IZSÁNYI SZABOLCS, KORMANIK ZSOLT, MISUR TAMÁS, PIETSCH TIBORonline 2005.09.16 00:00 Frissítve: 2010.12.12 00:06

David Góliát nyomába eredt

David Trezeguet szerda este a Bruges elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésen nem "csak" a Juventus biztonságot jelentő második gólját szerezte meg, hanem saját maga századik találatát is a zebracsíkos torinói egyesület mezében.

David Trezeguet (balra) ezzel az emeléssel megnyugtatóvá tette a Juve elônyét, egyúttal belépett a torinói százgólosok klubjába
David Trezeguet (balra) ezzel az emeléssel megnyugtatóvá tette a Juve elônyét, egyúttal belépett a torinói százgólosok klubjába

"Bevallom férfiasan, elég hosszú ideje készülök ennek a fontos célnak az elérésére, mert úgy érzem, hogy száz góllal az ember már a klubtörténet részének érezheti magát. Az érdem persze elsősorban nem az enyém, hanem a csapattársaimé, akik mérkőzésről mérkőzésre olyan helyzeteket dolgoznak ki, hogy nekem gyakran csak a lábamat kell beletennem a labda útjába" - mondta Belgiumban az egy hónap múlva 28 éves francia csatár, aki hatodik éve szolgálja a torinói Öreg hölgyet.

A Trez becenévre hallgató játékos persze túlságosan szerény, amit alátámaszt, hogy a több mint százéves Juventus történetében vele együtt mindössze 13 játékos van, aki át tudta lépni a százgólos határt. (A bajnoki rekorder Giampiero Boniperti, aki 444 mérkőzésen 178 gólt ért el.)
Trezeguet teljesítménye azonban nem csupán ezért elismerésre méltó, hanem azért is, mert hihetetlen hatékonysággal ténykedik: a 100 gólhoz mindössze 168 mérkőzésre volt szüksége, ami elképesztő, 0.59-es gól/meccses átlagot jelent. Innen, az íróasztal mellől azt gondolnánk, hogy a támadónak nehézséget jelent kiválasztani a legszebbet a száz találatból, ő azonban kapásból válaszol: "A legszebb? Amelyet a Milan ellen szereztem a tavaszi bajnokinkon, mert gyakorlatilag az a gól döntötte el az aranyérem sorsát a mi javunkra. Aztán szívesen emlékszem a Real Madrid elleni találatra is, részben mert mindig jó érzés betalálni egy ilyen nagycsapat kapujába, részben pedig, mert hosszú sérülésből tértem vissza, és egy csatár semmitől sem gyógyul olyan gyorsan, mint a góloktól."

S hogy most mi a célja? Ezen sem kell sokat gondolkoznia: "Michel Platini annak idején a Juventus mezében száznégy gólig jutott, remélem, hogy egy-két héten belül megjavítom az ő csúcsát is. Este már beszéltem vele telefonon, és elmondta, mennyire büszke rám, és hogy ő is drukkol nekem."

Szavazás

Mely' csapat nyeri a BL-t?

Írja be az itt látható számot!
Természetesen meg kell szólaltatnunk Fabio Capellót, a Juventus edzőjét is, aki kaján vigyorral a képén a következőt mondta a Bruges elleni mérkőzés után: "David kissé késett ezzel a századik góllal, mert ha már az első félidőben kialakított óriási helyzetekből berúgott volna egyet-kettőt, sokkal hamarabb megnyugodtunk volna…"

Trezeguet kapcsán egyébként annyit mindenképpen el kell még mondani, hogy a francia sztár helyét évek óta sokan és sokszor megkérdőjelezték a Juventusnál, ő azonban az általa szerzett ipari mennyiségű góllal válaszolt azoknak, akik szívesebben láttak volna a helyén valaki mást. Davidnak minden fordulóban, minden meccsen, minden edzésen meg kell küzdenie a helyéért, ráadásul viszonylag gyakran megsérül, azaz még nehezebb dolga van, mint azoknak, akik folyamatosan tudnak játszani.

Végül pedig arról az apróságról se feledkezzünk meg, hogy annak idején milyen volt hősünk belépője a zebráknál: a 2000-es Európa-bajnokság döntőjében a franciák Trezeguet aranygóljával verték meg az olaszokat, Davidnak pedig néhány hétre rá mint a torinói klub új igazolásának kellett belépnie az öltözőbe, és faarccal azt kellett mondania Iulianónak, Pessottónak és a többi juvés válogatottnak: "Sziasztok, fiúk, megjöttem."
2022.11.09 00:24:33

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Sikertelenség esetén a kedvenceket mindenféle úton-módon felmenteni kész praktikák között a különböző sorsolások tisztaságának megkérdőjelezése is felvetődött már, főleg, ha a hasonló szóbeszédeket hivatalos személyek is hevítették.

2022.11.07 21:24:31

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Münchenben sem gyújtanak örömtüzeket...

 

2022.11.07 10:05:40

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

A három magyar válogatott játékost is foglalkoztató RB Leipzig a Manchester Cityvel küzd meg.

2022.11.07 08:56:59

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

Hétfőn kiderül az is, hogyan alakul a rájátszás párosítása az Európa-konferencialigában.