Kingsley Coman kivételével a legerősebb keretével érkezik Budapestre. A Puskás Arénában ott lesz többek között Neuer, Lewandowski, Thomas Müller és Gnabry is. A Bundesliga 1. fordulójában látott, Schalke elleni 8–0-s bajor győzelem Matthäust csak tovább erősítette abban a hitében, hogy a Szuperkupa is Münchenbe kerül.

Matthäus nemrég ott volt a 75 éves 
Franz Beckenbauer születésnapi partiján
Matthäus nemrég ott volt a 75 éves Franz Beckenbauer születésnapi partiján

„Lenyűgöző volt a Schalke elleni mérkőzés – folytatta a 150-szeres német válogatott rekorder. – A csapat gyakorlatilag ott folytatta, ahol az előző idényt a Bajnokok Ligája-győzelemmel befejezte. Az is igaz, hogy a játékosok tizenkét napra mehettek el a családjaikkal pihenni, ennyi idő alatt meg képtelenség leereszteni. A futballisták fizikailag remek állapotban vannak, mentálisan sosem voltak ennyire jók, a Sevilla ellen is alighanem az első perctől a kezükbe veszik az irányítást. Élvezet nézni a játékukat, nem félnek senkitől és semmitől.” 

Lothar Matthäus a közelmúltban Németországban is járt, hiszen Franz Beckenbauer szeptember 11-én töltötte be 75. életévét. Korábbi játékosa nemcsak telefonhívással vagy szöveges üzenettel köszöntötte egykori mesterét, a meglepetéspartiján is ott volt.

„A születésnapi köszöntést a Bayern München szervezte. Negyvenöt fő volt hivatalos, a családtagok és a barátok legszűkebb köre. A klub alkalmazottai csodás video-összeállítást készítettek a Császárnak, régi felvételek peregtek, öröm volt nézni ezeket a képsorokat. Franz Beckenbauerrel egyébként is tartjuk a kapcsolatot. Havonta többször beszélünk telefonon, a szombati meglepetésbuli előtt a péntek estét is együtt töltöttük, tizenegykor még egy étteremben üldögéltünk. Sokat beszélgettünk a mostani csapatról is. Abban mind a ketten egyetértettünk, hogy a mostani Bayern München a világ legerősebb csapata.”  

Az FC BAYERN MÜNCHEN KERETE AZ EURÓPAI SZUPERKUPA-MÉRKŐZÉSRE
Kapusok:
Manuel Neuer, Sven Ulreich, Alexander Nübel
Védők: Jerome Boateng, Alphonso Davies, David Alaba, Niklas Süle, Chris Richards, Lucas Hernández, Benjamin Pavard
Középpályások: Joshua Kimmich, Javi Martínez, Corentin Tolisso, Adrian Fein, Leon Goretzka, Jamal Musiala, Timothy Tillman, Mickaël Cuisance
Támadók: Serge Gnabry, Leroy Sané, Joshua Zirkzee, Thomas Müller, Robert Lewandowski

EURÓPAI SZUPERKUPA
CSÜTÖRTÖK
21.00:Bayern München (német)–Sevilla FC (spanyol) (Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik