BL: kánikula, pálmafák, templomok – festői környezetben az FTC

BORBOLA BENCE (VALLETTA)BORBOLA BENCE (VALLETTA)
Vágólapra másolva!
2019.07.29. 17:48
null
A festői szépségű Máltán lép pályára a Ferencváros (Fotók: Borbola Bence)
Ha valaki kedveli a templomokat, katedrálisokat, és a fagyit sem veti meg, akkor Máltán a helye.

 

Valletta városában szinte nem lehet úgy száz métert sétálni, hogy ne botlana bele az ember egy évszázadokkal ezelőtt épített kis kápolnába, esetleg az egyik híres pap szobrába. Málta fővárosa le sem tagadhatná a múltját, egyfelől lépten-nyomon a régi brit uralomra utaló jeleket látni (Wembley-shop, British-museum), másfelől – az ezeket az errefelé kiemelt fontosságú – vallási épületeket.

A hatezer lakosú Valletta szűk kis utcáiban olykor tapintható a forróság, noha hétfőn csupán harminchárom fok van, a keskeny átjárókban úgy érezni, minta legalább hatvan lenne. A kegyetlen forróságot a kopár kőfalak, és sziklák még inkább felerősítik – az éghajlat errefelé finoman fogalmazva sem kedvez a növényeknek, a pálmafákon és kaktuszokon kívül nem igen virágzik itt semmi. A központban található Parlament is ki tudja hány ezer tonna kőből épült, köré pedig olyan mélységű árkot ástak, vájtak, véstek, aminek köszönhetően az ország első számú épületét a laikus szemével képtelenség bevenni. Maradjunk annyiban, ha a Valletta FC futballistái kedden este ilyen védelmi falat húznának a tizenhatosuk előterébe, a Ferencváros jó esetben is nulla nullával térne haza a Bajnokok Ligája-selejtezőről.

Merthogy Szerhij Rebrov együttese kedden a hazai 3–1-s győzelem után idegenben lép pályára, hogy a sikerrel megvívott visszavágót követően máris megkezdjék a felkészülést a Dinamo Zagreb elleni párharcra. A zöld-fehérek a hétfő déli landolást követően nyomban a légkondicionált hotelbe vonultak, hogy a játékosok az esti tréning időpontjáig el se hagyják a szállodát. Egyedül a stábtagok közül néhányan indulnak kisebb városnéző körútra, Szerhij Rebrov annak ellenére is inkább a négy fal között marad, hogy korábban sosem járt még Máltán. Ahogy fogalmaz, van fontosabb dolga is, mint bóklászni a városban.

 

Az hamar kiderül, hogy Olaszország közelsége miatt Davide Lanzafame nagy sztár errefelé. Alighogy kilépett a repülőtér termináljából, egy helyi fanatikus máris karon ragadta. A középkorú férfi a tíz évvel ezelőtt készült közös képet mutogatta a Fradi csatárának, az aláírást követően pedig az elmaradhatatlan (újabb) közös fotó sem maradhatott el. Az első mérkőzésen duplázó támadó barátságosan fogadta a rajongóját, búcsúzóul vállon is veregette.

Valletta városában rengeteg olasz, orosz, német és angol turista piheni itt ki az évközi fáradalmait. Az utcákon a Budapestről is ismerős piros, emeletes városnéző busz rója a köröket, a számtalan nyaraló miatt ajándéktárgyakból sincsen hiány. Mindent lehet kapni, ami odahaza a polcokra kitéve kellően megfogja a port. De hiába a számtalan árus, fagylaltozóból még több van.

 

A jelek szerint a legnagyobb üzlet errefelé a jéghideg nyalánkságot árulni, van ahol egy euróért (háromszázhúsz forintért), van ahol ennek a duplájáért mérik adagját. Az ízvilágot nehéz lenne felsorolni, hiszen a klasszikus csokoládé, vanília, pisztácia mellett a máltai fővárosban számtalan különleges fagyi kapható – a legkülönlegesebb talán a kaktusz (reméljük nem szúrós) ízű, de a halas sem tűnik mindennapinak, inkább nem kóstoljuk meg.

Valletta első benyomásra barátságos város.

Az emberek mosolygósak, a turisták fülig érő szájjal lubickolnak a sós vízzel feltöltött szállodai medencékben, a gyerekek lelkesen labdáznak, a helyiek pedig a mediterrán lazaságukkal jönnek mennek az utcákon. Odakint a kikötőben legalább fél ezer jacht parkol, némelyik akkora, mint fél futballpálya. A Ferencváros labdarúgóinak kedden este – remélhetőleg – hasonlóan barátságos hangulatban kell kivívniuk a már-már kötelezőnek mondott továbbjutást, és a máltai bajnok játékosai nem rúgnak, csípnek, harapnak majd úgy, mint tették azt a budapesti összecsapáson.

 

Az előrejelzések szerint kedden még melegebb lesz, és ami rossz hír Lovrencsics Gergőék számára, hogy a hőmérséklet az esti órákra sem csökken huszonöt fok alá. Arról nem is beszélve, hogy a kellemetlen, meleget magából árasztó műfüvön kell helyt állniuk. De ahogy a játékosok fogalmaznak: nincs kifogás, csakis a továbbjutás jöhet szóba.

JÚLIUS 30., KEDD

BAJNOKOK LIGÁJA
SELEJTEZŐ, 2. KÖR, VISSZAVÁGÓ
20.00:
Valletta FC (máltai)–Ferencváros (Tv: Duna – élőben az NSO-n!)
Ta' Qali, Centenáriumi Stadion.Vezeti: Jonathan Lardot (Florian Lemaire, Romain Devillers) – mindhárom belga
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
VALLETTA:
Bonello – Zerafa, J. Borg, Camilleri, Pena Beltre – Dimech – R. Muscat, Packer, Tulimieri, Nwoko – Fontanella. Vezetőedző: Darren Abdilla
FERENCVÁROS:
Dibusz – Lovrencsics G., Blazic, Dvali, Heister – Haratin, Sigér – Zubkov, Skvarka, Nguen – Lanzafame. Vezetőedző: Szerhij Rebrov

Az első mérkőzésen: 1–3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik