Csoportgyőzelem nélkül az első kalapos csapatok a BL-ben. Meglepetés?

Vágólapra másolva!
2017.12.07. 12:40
null
Cristiano Ronaldóék a Tottenham mögött végeztek a második helyen (Fotó: AFP)
Szerdán véget ért a Bajnokok Ligája csoportköre, amelyben egyetlen első kalapos együttesnek sem sikerült megnyernie a saját kvartettjét. De vajon meglepetés ez?

 

A Bajnokok Ligája csoportkörének sorsolása előtt a BL-címvédő és a hét legrangosabb európai bajnokság aranyérmese kerül az első kalapba, viszont mivel a BL-ben is győztes Real Madrid lett a spanyol bajnok, ezért ezúttal a nyolcadik bajnokság képviselője is ide került.

A királyi gárda mellett a Bayern München, a Chelsea, a Juventus, a Benfica, a Monaco, a Szpartak Moszkva és a Sahtar Doneck várta az első kalapból a sorsolást.

E csapatok közül egyik sem tudta megnyerni a csoportját, a Szpartak a liverpooli 0–7-es zárás ellenére az Európa-ligában még folytathatja, a Benfica és a Monaco viszont csoportutolsó lett.

A Bayern a PSG mögött zárt (Fotó: AFP)
A Bayern a PSG mögött zárt (Fotó: AFP)


Érdekesség, hogy a nyolc első kalapos együttes UEFA-koefficiensének átlaga alig haladta meg a 107-et (107.4) – és csupán a Real (176.999), a Bayern (154.899) és a Juventus (140.666) volt az átlag felett –, miközben a második kalapba sorolt nyolc gárdáé valamivel 119 felett volt (119.2) – a Barcelona (151.999), az Atlético Madrid (142.999), a PSG (126.333), a Dortmund (124.899) és a Sevilla (112.999) is az első kalapos átlag felett volt. Innen mondjuk az Atlético és a BVB csak a harmadik helyre futott be – így az El-ben szerepelhet a továbbiakban –, a többiek viszont továbbjutottak.

Az aktuális Élő-rangsorban is hátrányban vannak az első kalapos csapatok a 2. (Real), a 3. (Juve), az 5. (Bayern), a 7. (Chelsea), a 19. (Sahtar), a 23. (Monaco), a 34. (Benfica) és a 45. (Szpartak) helyen állnak. A második kalaposok az 1. (Barca), a 4. (Manchester City), a 6. (Atlético), a 8. (MU), a 9. (PSG), a 15. (Sevilla), a 20. (Porto) és 22. (Dortmund) pozícióban helyezkednek el. Átlagban ez a 17. és a 11. helyezést adja ki.

A Juventust az FC Barcelona előzte meg (Fotó: AFP)
A Juventust az FC Barcelona előzte meg (Fotó: AFP)


Ez már a harmadik kiírás, amelyben a kiemelt bajnokságok győztesei az első kalapban kapnak helyet, az előző idényben a Leicester City 15.256-os koefficiense ellenére még az az első kalaposok voltak erőfölényben (112.3–103.3), ahogyan két szezonnal korábban is (115.5–111.5). Csak viszonyításképpen: a változtatás előtti utolsó szezonban, amikor még a koefficiens alapján rangsoroltak, az első kalaposok átlaga 135.2 volt, a második kalaposoké 79.9.

A régi rendszerben az évek óta kiemelkedő csapatoknak megvolt az az előnyük, hogy a papíron gyengébb ellenfeleket kapja a 2. csoportból, az újban viszont a topligák nem bajnokai közül többen is nagyobb akadályt jelenthetnek (elég csak most a Barcelonára, a Manchester Cityre, az MU-ra vagy éppen a PSG-re gondolni, amelyek megnyerték a csoportjukat), mint a korábbi rendszerben a koefficiens alapján rangsorolt második kalapos gárdák.

Érdekesség, hogy míg egy idénnyel ezelőtt például egy harmadik kalapos sem került be a legjobb 16 közé, ebben a szezonban ez öt csapatnak – a Tottenhamnek, a Baselnek, a Liverpoolnak, a Romának és a Besiktasnak – is összejött, sőt, egyedül a svájci gárda nem lett csoportelső!

A Chelsea-t a végén megelőzte a Roma (Fotó: AFP)
A Chelsea-t a végén megelőzte a Roma (Fotó: AFP)



Az első kalapból másodikként továbbjutó Real Madrid, Bayern München, Chelsea, Juventus négyes ettől függetlenül alighanem kevés csoportelső számára jelentene álomsorsolást – az mondjuk már csak elméleti felvetés, hogy a koefficiens szerinti rendezés alapján könnyen lehet, hogy ennél kevesebb igazán nehéz második helyezett járhatna az elsőknek.

Érdekesség, hogy míg egy évvel korábban csak spanyol (4), angol (3), német (3), francia (2), olasz (2) és portugál (2) együttesek jutottak be a legjobb 16 közé, ezúttal svájci, török és ukrán csapat is kvalifikálta magát a kieséses szakaszra.

A legnagyobb visszaesés a németeknél figyelhető meg, hiszen ezúttal csupán a Bayern jutott tovább, a spanyoloknál a Barcelona, a Real Madrid és a Sevilla révén ezúttal „csak” három csapat maradt talpon, a franciáknál a PSG, a portugáloknál a Porto maradt hírmondónak, az angolok viszont BL-történelmi módon öt együttesnek is szurkolhatnak még.

A nyolcaddöntő sorsolása december 11-én, a svájci Nyonban lesz.

BAJNOKOK LIGÁJA
A TOVÁBBJUTÓ CSAPATOK ORSZÁGONKÉNT
Anglia (5): Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham
Spanyolország (3): FC Barcelona, Real Madrid, Sevilla
Olaszország (2): Juventus, Roma
Franciaország (1): Paris Saint-Germain
Németország (1): Bayern München
Portugália (1): FC Porto
Svájc (1): FC Basel
Törökország (1): Besiktas
Ukrajna (1): Sahtar Doneck

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik