Készítette: BACSKAI JÁNOSonline 2005.04.22 06:52 Frissítve: 2012.01.22 03:00

Thomas Gravesen

Thomas Gravesen - Celtic FC
nemzetisége:
dán
66/5
születési hely:
Vejle
ideje:
1976.03.11.
pozíció:
védekező középpályás
magassága:
183 cm
súlya:
85 kg
korábbi klubjai:
Vejle BK, Hamburger SV, Everton FC, Real Madrid
sikerei:
vb-résztvevő (2002), Eb-résztvevő (2000, 2004), az Év csapatának tagja Angliában (2005), az Ősz játékosa a Premiershipben az osztályzatok alapján (2005)

Bár nem illik ilyet írni, de Thomas Gravesen egyik kedvenc játékosom: kétajtós szekrény-méretéhez képest zseniális passzokat és cseleket sorakoztat fel végső érvként a belőle inkább kinéző Bud Spencer-i pofonok helyett, s 2004 őszére egyenesen a világ legjobb védekező középpályása lett - talán ha kicsit gólerősebb és médiabarátabb személyiség lenne, akkor Frank Lamparddal és Steven Gerrarddal emlegetnék egy sorban...

A kis Grave igazi sportcsaládba született, lévén édesapja fociedző volt a harmadik osztályban szereplő Daugaardnál, s magával vitte már az óvodás fiút is az edzésre. Testvére, a három évvel fiatalabb Peter is focista, otthol, a dán bajnokságban játszik a Herfölge BK-ban. Mindkét fiú a Vejlében (az egykor aranylabdás Simonsen egyesületében) kezdett el focizni s Thomas már 18 évesen másod-, majd első osztályú labdarúgónak mondhatta magát. Második évében már nyolc gólt lőtt a bajnokságban s erre a Hamburger SV is felfigyelt, akik 900 000 euró ellenében a Bundesligába csábították őt. Segítette beilleszkedését hogy a dán-német határ mentén lakott, így nagyon jól tudott németül, a HSV-ben is hamar alapember lett Salihamidzsics, Kmetsch, Zafirov, Ernst és Thomas Doll mellett a kikötővárosban, a góllövéssel sem maradt adós - pedig néha még sepregetőként is kellett játszania! Kőkemény stílusa nagyon jól passzolt a német futballhoz, de ő maga is nagyon jól passzolt s talán még ennél is jobban védekezett - társai nagyon kedvelték őt remek humora miatt is. Időközben a dán válogatottban is bemutatkozhatott 1998 augusztusában a csehek ellen, igaz, az 1988-as VB-re még nem vitte ki Bo Johanssen, aki a rutinosabb Allan Nielsen, Sting Töfting, Björni Goldbaek és Sören Colding mellett döntött. 2000-ben a bronzéremig jutott Hamburg legjobb középpályása volt, a Kicker szerint az egyik legjobb idegenlégiós. Bekerült a 2000-es EB dán keretébe is, egy meccsen kezdőként, egyen csereként kapott lehetőséget a franciák és a hollandok ellen. A torna után az Everton igazolta le 4.2 millió euróért - bár hívta a Bayern München, maradhatott is volna a BL-szereplés kedvéért, de mint később nyilatkozta, számára a nagy álom a Premiership. Hamar itt is alapember lett az Őrült kutya becenevet kiharcoló játékos (beilleszkedését könnyítette az angol fociban, hogy egy régi sztár, Steve McMahon kiköpött mása), a Charlton ellen mutatkozott be, a következő, Derby elleni meccsen máris megszerezte első gólját.

Igazából csak a 2002-es VB-n lendült Európa-klasszisi formába, amikor a legjobb dán játékosnak választották meg, a Premiershipben pedig csak Patrick Vieirát találták nála jobbnak az újságírók a védekező középpályások között! Jókor jött számára a vezetőváltás is: Moyes elődjével, Smithszel többször is összetűzésbe keveredett amikor kritizálta mesterét a nyilvánosság előtt, egy darabig ki is volt tiltva a Goodison Parkból... 2003 tavaszán már remekül játszott - kivéve, amikor áprilisban elképesztően csúnyán gyalulta le a Newcastle középpályását, Bernardot. Az EB-selejtezők mindegyikén kezdő volt, sőt, a románok ellen egy fantasztikus gólt lőtt 45 méterről!!! A tornán sem okozott csalódást, hozta szokásos csupaszív, hasznos játékát, majd 2004 őszén következett a már említett világklasszis forma, amikor is 7.5-ös átlagosztályzatával toronymagasan a Premiership legjobbja volt! Nem csak a futballpályákon, a "magánéletben" is nagy harcos: egyszer összeverekedett a dán válogatott edzésén Brian Nilesennel, s amikor Mike Tyson látta ezt a TV-ben, annyira megtetszett a stílusa, hogy vett magának egy Gravesen-mezt. Természetesen fantasztikus játéka a nagycsapatokat is megihlette: 2004 nyarán a HSV akarta visszacsábítani, majd ősz végén a Manchester United, a Barcelona és az SC Milan kezdett el alkudozni az angol vezetőkkel. Nem is véletlenül: 2005 nyarán lejárt volna szerződése, így télen eladták őt 3.5 millió euróért a krónikus védekező középpályás-hiányban szenvedő Real Madridnak, ahol Luxemburgo alatt hamar alapember s természetesen csupaszív játéka miá közönségkedvenc, a királyiak fő fűpusztítója lett. Bár sok magyar "szakértő" riporter és újságíró csodálkozásának adott hangot, hogy miért igazolta le őt a Real - Gravesen akkor a Premiership ranglistáján fél századdal előzte meg a később győztes Vieirát! Csak azért nem került be a dán fiú az Év csapatába, mert idény közben elhagyta Angliát...

Nagyon szép beceneve van odahaza: Humörbömbe, ami dán-német keveréknyelven Jokert jelent. Az Everton honlapja szerint: 1. Nincs taktikai érzéke, 2. Nincs önkontrollja, 3. Minden szerelése szabálytalan, 4. Nem tud fejelni és gondolkodni, 5. Mindezek ellenére zseni, ami nincs összefüggésben az 1-4-es pontokkal... - na ja, az angol humor! David Moyes nyilatkozta róla első nagy szezonja előtt: "Megbeszéltük, hogy le kell fogynia, s meg is tette. Most kisebb a hasa, jobban néz ki. Minden edzésen ezt sulykoltuk, bár nem atlétákat, hanem focistákat képezünk - ő mindent megtesz a labdával, amit akar s nagyon jó focista. Ad egy kis egyéni ízt a középpályánknak".
2020.11.25 20:40:54

Bajnokok Ligája M. G.

Hazard büntetett, a hazaiak nem kaptak büntetőt, Vidal kireklamált egy piros lapot, Rodrygo döntött.

2020.11.25 20:11:14

Bajnokok Ligája B. Á.

Mivel döntetlent játszott az Atlético és a Lokomotiv, a címvédő Bayern már biztosan csoportelső.

2020.11.25 20:45:48

Bajnokok Ligája BACSKAI JÁNOS

Nem jutottak még tovább Kloppék, sokkal motiváltabban játszottak a bergamóiak, az Ajax is nyerni tudott.

2020.11.25 15:12:15

Bajnokok Ligája PÓR KÁROLY

Miha Blazic kiemelkedő teljesítményt nyújtott; Torinóban futották a legtöbbet a ferencvárosiak.

2020.11.24 23:33:00

Bajnokok Ligája MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Nyugdíjasként már lehet szép emlék, ám szemtől szembe már nem mindig.