BL: a Barca és a Bayern helyet cserélt, a Real maradt a szendvicsben

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.09.28. 21:39
null
Változás az élen: Luis Enriquéék átadták helyüket Pep Guardioláéknak (Fotó: Action Images)
A Nemzeti Sport Online a labdarúgó Bajnokok Ligája 2015–2016-os idényében folytatja sorozatát, amelyben a Bajnokok Ligája szereplőit rangsorolja fordulóról fordulóra szerkesztőségen belüli szavazás alapján. Egyetért velünk? Kötve hisszük: szavazzon, vitatkozzon, érveljen fórumunkon!

 

A 16 legjobbnak vélt BL-csapatot szerkesztőségünk rangsorolja belső szavazás után, célunk az, hogy tisztább képet adjunk az esélyekről – elsősorban hosszabb távon. Nézzük, hogyan fest a legerősebb európai klubcsapatok erősorrendje a Bajnokok Ligája csoportkörének második fordulója előtt!

1. Bayern München (előző helyezés: 3.)

Pep Guardiola bajor lovagjai a hétvégén új rekordot állítottak fel a Bundesligában: hét fordulót követően már állt hét győzelemmel (azaz 21 ponttal) a Bayern München a német bajnokságban (a 2012–2013-as szezonban volt erre példa), de a gólkülönbséget (23–3) is figyelembe véve a mostani a klub történetének legjobb szezonrajtja.

Az Olympiakosz ellen idegenben 3–0-ra megnyert BL-nyitány óta három bajnokin lépett pályára a Bayern, ezeken 11 gólt szerzett és mindössze egyet kapott. A 11-ből a Wolfsburg ellen felejthetetlen (kilencperces) mesterötöst jegyző Robert Lewandowski hetet vállalt magára. A lengyel csatár első hét fordulóban szerzett tíz bajnoki gólja is jó volt egy csúcsbeállításra: korábban Gerd Müllertől láthattunk hasonló góltermést.

Az öt topligát figyelembe véve a Bayern München az egyetlen hibátlan mérleggel szereplő klub a 2015–2016-os szezonban, így nem meglepő, hogy power rankingünk második hetében új listavezetőt üdvözölhetünk.

2. Real Madrid (2.)

Szombaton a Málaga nulla szerzett gólon tartotta Cristiano Ronaldót a Real Madridot, szerkesztőségünk pedig a BL-erősorrend második helyén.

Szombaton 2013 szeptembere óta először fordult elő a királyi alakulattal, hogy egyetlen egyszer sem ünnepelhetett gólt hazai pályán spanyol bajnoki mérkőzésen. CR7 pedig negatív rekordot döntött, a La Ligában korábban sosem fordult elő, hogy egy mérkőzésen 13 lövésből egyetlen egyszer se találjon a kapuba.

Ha támadásban döcög is a habfehér gépezet, a védekezést nagyon összerakta a nyáron Carlo Ancelotti helyére kinevezett Rafa Benítez, a Real a jelenlegi idényben csak egyetlen mérkőzésen kapott gólt a csapat. Kérdés, hogy ezt meddig díjazza a mindig gólzáporra éhes, hírhedten kritikus madridi közönség.

A Bajnokok Ligájában csoportkörében 2008-ban fordult elő utoljára, hogy a blancók ne szerezzenek gólt – azóta 39 mérkőzésen mindig a hálóba préseltek legalább egyet. Szerdán Zlatan Ibrahimovic nevelőklubja, az FF Malmö törheti meg a spanyolok lenyűgöző sorozatát. A két csapat korábban tétmérkőzésen még soha nem találkozott egymással.

A svédek feladata nem könnyű, de a kihívás szép: a Real Madrid legutóbbi 14 BL-csoportkörös mérkőzéséből 13-at megnyert.

3. Barcelona (1.)

A Barcelona az élről a dobogó legalsó fokára csúszott vissza erősorrendünkben. Vegyük sorra, mi is történt a katalán sztárcsapattal az elmúlt két hétben!

Az első BL-csoportmérkőzésen Rómából csupán egy pontot vihetett haza Luis Enrique együttese, majd egy 4–1-es hazai siker (Levante) és egy 4–1-es idegenbeli zakó következett a Celta Vigo otthonában. A hétvégén ugyan 2–1-re legyűrte az újonc Las Palmast a BL-címvédő, de várhatóan két hónapra elveszítette a bajnoki mérkőzés legelején megsérülő Lionel Messit. Egy katalán drukker szemüvegével nézve nem egy felemelő másfél hét, fogalmazhatunk így is.

A következő mérkőzéseken a legnagyobb feladat Lionel Messi hiányának eltüntetése lesz. Tegyük hozzá, hogy minden sérültet számolva a Barcelona meccskerete alig 15-16 főből áll.

Egyértelmű, hogy nagyobb teher nyomja majd Neymar és Luis Suárez vállait. Az ellenfelek a brazil és uruguayi csatárt jóval szorosabban őrizhetik, hiszen nem kell fél szemmel mindig figyelniük a négyszeres aranylabdás argentinra. Milyen jól jönne most egy Pedro, nem?

Az első (Messi nélküli) teszten a Leverkusent fogadja a Camp Nouban a Barcelona. A két csapat legutóbbi spanyolországi randevújának 7–1-es Barca-siker lett a vége. A mérkőzésen volt egy játékos, aki öt gólt is szerzett. Úgy hívják, hogy... Lionel Messi.

4. Paris Saint-Germain (5.)

A szezonban még veretlen párizsiak a Bajnokok Ligájában az Malmö hazai legyőzősével nyitottak, csoportjukban az egyetlen izgalmat minden bizonnyal az jelentheti, hogy képesek lesznek-e maguk mögé utasítani a Real Madridot a csoportelsőségért folytatott harcban.

Ezirányban szerdán nagy lépést tehetnek (előre vagy hátra), hiszen a Sahtar Doneck otthonába látogatnak, és első francia együttesként győzhetik le saját pályáján az ukrán kirakatcsapatot.

A PSG jól elkapta a fonalat az idény elején, Zlatan Ibrahimovic, Edinson Cavani és a nyári szerzemény, Ángel Di María is rugdossa a gólokat. A bajnokságban becsúszott két váratlan döntetlen az elmúlt hetekben, de a francia mezőnyt elnézve hazai fronton még a csoportkörnél is kevesebb körömrágás vár a PSG-szurkolókra.

5. Atlético Madrid (6.)

A nyáron nem elhanyagolható keretcserén átesett Atlético Madrid az esélyesség terhét jól viseli és sorra szállítja a kötelező győzelmeket, legutóbbi két rangadóját (Barcelona és Villarreal) viszont elveszítette.

A madridiakat sorozatban 211 mérkőzésen irányító, ezzel a klubnál edzőként rekordot döntő Diego Simeone együttese kőkemény hét előtt áll. Jön az Atlético történetének első mérkőzése a Benfica ellen a BL-ben, majd a Real Madrid látogat a Vicente Calderónba.

Szerdára is juthat egy Atlético-rekord: a Benfica elleni találkozó lehet a „matracosok” sorozatban nyolcadik hazai BL-mérkőzése, amelyen nem kapnak gólt. Erre korábban egyetlen klub sem volt képes a BL-ben.

6. Manchester United
(7.)

A „vörös ördögök” nemcsak a Premier League tabellájának élére ugrottak fel hosszú szünetet követően, de BL-erősorrendünkben is kiérdemelték a legelőkelőbb helyen álló angol csapat címet.

Pedig a csoportkör első körében Louis van Gaal fiai sem villogtak, a PSV otthonából nulla ponttal térhettek haza – így hozzájárulva a PL-klubok gyászos BL-rajtjához.

A bajnokságban viszont beindult az MU, a válogatott szünet óta sorozatban négy győzelem a tabella élére repítette Rooneyékat – de a power ranking teteje azért még messze van.

7. Chelsea (8.)

A Premier League címvédője a pályán továbbra is árnyéka tavalyi önmagának, de ha pusztán a számokat nézzük, több mint két hete (és négy mérkőzés óta) veretlen José Mourinho csapata, miközben rangadót nyert az Arsenal ellen a hétvégén pedig 2007 óta nem látott talpra állást produkált a Newcastle otthonában.

A számok hullámhosszán maradva: hét bajnoki forduló alatt csak nyolc pontot gyűjtött a kulcsemberek (Cesc Fabregas, Nemanja Matics, Eden Hazard) formahanyatlását rendkívül megszenvedő Chelsea a PL-ben, ez pedig rendkívül karcsú. BL-fronton a Porto otthonában adódik lehetőség a javításra.

Nemcsak korábbi csapatával, hanem korábbi madridi játékosával, a lejátszott mérkőzések új BL-rekordjára készülő Iker Casilasszal is farkasszemet nézhet a portugál mester. Mourinho volt az első (de nem az utolsó) edző, aki megkérdőjelezte a madridi kapuslegenda helyét a Real kezdőcsapatában.

8. Manchester City (4.)

Egészen elképesztő összeomlást produkált a Manchester City az elmúlt két hétben – ezzel pedig erősorrendünk legnagyobb visszaesője lett.

Hiába a félelmetes Sterling, De Bruyne, Agüero, Yaya Touré névsor, sorozatban öt kapott gól nélkül megnyert angol bajnoki után a Juventustól, a West Hamtől és a Tottenhamtől is vereséget szenvedett a királykék manchesteri alakulat – legutóbbi 2011 áprilisa óta a legnagyobb különbségű vereségét (1–4) jelentette a PL-ben.

Mindeközben a Ligakupában összejött egy győzelem, de ez sovány vigasz Manuel Pellegrini megmagyarázhatatlan formaingadozásokat produkáló együttesének.

További rossz hír az angoloknak, hogy szerdán Németországba utazik a City, ahol négy BL-mérkőzéséből hármat elveszített. Az ellenfél az a Mönchengladbach lesz, amely nem fért be 16 csapatot számláló erősorrendünk mezőnyébe, de a rettenetes szezonrajtot követően éledezni kezdett a Bundesligában.

A két klub legutóbb az 1978–1979-es UEFA-kupa negyeddöntőjében találkozott, azt a párharcot a 'Gladbach nyerte meg, később pedig a trófeát is elhódította.

Érdekesség, hogy az elmúlt hat napban az angol (Manchester City), a spanyol (Barcelona) és az olasz (Inter) listavezető is kikapott pontosan 4–1-re – azóta mindhárom klub lecsúszott a tabella éléről.

9. Arsenal (9.)

Bár a hétvégén öt gólt szerezve szép győzelmet arattak az „ágyúsok”, a Dinamo Zagreb és a Chelsea elleni vereséget még mindig emésztgetik a szurkolók. Az eredmény és a körülmények miatt is.

A Tottenham elleni Ligakupa-siker és PL-tabellán való felkapaszkodás jót tett a morálnak Wenger öltözőjében, és az Angliába eddig kivétel nélkül kikapni járó Olyampiakosz elleni hazai BL-mérkőzés tovább javíthat a hangulaton a londoniaknál.

10. Juventus (11.)

Két hete a Manchester City otthonában úgy tűnt, elkapta a fonalat az olasz bajnokságban krízisben lévő Juventus, de győztes formáját nem tudta átmenteni a Serie A-ra, a hétvégén Nápolyban veszített észak-dél derbit Massimiliano Allegri csapata, amely a legjobb esetben a 15. helyről várja a következő fordulót.

Rengeteg a sérült a Juventusnál, a nyáron távozó kulcsembereket (Tévez, Vidal) nem sikerült megfelelően pótolni, Pogba pedig rejtegeti 80-100 millió eurós formáját.

Rengeteg munka vár még ősszel a Juventus keretére, amely a hazájában szintén bukdácsoló Sevillát látja vendégül a BL-ben. „Dortmundozik” egyet a Juve 2015 őszén? A BVB egy éve parádézott a Bajnokok Ligájában, de pofonból pofonba fordult a Bundesligában.

11. AS Roma (10.)

Power rankingünkben helyet cserélt a Roma és a Juventus, pedig 9 helyezés és 6 pont választja el a két csapatot a bajnokságban – a fővárosiak javára.

A Roma legnagyobb hiányossága a kiegyensúlyozott teljesítmény. A Barcelona elleni, győzelemmel felérő döntetlen óta nyert, ikszelt és vereséget is szenvedett Rudi Garcia együttese, a BL-ben a BATE Boriszov otthonában azért megszakítaná az olasz „hagyományt”, azaz két döntetlen után első itáliai csapatként nyerne a BL-ben a BATE pályáján.

Ha ez sikerül, 2010 novembere után lenne ismét idegenbeli győzelme a Romának a Bajnokok Ligájában.

12. Leverkusen (16.)

Listánkon a Romát pont csoportriválisa, a Bayer Leverkusen követi. A német és az olasz együttes várhatóan hatalmas csatát vív majd a továbbjutásért a Barcelona mögött.

A gyógyszergyáriak kötelező győzelemmel rajtoltak a BL-ben, de két német bajnoki rangadón két 3–0-s sallerbe szaladtak bele, a Bayern München és a Borussia Dortmund ellen. Ez a két ellenfél egyértelműen BL-szint, így a Barcelona otthonában sem számíthatnak sok jóra a Leverkusen-drukkerek. De legalább Lionel Messitől nem kell félniük.

13. Porto (15.)

Iker Casillasszal a kapuban még veretlen a Porto a 2015–2016-os szezonban, a Benfica 1–0-s legyőzése után most egy újabb kemény teszt jön: a Chelsea. Persze a másik oldalról nézve jobbkor nem is fogadhatnák José Mourinho zilált együttesét a „sárkányok”, akik otthoni környezetben szinte minden európai csapatra veszélyesek lehetnek – ezt láthattuk 2015 tavaszán is a Bayern München ellen.

14. Wolfsburg (14.)

Ez a Wolfsburg nem az a Wolfsburg, amely képes volt megszorongatni a Bayern Münchent 2015 tavaszán, Kevin De Bruyne és Ivan Perisic távozása pótolhatatlan űrt hagyott a csapatban.

Az első BL-akadályt (CSZKA Mozkva) sikerrel vették a „farkasok”, de a győzelmi kényszer alatt játszó Manchester United otthonában már az egy pont is bőven bravúrnak számítana. Fokozottan igaz ez akkor, ha az elmúlt hetekben mutatott formáját hozza Dante és Naldo, a Wolfsburg brazil hátvédpárosa.

15. Sevilla (13.)

Az El-címvédő Sevilla döcögősen rajtolt a spanyol bajnokságban, akárcsak szerdai ellenfele, a Juventus a Serie A-ban.

A BL-ben mindkét együttes győzelemmel kezdett az előzetesen halálcsoportnak kijelölt D-jelű négyesben, amelybe a Manchester Cityt és a Mönchengladbachot sorsolta még a szerencse.

Ki melyik arcát mutatja majd a BL második játékhetének egyik legpikánsabb összecsapásán?

16. Zenit (új belépő)

A Premjer-ligában már négy forduló óta nyeretlen és csak harmadik helyen áll a Zenit, de a BL-csoportkört egy parádés sikerrel kezdték Hulkék a Valencia otthonában.

Hazai pályán a belga Gent ellen jön a folytatás, ez a párosítás is a futball eddig soha le nem játszott mérkőzései köz tartozik. Az oroszok abszolút kiszámíthatatlanok a BL-ben, de egy magabiztos győzelemmel és javuló bajnoki formával a következő power rankingben is helyet követelhetnek maguknak.

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ

KEDD
E-
CSOPORT
20.45: Barcelona–Bayer Leverkusen (Tv: M4)
20.45: BATE–Roma
F-CSOPORT
20.45: Bayern München–Dinamo Zagreb (Tv: Sport1)
20.45: Arsenal–Olympiakosz (Tv: AMC)
G-CSOPORT
20.45: Maccabi Tel-Aviv–Dinamo Kijev
20.45: Porto–Chelsea (Tv: Sport2)
H-CSOPORT
20.45: Olympique Lyon–Valencia
20.45: Zenit–Gent

SZERDA

A-CSOPORT
20.45:
Sahtar Doneck–Paris Saint-Germain
20.45: Malmö FF–Real Madrid (Tv: Sport1)
B-CSOPORT
20.45: Manchester United–Wolfsburg (Tv: M4)
20.45: CSZKA Moszkva–PSV
C-CSOPORT
18.00: FK Asztana–Galatasaray (Tv: Sport1)
20.45: Atlético Madrid–Benfica
D-CSOPORT
20.45: Mönchengladbach–Manchester City (Tv: AMC)
20.45: Juventus–Sevilla (Tv: Sport2)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik