BL: Lewandowski a sztár, Thiago a titkos hős – elemzés és statisztikaparádé

K. T. I., B. L.K. T. I., B. L.
Vágólapra másolva!
2020.08.20. 11:54
null
A Müller, Lewandowski, Gnabry triót a Lyonnak sem sikerült megállítani (Fotó: AFP)
A Lyon a Juventus és a Manchester City után a Bayern München életét is megnehezítette, de a bajorok vezetőedzőjének, Hans-Dieter Flicknek bőven volt taktikai variációs lehetősége és élt is ezekkel a Bajnokok Ligája elődöntőjében. Flick mesterien meccselt, Robert Lewandowski és Serge Gnabry ragyogott, Thiago pedig ismét bebizonyította, hogy a háttérben is kulcsfigura tud lenni. A müncheniek immár tízmeccses győzelmi sorozatnál járnak a BL-évadban, efféle hibátlan idényre pedig sosem volt eddig példa. De Lewandowski is átírt néhány bekezdést a futball históriás könyveiben.


A helyzetek alapján a Bayern sikere abszolút megérdemelt volt, a Lyon azonban sokkal jobban is megnehezíthette volna a bajorok dolgát, főleg, ha a mérkőzés elején adódó lehetőségeivel élni tud. A német csapat 2.7-es xG-vel (a helyzetek minősége alapján várható gólszám), a Lyon 1.5-tel zárta a találkozót. Az összecsapást többek között a Football Made Simple Youtube-csatorna is kielemezte.

A Bayern a jellemző 4–2–3–1-es hadrendjével indított, amely támadásban gyorsan formálható 4–3–3-ra. A Lyon papíron 3–5–2-ben állt fel, ám ez a valóságban sokkal inkább volt egy kontrákra vadászó 5–3–2, elöl Memphis Depay és Karl Toko Ekambi kettősével.

Bár mind a két csapat lényegében a szokásossal kezdett, Rudi Garcia és a Lyon mégis képes volt meglepni a Münchent. Furcsa módon épp a passzivitásával. A franciák a találkozó elején mélyen a saját térfelükre húzódtak, Hans-Dieter Flick együttese így viszonylag zavartalanul hozhatta fel a labdát – ez a feladat Manuel Neuer előrepasszolásait követően többnyire a David Alaba, Jerome Boateng kettősre maradt, miközben a két szélső védő, Joshua Kimmich és Alphonso Davies a vonal mentén megindult.

A mérkőzés elején a Lyon hagyta, hogy a Bayern védői akár a félpályáig is zavartalanul felhozzák a labdát, és a felbátorodó bajor védelem hibáiból remekül tudtak kontrázni Depayék (Forrás: Football Made Simple)
A mérkőzés elején a Lyon hagyta, hogy a Bayern védői akár a félpályáig is zavartalanul felhozzák a labdát, és a felbátorodó bajor védelem hibáiból remekül tudtak kontrázni Depayék (Forrás: Football Made Simple)

A Bayern a kelleténél talán bátrabb is volt, s nemegyszer, főleg Boateng bizonytalanságait kihasználva, ezt ellene is tudta fordítani a Lyon. Elég csak a 4. percre, a német bekk rossz passzára, Maxence Caqueret labdaszerzésére, majd Depay ebből kibontakozó helyzetére gondolni.

Flick tíz perc elteltével reagált: Thiago mélyen visszalépett, szinte harmadik középső hátvédként játszott Alaba és Boateng között, így biztosítva a területet, és kihúzva a Depay, Toko Ekambi páros elfutásainak méregfogát. Egyúttal már-már az olasz iskolát idéző mélységi irányítóvá vált, labdaszerzések után megválasztva, hogy a jobb vagy a bal szél lendüljön akcióba.

Flick a Lyon harcmodorára válaszul visszarendelte Thiagót, aki már-már harmadik középső védő lett, egyúttal mélységből irányított (Forrás: Football Made Simple)
Flick a Lyon harcmodorára válaszul visszarendelte Thiagót, aki már-már harmadik középső védő lett, egyúttal mélységből irányított (Forrás: Football Made Simple)

Thiago visszalépésével Kimmich és Davies még jobban kihúzódhatott az oldalvonalhoz és futhatott fel a támadásokkal. A középpálya is teljesen átalakult. A mérkőzést még klasszikus szűrőként, Thiago mellett kezdő Leon Goretzka támadásban felzárkózott Müller mellé, ezzel nyomás alá helyezve a Lyon középső középpályásait, átlövéseivel pedig újabb veszélyforrást jelentve a francia kapura.

Kimmichék kezére játszott, hogy a jobbszélsőként kezdő Serge Gnabry és a balszélsőként szerepet kapó Ivan Perisic rendre az egy az egy elleni párharcokat erőltette Leo Dubois-val és Maxwel Cornet-val szemben, labda nélkül is presszionálva a két szárnyvédőt. Közben a Lyon nem akarta átengedni a létszámfölényét a pálya közepén Müllerékkel szemben, így a Bayern hátvédkettősére már nem jutott ember. Mivel egy az egy elleni játékban a minőség a Bayern mellett szólt, csupán a létszámfölényben bízhattak Garciáék: csakhogy Flick húzásaival a Lyon kutyaszorítóban találta magát.

A Lyon szárnyvédői lehetetlen helyzetbe kerültek: Cornet-nak például egyszerre kellett volna megállítania Gnabryt és Kimmichet. Az első gól is ebből a megoldhatatlan helyzetből született (Forrás: Football Made Simple)
A Lyon szárnyvédői lehetetlen helyzetbe kerültek: Cornet-nak például egyszerre kellett volna megállítania Gnabryt és Kimmichet. Az első gól is ebből a megoldhatatlan helyzetből született (Forrás: Football Made Simple)

A Dubois, Cornet páros lehetetlen helyzetbe került: ha kilépett a felfutó Kimmichre vagy Daviesre, akkor területet, a területtel együtt pedig szabad embert hagyott a háta mögött, ha nem lépett ki, úgy egy-egy gyors kényszerítőt követően már csak a német és a kanadai szélső hátát nézhette... A Bayern első gólja is pont ebből született. Cornet kilépett Kimmichre, aki remekül játszotta meg az így szabaddá váló Gnabryt, a müncheni szélső pedig úgy fejezte be az akciót, hogy arra elődje, Arjen Robben is csak csettinteni tudott volna.

A pálya bal oldalán picit mást játszott a Bayern a Perisic, Davies páros erősségeinek megfelelően. A horvát szélső, mivel a sebesség kevésbé tartozik az erényei közé, mint Daviesnek vagy Gnabrynak, inkább befelé húzódott, elvitte a védőt, ezzel pedig szabad utat nyitott a kengyelfutó gyalogkakukk Davies 60-70 méteres sprintjeinek, amelyek végén jöhetett a Robert Lewandowski fejét kereső beadás.

Garcia 1–0 után végre döntött, és inkább a középső középpályán engedett területet a Bayernnek. A Lyon 5–4–1-re állt át, és a széleket bekettőzve igyekezett elfojtani a Bayern lendületét. Toko Ekambi feladata lett, hogy a jobb szélre húzódva megpróbálja felvenni Daviest és útját állni a sprintjeinek, Kimmich pedig Houssem Aouarral találta szembe magát.

Rudi Garcia a Bayern első gólja után reagált és 5–4–1-re állt át, megerősítve a széleket, ugyanakkor még inkább feladva a támadásokat (Forrás: Football Made Simple)
Rudi Garcia a Bayern első gólja után reagált és 5–4–1-re állt át, megerősítve a széleket, ugyanakkor még inkább feladva a támadásokat (Forrás: Football Made Simple)

Hiába próbálkozott azonban a francia tréner: az egyéni képességekbeli különbség kijött. A második gólnál Gnabry ezúttal a pálya közepe felé talált magának utat, a Lyon védekezése elcsúszott, Perisic balról érkező centerezése után pedig három-négy Bayern-játékos is szabadon befejezhette volna az akciót, végül Lewandowski nem épp a legjobban sikerült kísérletei után pont a támadást indító Gnabry passzolt a kiszolgáltatott Anthony Lopes kapujába.

Thiago a háttérből is a meccs kulcsfigurája lett (Fotó: AFP)
Thiago a háttérből is a meccs kulcsfigurája lett (Fotó: AFP)

Ezzel lényegében el is dőlt a párharc, a Lyon dicsérete, hogy ennek ellenére – szemben a Barcelonával – nem esett szét. Igaz, a Bayern sem csinált akkora presztízskérdést abból, hogy gólra gólt rúgjon, mint tette a katalánok elleni erődemonstráció alkalmával.

Összességében Garcia az első tíz percben tudta csak meglepni Flicket, a német tréner még időben reagált: Thiago visszavonásával és a Kimmich, Davies páros védekezésbeli tehermentesítésével nyerőt húzott. Az OL innentől már csak alkalmazkodni tudott a Bayern játékához – ám ebben a keretek összértékét és minőségét látva semmi meglepő sincs. Abban már inkább, hogy – miközben a német lapok és az UEFA honlapjának osztályzatai is a Lewandowski, Gnabry kettőst emelik ki a Bayern hőseiként, addig – a kulcsfigura a mérkőzés jelentős részében láthatatlan Thiago volt.

Hansi Flick számára azonban intő jelek lehetnek a Bayern meccs elején elkövetett védelmi hibái, Neymar és Kylian Mbappé vélhetően kegyetlenebb ellenfélnek bizonyul majd, mint a Depay, Toko Ekambi duó volt a lehetőségeinél. Nem véletlen, hogy a meccs után a német edző is úgy nyilatkozott, „Tudjuk: ennél jobban kell védekeznünk. A mérkőzés előtt mondtuk, hogy nem engedhetjük meg magunknak a könnyelmű labdaeladásokat, erre pont ezt tettük.”

ISMÉT LEWANDOWSKI A MECCS EMBERE

Robert Lewandowski BL-idényére nem lehet jelzőket találni, a whoscored.com oldalnak sem gyakran „sikerül” belekötni a teljesítményébe. A lengyel gólvágó ebben a kiírásban háromszor is 10.00-s, tökéletes értéket kapott, míg a Lyon elleni összecsapáson ugyan 9-es alatt maradt, de így is a mezőny legjobbja lett. A 31 éves játékos négy, kapura tartó lövéséből három el is találta annak felületét, két kulcspassza volt, három sikereres fejpárbaja, passzai 89.2 százaléka bizonyult pontosnak, egy sikeres csele volt, három szabadrúgást harcolt ki a találata mellett.

Card

LEWANDOWSKI 9/9

A lengyel klasszis sorozatban a kilencedik BL-meccsén volt eredményes, ilyen szériát korábban csak Ruud van Nistelrooy (9) és Cristiano Ronaldo (11) produkált. Összességében már a 15. találatánál tart (az elődöntős ellenfél Lyon 14-ig jutott...), amivel már csupán kettőre van CR egy idényre vonatkozó csúcsától. Emellett a kilenc mérkőzése alatt volt még hat gólpassza is, azaz már 21 kanadai pontnál jár...

Card

NÉMET–FRANCIA DÖNTŐK – EDDIG 3–0

Ez lesz a negyedik (nyugat)német–francia döntő az európai kupaporondon, eddig előbbiek hibátlanul állnak, ebből pedig kétszer is konkrétan a bajorok örülhettek.

BEK
1975–1976: Bayern München–Saint-Étienne 1–0
KEK
1991–1992: Werder Bremen–Monaco 2–0
UEFA-KUPA
1995–1996: Bayern München–Bordeaux 2–0, 3–1


Card

HONFITÁRS EDZŐK EGYMÁS ELLEN A FINÁLÉBAN

Negyedszer fordul elő a BEK/BL történetében, hogy a finálé két csapatát két honfitárs irányítja, Hansi Flick és Thomas Tuchel előtt legutóbb (2013-ban) ugyancsak két német (Jupp Heynckes és Jürgen Klopp) képviselte ugyanazt a nemzetet vezetőedzőként.

Card

A BAYERN BEÉRTE A MILANT

A müncheni csapat a 11. BEK/BL-döntőjére készül, ezzel pedig beérte az örökranglista második helyén álló Milant, és már csak a 16-szoros finalista Real Madrid előzi meg. A Bayern a hatodik sikerét arathatja, amivel a Real (13) és a Milan (7) mögött a harmadik helyre jönne fel, holtversenyben a tavalyi győztes Liverpoollal (6). A PSG az első döntőjét játszhatja.

Card

10/10!

A Bayern az idénybeli összes BL-meccsét megnyerte, az idényrajttól kezdve egyhuzamban aratott 10. sikerével pedig megdöntötte a Barcelona korábbi kilences csúcsát (2002–2003).

VALAKI (LEGALÁBB) TRIPLÁZNI FOG

Mivel mindkét csapat diadalmaskodott a bajnokságban és a hazai kupában is, egyikük (legalább) triplázni fog a BL megnyerésével. Eddig nyolcszor fordult elő ilyen, és csak a Barcelona tudott legalább kétszer feliratkozni a rangsorba – a katalánokat követhetik most a 2012–2013-as évadban (is) remeklő müncheniek. Ha a PSG győz, akkor első francia együttesként jön ez össze – ráadásul a párizsiak otthon mind a négy trófeát (bajnoki cím, kupa, Ligakupa, Szuperkupa) elhódították, így náluk ez rögvest 5/5-öt jelentene.

Card

A mérkőzés összefoglalóját itt olvashatja el!

BAJNOKOK LIGÁJA 2019–2020
ELŐDÖNTŐ
OLYMPIQUE LYON (francia)–BAYERN MÜNCHEN (német) 0–3 (0–2)
Lisszabon, José Alvalade Stadion, zárt kapuk mögött. Vezette: Antonio Mateu Lahoz (spanyol)
LYON:
Lopes – Dubois (Tete, 67.), Denayer, Marcelo, Marcal (Cherki, 73.), Cornet – Caqueret, Bruno Guimaraes (Mendes, a szünetben), Aouar – Toko Ekambi, Depay (Moussa Dembélé, 58.). Vezetőedző: Rudi Garcia
BAYERN: Neuer – Kimmich, J. Boateng (Süle, a szünetben), Alaba, A. Davies – Goretzka (Pavard, 82.), Thiago (Tolisso, 82.) – Gnabry (Coutinho, 75.), T. Müller, Perisic (Coman, 63.) – Lewandowski. Vezetőedző: Hans-Dieter Flick
Gólszerző: Gnabry (18., 33.), Lewandowski (88.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik