Nemzetisport.hu nyomtatott 2009.05.26 06:59 Frissítve: 2011.03.10 00:04

Manchesteriek az olasz konyha útvesztőjében: van mit tanulni

Erős túlzás lenne azt állítani, hogy a Manchester United és a Barcelona szurkolói már a hét elején ellepték Rómát: a szerdai Bajnokok Ligája-döntő előtt két nappal még csak imitt-amott lehetett felfedezni az olasz fővárosan néhány lelkes katalán vagy angol drukkert.

A trófea már a helyszínen...
Fotó: Reuters
A trófea már a helyszínen...

Szavazás

Ki nyeri a Bajnokok Ligája 2008–2009-es kiírását?

Írja be az itt látható számot!
Félreértés ne essék, a veszély nem fenyeget, hogy a Stadio Olimpicóban félház előtt feszülnek majd egymásnak a felek, a két csapat híveit szállító 150 charterjárat jelentős részét keddre, illetve szerda délelőttre várják a szervezők.

Pedig a manchesteri együttes már hétfőn megérkezett a Fiumicino repülőtérre, ahol egyébként barcelonai „nyomokra” is bukkantunk: a csomagokat szállító futószalag mellett egy Messi-mezes fiatalember várta türelmesen a maga bőröndjét – legnagyobb meglepetésünkre a madridi járat rakományából.

Hogy a római táborverést keddre halasztó Barcelona hívei otthonosabban mozognak-e riválisaiknál az olasz közegben, egyelőre nem tudjuk, egy-két „pudingon nevelkedett” angol azonban hamar zátonyra futott az itáliai gasztronómia tengerében.

Szemtanúi voltunk a jelenetnek, amikor egy kávézó utcára nyíló teraszán a helyi sajátosságokat mohón kipróbálni vágyó manchesteri urak alapos leckét kaptak a helyi pincérlánytól: bár az olasz nevezetességekről őrzött halvány emlékeiket felelevenítve buzgón rendeltek egy kör grappát a fagyi mellé, a hölgy udvariasan figyelmeztette őket, hogy a kettőt errefelé nem szokták együtt fogyasztani.

Az angolok bizonytalan mosollyal meghallgatták a tanácsot, és zavarukban rendeltek néhány sört. Ám azt sem élvezhették sokáig, néhány perc elteltével ugyanis váratlan zápor hullott az italukba, mire ízes káromkodások kíséretében felnéztek a magasba, és megrökönyödve tapasztalták, hogy a víz a harmadik emeleti erkélyén virágot locsoló néni kannájából csurog a korsójukba.

A hangzavarra kijött a pincérnő is, a helyzet feltérképezése után megrándította a vállát, és közönyösen megjegyezte: „Furcsa… Máskor délután hat körül szokott virágot locsolni.”

S még mondja valaki, hogy a Bajnokok Ligája nem a kultúrák találkozása!...és helyszínen a Manchester United is: Sir Alex Ferguson érkezik meg a szállodába
Fotó: Reuters
...és helyszínen a Manchester United is: Sir Alex Ferguson érkezik meg a szállodába


Barcelona és Man. United - együtt a gyermekekért

A szerdai labdarúgó Bajnokok Ligája fináléjában érdekelt Barcelona és Manchester United közösen vesz részt a világ legnagyobb gyermekvédelmi szervezete, az Egyesült Nemzetek Gyermekalapjának (UNICEF) kampányában, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet napjaink egyik legnagyobb veszélyére, az AIDS-re, illetve okozójára, a HIV-vírusra.

Az „Együtt a gyermekekért, együtt az AIDS ellen” címszó alatt meghirdetett kampány célja, hogy még jobban tudatosítsák az emberekben, milyen szörnyűségekre képes a gyilkos kór, amely ellen csak együtt lehet fellépni.

A Manchester United ügyvezető igazgatója, David Gill és a Barcelona elnöke, Joan Laporta által aláírt közlemény szerint napjainkban kétmillió, tizenöt év alatti HIV-fertőzött gyermek él a világon, és a mérkőzés 90 perce során 50 gyermek fog meghalni az AIDS miatt.

A sokkoló adatok közlésének célja, hogy a mérkőzés nyilvánossága révén a közös összefogás is nagyobb médiafigyelmet kapjon, és hogy a két, az UNICEF-fel hosszabb ideje együttműködő csapat mérkőzésén arról is szó essen, hogy a nagy riválisok képesek összefogni egy jó ügy érdekében.

A Manchester United alapítványa és az UNICEF immár tíz éve működik együtt, ez idő alatt – több mint 2.2 millió euró értékben – mintegy 1.5 millió gyermeknek nyújtottak támogatást. A Barcelona 2006-ban írt alá különleges szerződést az UNICEF-fel, így – első szervezetként a klub történetében – a világszervezet logója öt éven át látható a katalán klub mezén, a Barca ez idő alatt 7.5 millió euróval támogatja az UNICEF különböző programjait.

A két csapat közös közleménye azzal zárul, hogy a pályán riválisként egyikük történelmet ír, ám remélik, hogy pályán kívül, az UNICEF-fel együtt érhetnek el eredményeket, a közös cél, „egy AIDS-mentes generáció érdekében.”
2021.09.15 21:27:14

Bajnokok Ligája KRASZNAI BENCE

Hiába birtokolták többet a labdát a franciák, a belgák veszélyesebben játszottak náluk.

2021.09.15 20:24:32

Bajnokok Ligája B. Á., H. Á.

Az angol csapat remek mérkőzésen múlta felül olasz ellenfelét • Az Atlético és a Porto nem bírt egymással.

2021.09.15 20:35:19

Bajnokok Ligája BACSKAI JÁNOS

Kihagyták ziccereiket az olaszok, Camavinga zseniális gólpasszt adott – a csoport élén azonban a Sheriff áll!

2021.09.15 12:31:19

Bajnokok Ligája BOROS MIKLÓS

„Az elnök bejött az öltözőbe, közénk dobott egy kézigránátot. Azt mondta: ha nem nyertek, a meccs után igazi lesz a gránát.”

2021.09.14 19:06:33

Bajnokok Ligája BACSKAI JÁNOS

Rosszul kezdődött a katalánok Messi utáni korszaka a BL-ben, a német csapat szerencsés gólokkal, de megérdemelten nyert.