BL: a Bayern az első makulátlan, Lewandowski az első triplázó gólkirály

Vágólapra másolva!
2020.08.24. 13:11
null
A Bayern az első BL-győztes, amely az adott sorozatban mindegyik meccsét megnyerte (Fotó: AFP)
A Bayern München győzelmével ért véget a Bajnokok Ligája 2019–2020-as idénye. A német együttes a lisszaboni fináléban Kingsley Coman góljával 1–0-ra nyert a története első BL-döntőjében szereplő Paris Saint-Germain ellen. Íme, a legérdekesebb statisztikák a vasárnapi mérkőzés kapcsán!



0 – A PSG 2016 áprilisa óta először maradt gólképtelen európai kupameccsen. Sorozatban 34 mérkőzésen szerzett legalább egy gólt, ami – holtversenyben a Real Madriddal – rekord.

1 – A BL portugáliai tornáján összesen csak egyszer módosított a VAR a játékvezető döntésén. A Barca–Bayern negyeddöntős meccsen David Alabának mutatták fel a sárga lapot, ám a videózás után Alphonso Daviesnek írták be végül.

2 – 1998 óta ez volt az első döntő, amelyben mindkét fél bajnoki címvédőként kezdte az idényt. Akkor a Real Madrid 1–0-ra nyert a Juventus ellen.

3Robert Lewandowski az első labdarúgó, aki egy idényben úgy triplázott klubjával (BEK/BL, bajnoki cím, hazai kupagyőzelem), hogy mind a három sorozatban gólkirályi címet szerzett. A 32 éves lengyel csatár 34-szer talált be a Bundesligában, 15-ször a Bajnokok Ligájában, s 6 alkalommal volt eredményes a Német Kupában.

4Thomas Müller a második német játékos, aki négy BL-döntőben lépett pályára Toni Kroos után. Müller minden alkalommal a Bayern játékosaként, honfitársa egyszer a müncheniek, háromszor a Real Madrid színeiben játszott BL-döntőben.

5Kingsley Coman az ötödik francia futballista, aki BL-döntőben eredményes volt. Elődei: Karim Benzema (2018), Zinédine Zidane (2002), Marcel Desailly (1994) és Basile Boli (1993).

6A Bayern München hatodszor nyerte meg a legrangosabb európai kupát (BEK/BL), ezzel beérte a tavalyi győztes Liverpoolt. Csak az AC Milan (7) és a Real Madrid (13) büszkélkedhet több elsőséggel.

7 – A PSG-vel együtt a legutóbbi hét olyan együttes, amely először játszott döntőt a BEK/BL-ben egyaránt kikapott. Legutóbb a Borussia Dortmund tudta megnyerni első fináléját: 1997-ben a Juventus ellen.

8 Hans-Dieter Flick a BL-t nyerő nyolcadik edző, aki idény közben vette át az együttes irányítását. Legutóbb 2016-ban Zinédine Zidane a Real Madriddal lett így aranyérmes.

9Lewandowski sorozata megszakadt. A vasárnapi finálé előtt a Bayern csatára sorozatban kilenc BL-mérkőzésen szerzett legalább egy gólt. Ez volt az első BL-meccse az idényben, amelyen nem talált be. E tekintetben a rekordot Cristiano Ronaldo tartja, aki 2017 és 2018 között egymás után 11 találkozón volt eredményes.

13 – Immár 13 labdarúgó van, aki kétszer triplázott egy idényben a csapatával. David Alaba, Jérome Boateng, Javi Martínez, Thomas Müller és Manuel Neuer csatlakozott a barcásokhoz (Sergio Busquets, Dani Alves, Andrés Iniesta, Lionel Messi, Pedro, Gerard Piqué, Xavi). Samuel Eto’o az egyetlen, aki két klubbal triplázott (FC Barcelona, Internazionale).

14 – Ez volt a 16. európai kupadöntő, amelyben francia csapat érdekelt volt. Ebből 14-szer elbukott a francia együttes. A két kivétel az Olympique Marseille 1993-as BL-sikere és a PSG 1996-os KEK-diadala.

41 – A Paris Saint-Germain a 41. klub, amely BEK/BL-döntőbe jutott.

55Robert Lewandowski (minden tétmérkőzést figyelembe véve) 55 gólt szerzett a 2019–2020-as idényben. Az öt topligában (angol, spanyol, német, olasz, francia) ez toronymagasan a legtöbb. A képzeletbeli dobogó második fokán az aranycipős Ciro Immobile zárt 39 találattal.

100 – A Bayern München az első csapat a BEK/BL történetében, amely százszázalékos mutatóval nyerte meg a sorozatot. A bajor gárda a mostani kiírásban mind a 11 találkozóján győzött.

500Kingsley Coman gólja volt az 500. Bayern München-találat a Bajnokok Ligájában. A Real Madridnak 567, az FC Barcelonának 517 gólja van az elitsorozatban.

Forrás: Opta, MisterChip, Gracenote

BAJNOKOK LIGÁJA, 2019–2020
DÖNTŐ

Paris Saint-Germain (francia)–Bayern München (német) 0–1 (Coman 59.)
Lisszabon,
Estádio da Luz. Vezette: Orsato (olasz)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik