Nemzetisport.hu nyomtatott 2006.04.18 22:48 Frissítve: 2023.01.25 11:03

Ronaldinho volt a különbség

A világ jelenlegi legjobb formában lévő csapata, az FC Barcelona 1-0-ra legyőzte az AC Milant a milánói San Siro stadionban, a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén. A katalán gárda így a jövő heti visszavágó előtt jóval esélyesebbnek tűnik a továbbjutásra, hiszen ebben a szezonban még nem veszített mérkőzést a BL-ben hazai pályáján, a Camp Nouban. Igaz, a Milan ezt megelőzően 13 összcsapásból tizenkettőt nyert meg a San Siróban. A Barca egyébként 1994 után lehet újra döntős.Fotógaléria a mérkőzésről: BL-elődöntő

Ludovic Giuly (jobbra) Kaha Kaladze mellett ellövi a labdát, amely egy pillanattal később Dida kapujába vágódik. Ezzel a góllal nyert a Barca
Reuters
Ludovic Giuly (jobbra) Kaha Kaladze mellett ellövi a labdát, amely egy pillanattal később Dida kapujába vágódik. Ezzel a góllal nyert a Barca

LABDARÚGÓ BAJNOKOK LIGÁJA – ELŐDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS:

AC MILAN (olasz) – FC BARCELONA (spanyol) 0-1 (0-0)

Fotógaléria a mérkőzésről: BL-elődöntő

Helyszín: Milánó, San Siro-stadion
Nézőszám: 78 000
Játékvezető: Alain Sars
Asszisztensek: Frederic Arnault, Eric Castellani (franciák)
A KEZDŐCSAPATOK:
AC MILAN BARCELONA
1 Nelson Dida Victor Valdes 1
4 Kaha Kaladze José Edmílson 15
13 Alessandro Nesta Rafael Marquez 4
31 Jaap Stam Presas Oleguer 23
8 Gennaro Gattuso Carles Puyol 5
22 Kaká Ludovic Giuly 8
21 Andrea Pirlo Andres Iniesta 24
20 Clarence Seedorf Mark Van Bommel 17
27 Sergio Serginho Giovanni Van Bronckhorst 12
11 Alberto Gilardino Ronaldinho 10
7 Andrij Sevcsenko Samuel Eto'o 9
Vezetőedző: Vezetőedző:
Carlo Ancelotti Frank Rijkaard
Gólszerző: Giuly (59.)
Csere: Pirlo helyett Maldini (67.), Gattuso helyett Ambrosini (73.), Stam helyett Cafú (77.), ill. Giuly helyett Belletti (70.), Oleguer helyett Motta (75.), Ronaldinho helyett Maxi Lopez (89.).
Sárga lap: Nesta (82.), ill. Puyol (34.), Víctor Valdés (74.)

Óvatosan kezdett mindkét együttes, és egészen az első negyedóra végéig a nagya taktikai harc közepette nem történt semmi különösebben érdekes. Ekkor azonban elszabadult a pokol a Barcelona kapuja előtt, csak a szerencsén múlott, hogy nem szerezte meg a vezetést a Milan.

Előbb Serginho bal oldali bedobásánál Gilardino Oleguer és Marquez között tudott kapura fordulni az ötös bal oldalánál, majd közvetlen közelről telibe találta a bal kapufát. Felocsúdni sem volt ideje a katalánoknak, amikor Seedorf kapott jó labdát a bal szélen, élesen középre kanyarította a labdát, a hosszú oldalon Sevcsenko kibújt Puyol mögül, és a felpattanó labdát előrehajolva úgy fejelte a bal alsó sarok irányába, hogy Valdés alig tudta kitornászni szögletre. Ez is hatalmas helyzet volt.

Noha a Barca valamivel többet birtokolta a labdát a piros-feketéknél, a kapura lövések és a gólhelyzetek alapján egyértelműen a hazaiak voltak veszélyesebbek.

A zseni ismét felülmúlhatatlan volt
Reuters
A zseni ismét felülmúlhatatlan volt
Az első Barcelona-lehetőségre a 22. percig kellett várni, ekkor Eto'o a 16-os előteréből oda rúghatta volna a labdát, ahová akarja, de ő éppen Dida kezeibe lőtt.

A félidő második felében a Barca játszott jobban, gólt azonban csak Giuly szerezhetett volna, ha Ronaldinho lehetetfinom passza után a 38. percben jobban céloz.

Frank Rijkaard együttese a kapura lövések kategóriájában is átvette a vezetést (5-3), a gólokat nézve azonban 0-0 maradt az állás a szünetre. Ezzel persze kétségtelenül a vendégek lehettek elégedettebbek.

A második félidő eleje megint egy hatalmas Milan-helyzetről marad emlékezetes, na meg egy Ronaldinho-féle balettbemutatóról, amikor Nesta fejében talán még az is megfordult, hogy szögre akasztja a stoplist.

A milánói ziccert egyébként Kaká és Gilardino ügyetlenkedte el, mégpedig azért, mert Gilardino nem számított arra, hogy a brazil egy méter távolságról még passszol neki.

Az 59. percben Ronaldinho zsenialitásának és Giuly remek befejezésének köszönhetően megszerezte a vezetést a Barcelona. A világ legjobbja Gattusót rázta le magáról – ez már önmagában is nagy szó –, majd egy bokamozdulattal elképesztő labdával ugratta ki a francia szélsőt, aki a behátráló Dida mellett a jobb felső sarokba bombázott (0-1). Giulynek ez volt az első találata a 2005–2006-os BL-sorozatban, míg Ronaldinhónak a negyedik gólpassza, és Eto'óval, a brémai Johann Micoud-val, valamint Steven Pienaarral, az Ajax játékosával holtversenyben vezet ebben a kategóriában.

Szavazás

Mely' csapat nyeri a BL-t?

Írja be az itt látható számot!
Öt perc múlva Ronaldinho akár maga is gólt szerezhetett volna, de ezúttal nem volt szerencséje, és lövése nyomán a labda a jobb kapufáról pattant ki. Egyértelmű volt, hogy a két csapat közötti különbséget az ő hihetetlen tudása jelenti. Olyan dolgokat mutatott be, amelyeket a világon egyedül csak ő képes megcsinálni.

A Milan hiába erőlködött az egyenlítéssel, Carlo Ancelotti hiába próbálta meg átszervezni a csapatát, nem jött ösze a gólt a milánói sztároknak. Sőt, itt is, ott is több helyzet adódott, gólt szerezhetett volna Iniesta és Eto'o, a másik oldalon Kaká, Sevcsenko és Ambrosini. Egyiküknek sem sikerült…

A meccs így 1-0-s Barcelona-győzelemmel ért véget, ami egyértelműen a katalánok döntőbe jutását ígéri a jövő heti visszavágón. Más kérdés, hogy a statisztikák szerint a Milan 1956 óta, azaz 50 esztendeje nem veszített el elődöntőt a legrangosabb európai kupasorozatban.
2023.02.08 15:32:56

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

A 92. percben esélyt kapott az egyenlítésre Kanta József együttese, de kimaradt Kovács Mátyás büntetője.

2023.01.19 23:31:04

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az európai fluktuációra jellemző, hogy az akkor a csoportkörben szereplő 16 együttes közül ma csak négy (Buducsnoszt Podgorica, Krim Ljubljana, illetve a két magyar csapat, a Győr, valamint a 2000-ben Herz-FTC néven szereplő Ferencváros) tagja a 2022-2023-as BL elitmezőnyének. Aligha véletlen, hogy a Bajnokok Ligája győzelmi örökrangsorának első három helyén is az ezen négyesből kikerülők osztoznak.

2022.11.09 00:24:33

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Sikertelenség esetén a kedvenceket mindenféle úton-módon felmenteni kész praktikák között a különböző sorsolások tisztaságának megkérdőjelezése is felvetődött már, főleg, ha a hasonló szóbeszédeket hivatalos személyek is hevítették.

2022.11.07 21:24:31

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Münchenben sem gyújtanak örömtüzeket...