BL: Tuchel a tökéletes tervező; Guardiola ismét eltaktikázta? – lapszemle

V. J.V. J.
Vágólapra másolva!
2021.05.30. 09:45
null
Thomas Tuchel taktikai győzelmet aratott Pep Guardiola felett az angol lapok szerint (Fotó: AFP)
A legtöbb angol lap címlapján a győztes gólt szerző Kai Havertzcel illusztrálta a Chelsea Manchester City elleni 1–0-s sikerét a Bajnokok Ligája szombat esti fináléjában. Több újság és hírportál kiemelt figyelmet szentel a két edző jól sikerült, illetve elbaltázott taktikai húzásainak – arról megoszlik a szakírók véleménye, hogy hibázott-e Pep Guardiola csapata összeálíltása során.


A Mirror megérdemelt győzelemnek nevezi a Chelsea sikerét, kiemelve, hogy a Manchester Citynek hatalmas csapást jelentett, amikor csúnya nyaki sérülése miatt Kevin De Bruynét a 60. percben könnyek között kellett lecserélni.

Több lap is kiemeli: Thomas Tuchel az FA-kupa és a Premier League után a BL-ben már harmadjára múlja felül a Chelsea edzőjeként Pep Guardiolát – nem véletlenül.

A Sky Sports arról ír, a katalán mester egy újabb fontos mérkőzésen taktikázta el magát.

„Az idény során 60 mérkőzésből Guardiola csak egyszer döntött úgy, hogy Fernandinhót és Rodrit sem helyezi a kezdőcsapatba – erre legutóbb több mint hat hónappal ezelőtt, az Olympiakosz otthonában volt példa. (...) Nem lett volna jobb hinni egy bevált, jól működő felállásban és Raheem Sterling helyett például egy védekező középpályást rakni a csapatba?” – teszi fel a kérdést a portál szakírója.

A BBC internetes portáljának egyik elemzése megvédte Guardiola döntését.

„Pep azt gondolhatta, »nincs szükségem középen védekező középpályásra, hiszen a Chelsea két emberrel, Mason Mounttal és Kai Havertzcel játszik Timo Werner mögött.«”

Thomas Tuchel „az utolsó ecsetvonásokat festette rá reneszánsz mesterművére” – olvasható a Guardian írásában, amely arra hívja fel a figyelmet: szinte minden, amihez januári érkezése óta a német menedzser hozzáért, „arannyá vált”. A lap összegzésében Kai Havertz, N'Golo Kanté, és Antonio Rüdiger játékát emelte ki.

„Tuchel, aki tavaly elbukta a PSG-vel a BL-döntőt a Bayern ellen, nem hibázott második lehetőségével. Felkészült, és egy tökéletesen tervezett, finoman hangolt Chelsea-t küldött a pályára. (...) Vele szemben Guardiola egy olyan összeállítású kezdő tizenegy mellett döntött, ahogyan még soha sem szerepeltette a Cityt” – olvasható szintén a BBC-n.

„Ez egy olyan lépés volt, amely a City soraiban bizonytalanságot okozott, csökkentve a hatékonyságot és növelve az ellenfél gólveszélyét. Vagyis ez egy olyan összeállítás volt, amely pont azoktól az elemektől fosztotta meg a PL kiemelkedő teljesítményt nyújtó bajnokát, amelyek különlegessé teszik” – teszi hozzá a cikk szerzője.

Kai Havertz beceneve: Hav – ebből alkot szójátékot címlapján a Sport Star Sunday: „To Hav(e) and to hold”, azaz „Megszerezni és megtartani” – áll a címben. Az újság többek között a mérkőzést eldöntő német támadó higgadt játékáról, valamint Thomas Tuchel őrült ünnepléséről számol be.

A Times vasárnapi kiadásának címlapjának tetején is Kai Havertz nyújtja ki nyelvét örömében: a tekintélyes lap „kék mennyországnak” titulálja a londoniak sikerét, rámutatva: a Chelsea bátor játékkal taktikázta le a Cityt.

A neves külföldi sportlapok közül a francia L' Équipe hasábjain a döntő legjobb játékosának választott N'Golo Kantét magasztalják, aki számos nagy sikere után is (két PL-, egy vb- és egy El-arany) képes volt csak egyszerűen mosolyogva, higgadtan ünnepelni társaival.

Mesterhármassal büszkélkedik a Kicker: a patinás németországi lap rávilágít, 2019-ben a Liverpoollal Jürgen Klopp, 2020-ban a Bayern Münchennel Hans-Dieter Flick, idén a Chelsea-vel pedig Thomas Tuchel személyében volt német trénerük a Bajnokok Ligáját nyerő csapatoknak.

„A Cityt megölte az alkotókészség hiánya” – ábrázolja a manchesteriek játékában adódó problémákat a spanyol Marca szakírója. Az olasz La Gazetta dello Sport cikkében arról olvashatunk: Pep Guardiola csapatának játéka nem jelentett nagy veszélyt a Chelsea-re nézve. A cikk szerzője csodálatosnak nevezi a londoniak győztes gólját, amely a klubot 2012 után ismét Európa trónjára ültette.

A mérkőzés eseményeiről ide kattintva olvashat bővebben!

BAJNOKOK LIGÁJA
DÖNTŐ
2021. május 29., Porto (Portugália), Estádio do Dragao
Manchester City (angol)–Chelsea FC (angol) 0–1 (0–1)
Porto (Portugália),
Estádio do Dragao, 14 110 néző. V: Mateu Lahoz (spanyol)
Manchester City:
Ederson – Walker, Stones, Rúben Dias, Zincsenko – Bernardo Silva (Fernandinho, 64.), Gündogan, Foden – Mahrez, De Bruyne (Gabriel Jesus, 60.), Sterling (Agüero, 77.). Menedzser: Pep Guardiola
Chelsea:
É. Mendy – Azpilicueta, Thiago Silva (Christensen, 39.), Rüdiger – R. James, Jorginho, Kanté, Chilwell – Mount (Kovacic, 80.), Havertz – Werner (Pulisic, 66.). Menedzser: Thomas Tuchel
Gólszerző:
Havertz (42.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik