Bayern és Chelsea? Ferguson élvezni akarja!

Vágólapra másolva!
2010.03.30. 13:30
null
Csupa derű a manchesteri legénység – no igen, ahol egy Wayne Rooney is ott ugrál... (Fotó: Action Images)
Tizenhét mérkőzéses idegenbeli BL-veretlenségi sorozattal érkezik a Manchester United a müncheni Allianz Arenába, és nem pusztán a széria életben tartása a célja a Bayern elleni Bajnokok Ligája-negyeddöntő kedd esti első találkozóján, hanem a győzelem. Louis van Gaal, a bajorok vezetőedzője sem lepődne meg, ha az MU sikerrel járna, mégis reménykedik abban, hogy egy meccs erejéig sikerül felvenni a versenyt az ő csapatánál magasabb szinten futballozó angol bajnokkal. Ehhez persze szüksége lenne egy százszázalékos Arjen Robbenre – de vajon teljesen fitt lesz-e a holland? Egyelőre csak a bennfentesek tudják.

Sir Alex Ferguson olyan eredményt szeretne elérni a Bayern München ellen kedd este, hogy a Chelsea is értsen belőle. Nem akármilyen napok előtt áll ugyanis a Manchester United: miközben a bajorokkal a Bajnokok Ligája elődöntőjébe jutásért küzd, szombaton döntőnek is beillő bajnokit vív a Chelsea-vel az Old Traffordon.

„Úgy gondolom, az idényben most futjuk a legjobb formánkat, ami lényeges, hiszen kemény hét vár ránk. Nyolc napon belül két nagy meccs a Bayern ellen, közte egy harmadik a Chelsea-vel. Élveznünk kell e napok minden pillanatát, persze úgy, hogy egy pillanatra sem tévesztjük szem elől e mérkőzések jelentőségét" – hangzottak Sir Alex önbizalommal teli szavai.

„Tisztelem a Bayern Münchent, csodálom a történelmét, és tisztában vagyok azzal, hogy egy ilyen együttes játékában mindig ott fénylik a dicső múlt is – folytatta az MU skót szakvezetője. – Ráadásul óriási motiváció dolgozik a játékosaiban, úgyhogy egyáltalán nem számítunk könnyű meccsre. De hangsúlyozom, jó formában vagyunk. Vidics, Ferdinand és Van der Sar visszatérése sokat jelent, velük sokkal masszívabb a csapatunk."

Miközben Sir Alex nem lenne elégedett a gól nélküli döntetlennel, továbbá kulcsfontosságúnak tartja az idegenbeli gólszerzést, addig Louis van Gaal, a Bayern szakvezetője éppen ennek megakadályozására törekszik – elsősorban Wayne Rooney kikapcsolásával.

„Nem könnyű öt semlegesíteni, de megvannak az embereink a feladat végrehajtására, jó, ha ezzel Sir Alex Ferguson és játékosai is tisztában vannak. Mindenesetre sem én, sem a labdarúgóim nem félnek a feladattól – mondta Van Gaal, de érzékeltette, tisztában van a kihívás nehézségével. – Szeretném megköszönni az újságíróknak, hogy a Manchestert nevezik a párharc esélyesének, mert bizony így van."

RIBÉRY: ROONEY NAGYSZERŰ, IMÁDOM!

Franck Ribéry, a Bayern München francia játékmestere szerint a United bizonyos értelemben egyemberes csapat, Wayne Rooney cipeli a hátán, éppen ezért ha kiemelt figyelmet fordítanak az őrzésére, jók az esélyeik a továbbjutásra.

„Rooneynak fantasztikus idénye van, megemelem a kalapom előtte. Olyan futballista, akinek imádom a játékát. Állandóan éhes a sikerre, mindent megtesz a csapatért, becsúszik, védekezik, támad, gólokat lő, s a tetejébe határtalan az önbizalma. Nagyon oda kell figyelnünk rá" – mondta Ribéry.

A francia klasszis a kilátásokról ekképp vélekedik: „Az egész világ biztosra veszi a kiesésünket, de szerintem nagyon jók az esélyeink. Elég jó csapatunk van ahhoz, hogy higgyünk a sikerben."

Miközben a holland szakvezető kifejtette, hogy képesnek érzi csapatát bármely ellenfél megtréfálására, szólt arról is, hogy nem tartozik a kötelező feladatai közé a Manchester United kiejtése.

„Az idény előtt a vezetőség azt kérte tőlem, hogy jussunk be a negyeddöntőbe. A célt tehát elértük, de természetesen szeretnénk továbbjutni, egyben bebizonyítani azt, hogy egy-egy este erejéig felnőhetünk a legmagasabb szinten futballozó riválisokhoz. Az a nagy különbség a két klub között, hogy a United képes huzamosan magas színvonalú játékot nyújtani” – tette házzá Van Gaal, nem titkolván, mennyire irigyli a manchesteriek szervezett működését, és hogy semleges szemtanúként mennyire élvezte a két klub 1999-es BL-döntőjét, az MU ráadásban kiharcolt 2–1-es győzelmét. „A Bayern alkalmazottjaként nyilván nem tetszett volna" – jegyezte azért meg...

Nagy kérdés, hogy a legutóbbi öt tétmérkőzéséből hármat elveszítő Bayernnek sikerül-e stabilizálnia a középpályáját. Bastian Schweinsteiger eltiltás miatt nem játszhat, Franck Ribéry és Arjen Robben pedig sokat volt sérült az idényben – a holland vádlija most sincs teljesen rendben, a játékos edzéseket hagyott ki a napokban.

„Robben izomzata fáradt, és nem engedhetjük meg magunknak, hogy nyolcvanszázalékos állapotban lévő futballistát küldjünk pályára. De mindent megteszünk, hogy a kezdésre kipótoljuk a hiányzó húsz százalékot, mert nagy szükségünk lenne rá" – mondta a szakvezető.

A United a legutóbbi hét tétmeccsét megnyerte, csakúgy, mint az előző négy idegenbeli BL-találkozóját – ezenkívül 17 mérkőzéses idegenbeli BL-veretlensége is tekintélyt parancsoló.

„Az elmúlt években kiismertük az idegenbeli összecsapásainkon jelentkező gyengéinket, és megtanultuk, hogyan kell játszani a kontinensen. Csapatként és védekezésben kell erősnek mutatkoznunk, s az utóbbi időben ezzel nincs különösebb probléma" – tette hozzá Sir Alex.

BAJNOKOK LIGÁJA 
NEGYEDDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
BAYERN MÜNCHEN (német)–MANCHESTER UNITED (angol)
Helyszín: München, Allianz Arena. Időpont: 20.45 (tv: TV2, élő)
BAYERN MÜNCHEN: Butt – Lahm, Van Buyten, Demichelis, Badstuber – Th. Müller (Robben), Van Bommel, Pranjic, Ribéry – Klose, Olic
Sérült:
Eltiltva: Schweinsteiger
MANCHESTER UNITED: Van der Sar – G. Neville, R. Ferdinand, Vidics, Evra – Carrick, Scholes – Valencia, Pak Dzsi Szung, Nani – Rooney
Sérült: Anderson, W. Brown, O'Shea, Owen
Eltiltva:
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik