BL: Ízekre szednek vagy az egekbe emelnek – Guardiola

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.02.20. 22:05
null
Pep Guardiola itt úgy érezte, hogy Kevin De Bruyne rossz fát tett a tüzre (Fotó: AFP)
Sem Pep Guardiola (Manchester City), sem Leonardo Jardim (Monaco) nem ígér speciális taktikát az egymás elleni BL-nyolcaddöntőre, amelynek első felvonását kedd este vívják meg labdarúgóik az angliai városban.

 

„Örülünk, hogy itt lehetünk a legjobb tizenhat között. Meg kell ezt becsülnünk, hiszen a mi klubunk története még rövid a Bajnokok Ligájában, mostani ellenfelünk, a Monaco például többször volt ott a végjátékban, mint mi – fogalmazott Pep Guardiola a hétfői sajtótájékoztatón. – Sokan abból indulnak ki, hogy az angol futball körül a legnagyobb a médiafelhajtás és ott a legjobbak a pénzügyi lehetőségek, magától értetődő tehát, hogy a City bejutott a legjobb tizenhat közé. Ezzel szemben a valóság az, hogy nem minden nagy angol klub van itt, tehát illik értékelni, amit eddig elértünk.”

Csapatával ellentétben Guardiola tapasztalt BL-vitéz, a Barcelonával és a Bayern Münchennel is nagy csatákat vívott az egyenes kieséses szakaszban.

„Nem könnyű idáig eljutni a Bajnokok Ligájában, s bár a Barcával és a Bayernnel ellentétben kevés az itteni tapasztalatunk, tudjuk jól, mi vár ránk. Egész Európa árgus szemekkel figyel majd minket, ízekre szedik a játékunkat, ha nem nyerünk, ha meg kijön a lépés, az egekbe emelnek. Különleges világ ez, amit szokni kell.”

A Monaco?

„Nem győzöm csodálni, mennyire jók! A szélsőhátvédeik szélsőként rohamoznak, az ellenfél tizenhatosán belül kíméletlen végrehajtók. A védekező középpályásaik erősek, intelligensek, és amikor kell, ők is felérnek a támadások befejezéséhez. Jól összerakott csapat, a gólszerzés tekintetében Európa legjobbja, szóval elég nehéz sorsolást kaptunk.”

A City menedzserét Radamel Falcaóról, az ellenfél remek formába lendült kolumbiai támadójáról is kérdezték.

„A Monaco játékstílusa tökéletesen megfelelő a számára, mintha rá szabták volna. Középen is támadnak, beadásokkal is sokat kísérleteznek. Igazi profi, jó srác, nagyon örülök, hogy abból a rendkívül súlyos sérülésből sikeresen felgyógyult, és ontja a gólokat.”

Leonardo Jardim, a Monaco vezetőedzője azzal kezdte mondandóját, hogy minden játékosa harcra kész, és nem tervez kifejezetten a Cityre szabott kezdő tizenegyet pályára küldeni.

„Teljesen mindegy, ki az ellenfél, a PSG, a Tottenham vagy más, mi mindig úgy játszunk, ahogyan a génjeink diktálják – bölcselkedett a portugál tréner. – A selejtezőket is beleszámítva ez lesz a tizenegyedik meccsünk a mostani Bajnokok Ligája-kiírásban, és mindig ugyanazt a futballt játszottuk.”

Jardimot arról is faggatták, mi a titka annak, hogy három idényen belül kétszer is bejutott csapatával a BL egyenes kieséses szakaszába – nem mellékesen vezeti a francia bajnokság tabelláját.

„Alaposan kicserélődött a csapat ahhoz képest, amelyikkel két esztendeje kiejtettük az Arsenalt a nyolcaddöntőben, és valóban, megint itt vagyunk. Ez azt bizonyítja, hogy klubfilozófiánk elősegíti a tehetségek kibontakozását, egyben azt, hogy ezt az utat járva is lehet folyamatosan jó eredményeket elérni.”

Ez persze nem jelenti azt, hogy a siker a City ellen is borítékolható lenne.

„Az angol csapat védelme kiváló, játékosai nagyon hatékonyan fejlődnek fel támadásba, pillanatok alatt öt emberük is ott terem az ellenfél tizenhatosa környékén. A legutóbbi öt-hat meccsüket alaposan kielemeztük, ez alapján reménykedem abban, hogy sikerül olyan nyomást gyakorolnunk rájuk, ami végzetes hibákhoz vezet.”

A City részéről Kevin De Bruyne is ott ült a pulpituson, és egyetértett Guardiolával abban, hogy csapatával túl keményen bánik a közvélemény, ha az európai sikerekről, sikertelenségről esik szó.

„A Manchester Unitedhez és a Liverpoolhoz mérnek bennünket, az ő évtizedek során felhalmozott trófeagyűjteményükhöz hasonlót kérnek számon rajtunk. Mi még nagyon távol vagyunk ettől. Csupán öt-hat esztendeje működik ez a projekt, ilyen rövid idő alatt nem lehet a csúcsra jutni.”

BAJNOKOK LIGÁJA – a keddi program
NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉSEK

20.45: Bayer Leverkusen–Atlético Madrid (Tv: Sport1)
20.45: Manchester City–Monaco (Tv: M4 Sport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik